Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: realizate în cadrul activităților desfășurate de Asociaţia De-a Arhitectura
Timp de citire: 14 minute
Cum toamna se culeg roadele, ne-am gândit că este momentul să tragem și noi linie și să vă povestim ce s-a mai întâmplat la De-a Arhitectura în ultimele șase luni. Perioada aprilie-octombrie 2023 ne-a adus 3 proiecte noi, desfășurate în parteneriat, în Iași, Curtea de Argeș și Timișoara. Am avut bucuria să povestim despre educația de mediu construit (Built Environment Education – BEE) tocmai peste hotare, la Copenhaga, cu ocazia Congresului mondial al arhitecților UIA 2023 (UIA 2023 World Congress Copenhagen) și am fost invitați de echipa proiectului „ACUM-AICI-ACOLO”/„NOW-HERE-THERE”, cea care a reprezentat România la cea de-a XVIII-a ediție a Bienalei Internaționale de Arhitectură de la Veneția (La Biennale di Venezia), să realizăm o machetă cu un grup de elevi care să fie expusă în Pavilionul României.
Am anunțat câștigătorii sesiunii de finanțare a programului educațional „My School Can Be Cool”, selectat printre cele 10 proiecte câștigătoare la Raiffeisen Comunități 2022, și am aflat multe vești de la clasele din programul educațional „De-a arhitectura mini”. Am răspuns invitațiilor organizațiilor care cred în formarea viitorilor cetățeni ai urbei și am desfășurat o serie de ateliere în parteneriat, dar și independent, în cadrul Clubului De-a arhitectura. La final de an școlar ne-am bucurat să admirăm expozițiile claselor care au urmat programele educaționale „De-a arhitectura mini” și „De-a arhitectura în oraşul meu” în anul școlar 2022-2023 și care au avut loc în perioada iunie-iulie în mai multe orașe din țară.
Între 2 și 6 iulie 2023 a avut loc la Copenhaga Congresul mondial al arhitecților UIA 2023 (UIA 2023 World Congress Copenhagen) organizat o dată la trei ani de Uniunea Internațională a Arhitecților (Union Internationale des Architectes (UIA)) unde ne-a reprezentat arh. Mina Sava, preşedinte De-a Arhitectura și reprezentantul României din partea Ordinului Arhitecților din România (OAR) la Programul de lucru UIA – Arhitectura şi Copiii, alături de arh. Oana Pavăl, arh. Monica Mureșanu, arh. urb. Vera Marin și arh. Veronica Sava (autoarea identității vizuale a materialelor programului de lucru al UIA Arhitectura & Copiii). În cadrul „Sesiunii științifice – Design pentru incluziune” (“Science Track – Design For Inclusivity”), echipa din România a prezentat lucrarea „Empowering teenagers through built environment education, while experimenting (in)the public space” ce descrie experiența activităților cu adolescenți și tineri din programul „Urban Up!” lansat de De-a Arhitectura în 2017. Lucrarea a fost selectată din cele aproape 750 de lucrări din întreaga lume trimise spre evaluare comisiei panelului Science Track a congresului și apare în publicația academică Springer. Ultima zi a evenimentului a fost dedicată acordării diplomelor premianților Golden Cubes Awards de către Grupul de lucru Architecture and Children – UIA Built Environment Education Network. Proiectul „Tribuna Parc” din programul „My School Can Be Cool”, nominalizat de România în urma preselecției naționale la categoria „Școli”, a primit mențiunea de onoare a Premiilor Cuburile de aur 2023.
În perioada 20 mai – 26 noiembrie 2023 are loc cea de-a XVIII-a ediție a Bienalei Internaționale de Arhitectură de la Veneția (La Biennale di Venezia), a cărei temă aleasă de curatoarea Lesley Lokko este „Laboratorul viitorului/The Laboratory of the Future”. România este reprezentată prin proiectul „ACUM-AICI-ACOLO”/„NOW-HERE-THERE”, desemnat câștigător al concursului național organizat de Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Uniunea Arhitecților din România, iar echipa curatorială este formată din Emil Ivănescu, Simina Filat, Cătălin Berescu și Anca Maria Păsărin. De-a Arhitectura a fost invitată de echipa proiectului să participe la secțiunea „Pedagogii Laterale” cu o machetă realizată în cadrul activităților de educație de mediu construit de elevii clasei a IV-a B de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, sub îndrumarea arh. int. Mădălina Bold și prof. înv. primar Felicia Enache.
În luna mai am avut bucuria să anunțăm câștigătorii sesiunii de finanțare a programului educațional „My School Can Be Cool” derulat de-a lungul anului școlar 2022-2023 în 6 școli și licee din: Bistrița (jud. Bistrița), București (sector 1 și 6), Cluj-Napoca (jud. Cluj), Frasin (jud. Suceava) și Ploiești (jud. Prahova). La această ediţie a sesiunii de finanțare au fost oferite trei premii, unul de către Raiffeisen Bank, finanțator al programului „My School Can Be Cool” în anul școlar 2022-2023 prin programul de granturi Raiffeisen Comunități, iar două de către Asociația De-a Arhitectura cu sprijinul sponsorilor Digital Spirit și AFI Europe Romania.
Premiul oferit de Raiffeisen Bank s-a acordat echipei de la Școala Gimnazială Nr. 311 din București coordonată de prof. Nicoleta Beliciu și îndrumată de arh. Roxana Pîrvu și stud. arh. Alina Dima, pentru proiectul „Take a break and read a book” („Ia o pauză și citește o carte”). În octombrie am aflat cum a decurs implementarea.
Proiectul „My Smiling School” („Școala mea zâmbitoare”) al echipei de la Școala Gimnazială Bucșoaia – Structura Școlară Gimnazială Frasin, Suceava, coordonată de prof. Simona Covrig și îndrumată de arh. Iulia Condrea, a primit premiul oferit de De-a Arhitectura cu ajutorul sponsorului Digital Spirit, sponsor care și-a exprimat dorința de a finanța o școală din mediul rural. În septembrie echipa ne-a povestit cum a decurs implementarea care a avut drept scop amenajarea spațiilor interioare ale școlii utilizate de întreaga comunitate de elevi.
Programul educațional „De-a arhitectura mini” a fost întâmpinat cu entuziasm de elevii claselor I I și I P de la Montessori School of Bucharest îndrumați de arh. Laura Cotoban. În luna mai Laura ne-a povestit cum a decurs călătoria prin lumi magice, populate de personaje fantastice, și am aflat pe unde s-au mai plimbat cei mici și ce au mai descoperit în drumul lor. Tot în mai, de data aceasta de la Iași, am primit vești despre program și de la colegul nostru arh. Alexandru Boariu care ne-a povestit despre drumul „inițiatic” în lumea mediului construit, plin de mirări și descoperiri, făcut de copiii de la Grădiniţa The Montessori Center Iași. Iar în iulie, arh. int. Alina Andrei și prof. înv. primar Nicoleta Beldiman au revenit cu noutăți de la copiii de 6-9 ani ce au urmat programul educațional „De-a arhitectura mini”. După ce s-au plimbat peste mări și țări și au trăit aventuri fantastice alături de personajele cursului De-a arhitectura, copiii au construit localitatea lor și și-au prezentat munca, emoționați, în fața părinților.
În luna mai am lansat înscrierile pentru voluntari, cei care îi însoțesc pe profesori și pe copii în aventura lor de un an sau doi în lumea arhitecturii și a mediului construit. Iar în iulie am explorat alături de noua noastră colegă din departamentul de comunicare, arh. Simona Șerban, povestea arhitectului la clasă și cum această experiență poate schimba nu doar viețile celor mici, ci și viața voluntarului însuși.
Sfârșitul de an școlar l-am marcat cu binecunoscutele expoziţii ale claselor care au urmat programele educaționale „De-a arhitectura mini” și „De-a arhitectura în oraşul meu” în anul școlar 2022-2023, sărbătorind eforturile de peste an ale copiilor și îndrumătorilor. Acestea s-au organizat în perioada iunie-iulie în mai multe orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Brașov, Galați, Pașcani și Cornești (jud. Iași).
Și pentru că un nou an școlar bătea la ușă, pe perioada verii am organizat, cu sprijinul partenerului strategic Ordinul Arhitecților din România, prin taxa „Timbrul Arhitecturii”, atelierele de formare pentru echipele de îndrumători ale programelor educaționale „De-a arhitectura în orașul meu” și „De-a arhitectura mini” în anul școlar 2023-2024.
Desfășurat în perioada iulie-septembrie 2023, programul de formare pentru cursul „De-a arhitectura în orașul meu” a fost coordonat de arh. Ioana Rizea și implementat cu ajutorul celor opt formatori: arh. Florin Bodnar, dr. arh. Brîndușa Havași, arh. Iulia Obaj, prof. Cristina Pisică, prof. înv. primar Felicia Popovici, prof. Florentina Ruiu, arh. Mina Sava, prof. înv. primar Gianina Vanca. Iar programul de formare pentru cursul „De-a arhitectura mini”, desfășurat în perioada 26 iunie – 6 august 2023, a fost coordonat de arh. Ioana Rizea și implementat cu ajutorul celor cinci moderatori ai platformei online: arh. Aurelia Axente-Stan, arh. Cristina Dumitrescu, arh. Simona Or-Munteanu, arh. Ioana Rizea și arh. Cristina Țurcanu.
În iunie, alături de Filiala Teritorială Iași a Ordinului Arhitecților din România (OAR Iași) și Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR), am lansat concursul de scenarii educaționale din proiectul „Arhitecturi de poveste – educație de mediu construit pentru copii”. Concursul a invitat profesioniștii mediului construit, profesorii, părinții și oricine a fost interesat de mediul în care trăim, individual sau în echipe, să trimită propuneri de scenarii educaționale pentru activități cu durata a 3 ore fiecare. Pe 20 iulie am anunțat câștigătorii și cele 4 scenarii iar în august am lansat un apel pentru toți cei interesați să lucreze cu copii. În septembrie am demarat atelierele care vor avea loc până la finalul lunii noiembrie 2023 la Iași.
Am fost parteneri alături Filiala Teritorială Argeș a Ordinului Arhitecților din România (OAR Argeș) în proiectul „Voice Your Place”, inițiat și coordonat de colega noastră arh. Iarina Tavă, desfășurat în perioada mai-octombrie 2023. Proiectul a invitat tinerii să descopere lucruri noi despre arhitectura din Curtea de Argeș în cadrul atelierelor ținute de traineri din domenii creative pe temele: arhitectură, scriere creativă, soundscape și interpretare. Rezultatul final a fost un audioghid accesibil tuturor despre arhitectura din Curtea de Argeș produs împreună cu elevii. „Voice Your Place Summer School” a câștigat o finanțare din partea Consiliului Județean Argeș în cadrul apelului de fonduri nerambursabile pentru tineret, cultură, mediu 2023.
Anul acesta echipa De-a Arhitectura Vest a organizat la Timișoara, în perioada 10-14 iulie 2023, seria de ateliere de vacanță „Patrimoniul și apa” pentru elevi de 8-14 ani și tineri studenți arhitecți aflați în practica de vară. Scopul proiectului desfășurat în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara (FAUT), Muzeul Apei prin Fundația Aquatim și Muzeul Național al Banatului, și cu o finanțare obținută prin concursul de proiecte educaționale al Fundației Alber, prin sponsorul său City of Mara, pe lângă sprijinul oferit de Ordinul Arhitecților din România (OAR), a fost creșterea gradului de conștientizare al elevilor și studenților față de obiectivele de patrimoniu ale orașului Timișoara și a relației lor cu apa. Brîndușa Havași, coordonatorul proiectului, ne-a povestit despre atelierele de vacanță pentru copii și tineri.
La începutul toamnei am lansat „Casa Ienăchiță”, un proiect educațional inițiat și dezvoltat de arh. Eliza Yokina, coordonat de arh. Viorica Popescu, care are scopul de a aduce în atenția publicului larg un set de principii și informații utile în legătură cu renovarea caselor existente care nu sunt clădiri de patrimoniu sau clădiri monument. Am povestit pe larg despre el aici.
Atelierele organizate la Club, individual sau în parteneriat, ne-au plimbat prin toată țara oferind copiilor posibilitatea de a porni în explorări creative ale mediului construit. La început de mai 2023 elevii de la Grădinița Montessori Creative Minds Kindergarten din București au pășit în lumea fascinantă a arhitecturii și a mediului construit la atelierul „Structuri dulci”.
Pe 13 mai, cu ocazia Nopții Muzeelor, De-a Arhitectura a organizat atelierul „Lumea secretă a copilăriei” în parteneriat cu Muzeul Școlii de Arhitectură – Centrul Expozițional Documentar din Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Tot pe 13 mai, de data asta la Timișoara, De-a Arhitectura a organizat în parteneriat cu Asociația Cluster – pRO nZEB atelierul „Ce este o casă pasivă?” dedicat copiilor de 9-12 ani.
Și pentru că iunie e luna copilăriei, am avut grijă si îi bucurăm pe cei mici cu atelierele care au avut loc în diverse orașe din țară. Astfel, pe 9 iulie am poposit în Iași la „Șotron. Festivalul copilăriei” cu atelierul „Turul lui Turtă Dulce prin cartier”. Pe 10 iunie am ajuns la Arad unde, alături de Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara (FAUT) am participat la cea de-a XIII-a ediție a Sărbătorii Trandafirului organizată în Parcul Eutopia Gardens, Mândruloc, jud. Arad, de Fundația Eutopia Gardens. Și, ca să sărbătorim de la mic la mare, am invitat copiii la atelierul gratuit „Grădina semințelor”.
Despre modul în care se schimbă orașele noastre odată cu locuitorii lor și cum ținem pasul cu timpurile în care trăim am răspuns la început de iulie în cadrul atelierului „Orașul viu” realizat la Mina Petrila în parteneriat cu Planeta Petrila și cu găzduirea Consiliului Județean Hunedoara. Tot la început de iulie Asociația De-a Arhitectura, în parteneriat cu The Institute și Cartierul Creativ Amzei, a organizat atelierul „Amzei ascuns” pe 12 și 19 iulie, despre care am povestiti aici.
În Timișoara, echipa De-a arhitectura a fost invitată la evenimentul „One man’s trash is another man’s treasure” organizat de Pur.clothing la Institutul Francez din Timișoara, unde a desfășurat o serie de ateliere pe tema sustenabilității. Diana Andra Lucaciu și Andreea Nistor ne-au transmis cum au decurs activitățile.
Tot la Timișoara, în parteneriat cu Asociația Biserici Înlemnite, De-a Arhitectura a organizat pe 7 august atelierul „A fost odată… căsuța din lemn!”, iar pe pe 8 august atelierul „Satul nostru de poveste”. Atelierele de dialog patrimonial pentru copii au fost o acțiune comună a Asociației Biserici Înlemnite și a Asociației De-a Arhitectura și au făcut parte din proiectul cultural Oglinda de Lemn II.
De Ziua Internaţională a Fotografiei, 19 august 2023, am lansat concursul de ziua fotografiei 2023: „Look Up: un alt punct de vedere” care s-a încheiat pe 19 octombrie și care și-a anunțat câștigătorii pe 31 octombrie.
În aprilie am povestit despre proiectul „Urban-Up! TU_act [Teens Urban Acupuncture]” desfășurat de De-a Arhitectura în perioada noiembrie-decembrie 2022. Dedicat adolescenților, proiectul s-a născut din dorința de a le oferi liceenilor posibilitatea să își exprime viziunea cu privire la amenajarea unor spații publice, în acord cu nevoile lor.
În perioada decembrie 2022 – aprilie 2025, De-a Arhitectura este organizație parteneră în proiectul Erasmus plus „Palimpsest Cities: Gamification and Storytelling for Architectural History and Cultural Heritage Awareness” („Palimpsest Cities: Gamificare și storytelling pentru istoria arhitecturală și conștientizarea patrimoniului cultural”) coordonat de Universitatea Alanya (Alanya University) din Turcia, având ca parteneri și Universitatea Tehnică din Istanbul (Istanbul Technical University), Turcia și Centrul pentru Educație și Inovație InnovED (InnovED – Center for Education and Innovation), din Volos, Grecia. Proiectul are drept scop educarea utilizatorilor cu privire la importanța istoriei arhitecturii și patrimoniului cultural, în special în orașele dezvoltate în mai multe etape (multilayered cities/orașe palimpsest), prin stabilirea de legături cu trecutul orașului și cu locuitorii săi, prin abordări inovatoare și hibride și prin utilizarea unor metode de gamificare (gamification) și de povestire digitală (digital storytelling). Rezultatul final va consta în elaborarea și pilotarea curriculei pentru un curs opțional de facultate, despre patrimoniu în contextul orașelor dezvoltate pe parcursul mai multor perioade istorice („palimpsest cities”/„multilayered cities”). Am povestit pe larg aici.
Peste vară, echipa Urban Up a fost prezentă în cadrul școlii de vară „HUB IN – orașul ca sală de clasă” organizată de Asociația ABMEE alături de BAAB, cu participarea BAZA. În cadrul proiectului 20 de elevi și studenți au dezvoltat o serie de idei, prototipuri și amenajări propuse pentru 4 piațete din Centrul Istoric pe care le-au prezentat în fața unui juriu format din arhitecți, producători de mobilă, dezvoltatori locali și cadre didactice din mediul universitar de specialitate, dar și în Sala de Consiliu a Primăriei Brașov.
În weekend-ul 15-17 septembrie, echipa Urban Up a invitat tinerii la standul lor din Grădina Casei Mincu (Zona A) în cadrul „Street Delivery 2023 – Shared Spaces”, pe strada Arthur Verona. Activitățile propuse și implementate împreună cu studenții participanți la Urban Up Fellowship, studenți care au creat deja ateliere pentru liceeni și le-au pilotat anul trecut, au urmărit să pună filtrul tinerilor peste București prin activități de mapare și hands-on.
Seria PROFESIONIŞTII lansată în 2014 s-a îmbogățit în luna mai cu un nou invitat, Mădălina Chiosa, viceprimarul Municipiului Reșița. Primăria Municipiului Reșița este prima din România care a semnat un contract de parteneriat cu Asociația De-a Arhitectura pentru derularea programului educațional „My School Can Be Cool” de-a lungul a doi ani școlari, 2021-2022 și 2022-2023. Susținerea primăriei permite creșterea relevanței și durabilității intervențiilor de personalizare a spațiilor școlii. Parteneriatul marchează o nouă etapă în programul „My School Can Be Cool”. Iar în luna septembrie Ela Bălan, coordonator de program fundații comunitare/director grantmaking sau, mai simplu spus, cum ne-a precizat chiar Ela, manager de proiecte cu miza socială la Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), a venit să ne povestească despre munca cu impact pe care o face.
Ca în fiecare an de la lansarea sa în 2016 am continuat seria interviurilor „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc” cu arh. Brîndușa Havași, arh. Diana Dona, arh. Lucian Călugărescu, arh. Livia Petrescu și arh. Monica Mureșanu, ajungând la patruzeci și opt în prezent. Prin intermediul acestei serii ne-am propus să vă familiarizăm cu activitățile membrilor Rețelei De-a arhitectura, atât din domeniile în care profesează, cât şi cu alte iniţiative din care fac parte şi care schimbă faţa lumii dincolo de cadrul pe care noi l-am oferit. Și pentru marca borna de zece ani de De-a Arhitectura, am revizitat seria de interviuri „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc”, și am luat pulsul voluntarilor care ne-au fost alături încă de la început. Primul interviu din noua serie „Iată cine suntem acum” a fost cu arh. Florin Enache, urmat de arh. int. Mădălina Bold și arh. Eliza Jurca.
Asociaţia De-a Arhitectura este o organizaţie culturală formată din profesioniști ai mediului construit şi profesori care dezvoltă, implementează şi promovează educaţia de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg, în vederea conştientizării şi a cunoaşteriivalorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Programele educaţionale se desfăşoară cu precădere în şcoli sub forma cursurilor opţionale, dar şi în muzee şi în cadrul evenimentelor de arhitectură şi design.
Într-un deceniu programele şi activităţile asociației au ajuns la peste 30.000 de elevi din şcolile de stat, de la ciclul primar la liceu, implicând aproximativ 1100 profesori și 1000 arhitecți voluntari.
Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) finanţează o parte a programelor Asociaţiei De-a Arhitectura prin „Timbrul Arhitecturii”. Programul cultural De-a arhitectura a fost iniţiat în 2011, iar din anul 2016 OAR a decis ca acest program să devină program cultural prioritar deoarece răspunde celor cinci criterii ale programelor culturale prioritare: amploarea, singularitatea, unicitatea, complexitatea şi calitatea.
Mulțumim sponsorilor: AFI Cotroceni, Digital Spirit, HANSEN ergonomics studio, Lam Studio Aritecți SRL, Next Room Management Systems, POWER & LIGHTING TEHNOROB, Siniat România, ZOISS Home Design, Qualtech.
Mulțumim partenerului strategic Ordinul Arhitecților din România care finanțează programul cultural De-a arhitectura din „Timbrul Arhitecturii”.