De-a arhitectura mini
6-9 ani
DURATA: 1 lecție/ săptămână timp de un an școlar
OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE:
– un an şcolar – clasa I sau a II-a – opţional CDȘ
– doi ani şcolari – clasa I + clasa a II-a – opţional CDȘ
METODA DIDACTICĂ: învăţare prin proiect
TIP CURRICULUM: interdisciplinar și integrativ (arte + ştiinţe)
PREDAT DE: învățător + arhitect voluntar (persoană resursă)
LOCUL: sala de clasă, în expediţie în jurul şcolii sau în localitate
PERIOADA DE ÎNSCRIERI pentru asistența Asociației în anul școlar următor:
– arhitecţi voluntari: noiembrie – martie
– clase înscrise de cadre didactice: noiembrie – iunie
COST: Programul este gratuit pentru școlile de stat și este finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.
Pentru școlile private programul este contra cost: 30 lei / copil / ședință x 30 ședințe / an școlar, număr minim copii / grupă = 12. Vă rugăm să ne contactați la office@de-a-arhitectura.ro.
ACTIV: din 2014
De-a arhitectura mini este un program educațional care încurajează curiozitatea și bucuria copiilor de a imagina și de a construi cu propriile mâini. Un basm le inspiră imaginația și activitățile practice prin care vor ilustra diversitatea locurilor și locuitorilor prin care călătoresc personajele, făcându-i conștienți de legătura profundă dintre designul clădirii, locul unde se află și locuitorii săi.
Materialul didactic cuprinde două capitole a câte 17 lecţii fiecare, în primul,„Grifonel și Seminţica”, elevii explorează și construiesc individual fiecare ţinut prezentat în poveste, iar în cel de-al doilea „Oraşe, castele, cetăţi” proiectul devine colectiv, piesele realizate individual formând locul pe care cele două personaje l-au ales după călătorie.
Ca şi în cazul cursului pentru clasele a III-a și a IV-a, tandemul arhitect-învăţător este binevenit. Totuşi, ghidul pentru acest curs este gândit astfel încât să poată fi predat şi doar de către învăţător. Fiecare lecţie are anexe cu materiale didactice de la care se poate porni în aventuri educative.
Sperăm ca şi prin acest curs, alături de toate celelalte activitaţi marca De-a arhitectura, să ne apropiem şi mai mult de scopul nostru de a încuraja copiii să-şi facă treaba lor specială de copii: să imagineze. Îndrăznim să sperăm, astfel, şi într-o viitoare generaţie de adulţi iniţiaţi în puterea și plăcerea de a imagina.
Părinţii nu vor pierde nimic din toate acestea, având în vedere că toţi copiii vor dori să-şi prezinte operele acasă aproape săptămânal.
Dacă doresc să primescă asistenţă din partea Asociației De-a Arhitectura în desfășurarea programului educațional, cadrele didactice trebuie să se înscrie în program.
Asistența cuprinde Programul de fomare, sprijin metodologic și logistic, participarea la expoziția de-a arhitectura, activități în școala altfel. Totuși, pentru a primi asistența unei persoane resursă voluntar de-a arhitectura, ei trebuie să participe la etapa de selecție realizată pe baza chestionarului primit în momentul înscrieri și a unui interviu.
De asemenea, și profesioniștii mediului construit care doresc să fie voluntari de-a arhitectura, persoană resursă pentru profesori, trebuie să se înscrie în program, iar dacă sunt nou veniți în program, să participe la etapa de selecție realizată pe baza chestionarului primit în momentul înscrieri și a unui interviu.
În programul nostru de asistenţă gratuită se pot înscrie numai şcolile de stat, învăţământ gratuit. Alte entităţi (cum ar fi şcolile private, cluburile sau programele afterschool) pot beneficia de sprijinul nostru contra cost și ne pot contacta pentru ofertă la office@de-a-arhitectura.ro.
Detalii înscriere profesori pentru a primi asistența Asociației
Alegeți programul educațional;
- Alegeți rolul dvs.: cadru didactic;
- Consultați Acordul cu unitatea de învățământ;
- Creați-vă contul personal completând formularul de înscriere;
- Activați contul nou creat din linkul din emailul de confirmare, primit pe adresa cu care ați făcut înscrierea;
- Studiați de-a arhitectura MINI – ghid online (vezi Resurse) pentru a putea răspunde chestionarului din emailul de confirmare participare program;
- Descărcați Acordul cu unitatea de învățământ care a fost generat în CONTUL MEU, îl printați, semnați și înregistrați la școală și apoi îl reîncărcați în CONTUL MEU – Arhivă Documente în format pdf (<5MB).
- Participați la etapa de selecție din luna martie, pentru a primi asistența unei persoane resursă voluntar de-a arhitectura.
Dacă înscrierea dvs. pentru a primi asistența asociației a fost validată, după etapa de selecție din luna martie, veți putea accesa toate materialele didactice ale programului ales, site-ul de formare și zona de feedback.
Detalii înscriere arhitecți pentru a fi voluntar de-a arhitectura
- Alegeți programul educațional;
- Alegeți rolul dvs.: arhitect;
- Consultați Contractul de voluntariat;
- Creați-vă contul personal completând formularul de înscriere; puteți opta pentru localitatea și județul în care doriţi să vă desfăşuraţi activitatea şi pentru cadrul didactic cu care doriți să fiți partener, dacă îl cunoașteți deja;
- Activați contul nou creat din linkul din emailul de confirmare, primit pe adresa cu care ați făcut înscrierea;
- Studiați de-a arhitectura MINI – ghid online(vezi Resurse) pentru a putea răspunde chestionarului din emailul de confirmare participare program;
- Participați, în luna martie, la etapa de selecție a voluntarilor de-a arhitectura.
Dacă înscrierea dvs. în program ca voluntar de-a arhitectura a fost validată, după etapa de selecție din luna martie, veți putea accesa toate materialele didactice ale programului ales, site-ul de formare, zona de feedback și finaliza contractul de voluntariat.
- Completați cu datele personale (CNP, semnătura) pop-ul care apare când accesați CONTUL MEU, acestea vor finaliza Contractul de voluntariatpe care îl veți regăsi în CONTUL MEU – Arhivă documente.
Activitatea de voluntariat nu este remunerată, veți primi o adeverință de voluntariat iar timpul petrecut în şcoală şi pentru pregătire va fi înregistrat, în baza contractului cu Asociaţia ca activitate profesională (conform legii voluntariatului). Adeverința se va putea descărca la sfârșitul anului școlar din CONTUL MEU.
Dacă aveți neclarități urmăriți tutorialul video.
Resurse:
- Prezentare program educațional: descarcă▼
- Programa școlară pentru disciplina opțională „De-a arhitectura mini – educație pentru arhitectură și mediu construit”: descarcă▼
- Am scris despre program: vezi articole▼