Urban-Up!

16-26 ani

DURATA: 1 lecție/ săptămână la 2 săptămâni timp de un an școlar
OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE: activitate extrașcolară
ÎNDRUMAT DE: arhitect persoană resursă + student mentor
LOCUL: interior – spațiu parteneri proiect sau exterior – în expediţie în localitate (specificat în descrierea proiectului curent)
ÎNSCRIERE: individuală, termenul limită este specificat în descrierea proiectului curent
COST: gratuit, datorită finanțatorilor proiectului în desfășurare
ACTIV: din 2017     
  

Sub umbrela Urban Up!este reunită o colecție de proiecte de educație civică urbană pentru liceeni care își propune să trezească interesul tinerilor asupra mecanismelor prin care probleme ale orașului sunt adresate și să le ofere mijloace de implicare, alături de profesioniști ai mediului construit și profesori, precum și de studenți-mentori.

„Urban Up Fellowship – Let’s help Urban Up Grow Up” a avut loc în perioada mai – august 2022 și a fost finanțat prin Swimathon București, eveniment organizat de Fundația Comunitară București, și prin Cercul Donatorilor 2021, eveniment organizat de Romanian Diaspora Funding Network (RDFN). Proiectul a cuprins trei module (atelier de 3 zile în București, atelier hibrid de 3 zile și pilotarea activităților) și a invitat 26 de studenți să participe la co-crearea unor ateliere de pedagogie urbană dedicate liceenilor.

Fellowship-ul s-a desfășurat pe parcursul a trei module. a mobilizat 26 de studenți care au dezvoltat 5 scenarii de pedagogie urbană pe temele: patrimoniu, bună guvernare, incluziune, ecologie și mobilitate. Alături le-au fost 13 mentori din rețea și prieteni ai De-a Arhitectura. Scenariile au fost dezvoltate în cadrul primelor două module. Pentru inspirație, reprezentanții a 14 organizații au răspuns invitației de a împărtăși studenților Urban Up fellows inițiative care schimbă în bine viața orașului, din experiența lor de lucru. Cel de-al treilea modul a presupus pilotarea atelierelor. Prima întâlnire s-a desfășurat în iunie, în grădina Ioanid, cu 15 liceeni care au aflat despre mobilitate în oraș. Cea de-a doua pilotare a tuturor atelierelor a avut loc la Năvodari în cadrul unei tabere organizate de Comunitatea Rușilor Lipoveni, tabără la care au participat reprezentanți ai celor 5 echipe de studenți, și și-au asumat rolul de mentori ai liceenilor.

„Urban-Up! TU_act [Teens Urban Acupuncture]” a avut loc în perioada noiembrie – decembrie 2022 și a fost finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale. 

Proiectul, care a cuprins cinci etape, s-a adresat elevilor de liceu din București și a reunit adolescenți, studenți și profesioniști pentru 3 zile de hackathon, urmate de perioada de dezvoltare a ideilor de amenajare a unor spații publice alese de echipele de liceeni, prin intervenții minimale (acupunctură urbană) – pentru adolescenți – idei care să răspundă nevoilor și dorințelor acestora. 

10 Urban Up fellows s-au implicat în acest proiect, în diferite etape: opt ca mentori și „traducători” ai ideilor echipelor de liceeni în propuneri concrete, unul în echipa de autoare ale temei de concurs și unul în juriu. Cei 19 liceeni au format 5 echipe iar la o săptămână după hackathon au înscris propunerile lor la concurs. Cele cinci propuneri au fost: 

  • echipa 1 – Far Urban (premiul 2)
  • echipa 2 – modulOM (premiul 3)
  • echipa 3 – Hangout 
  • echipa 4 – Ia o pauză aici 
  • echipa 5 – Spotu’ nostru  (premiul 1)

„Oraşul şi profesiile mediului construit” a avut loc în octombrie – noiembrie 2018 în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive (PROEDUS) şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din Bucureşti. Liceeni din peste 20 de licee bucureştene, din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, au luat parte la o serie de 16 ateliere din sfera dezvoltării urbane şi a mediului construit susţinute de profesionişti din domeniu (arhitecţi şi urbanişti). Publicația „Mediul construit – material didactic și experiențe educaționale” a fost elaborată în cadrul proiectului și poate fi descărcată aici.

„Urban Up! Mediu construit pentru liceeni” a avut loc în 2017 sub egida programului Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun. Proiectul a fost selectat în urma unui concurs și le-a propus liceenilor întâlniri cu profesioniști din domeniul mediului construit (arhitecți, urbaniști, ingineri, antropologi) printr-o serie de ateliere și exerciții cu multă interactivitate.

„Urban Up! Mediu construit pentru liceeni” și-a propus să sporească nivelul de cunoștințe și să contribuie la formarea unor atitudini sănătoase despre valorile mediului construit, dezvoltarea durabilă și rolul tinerilor în procesele de transformare care le modelează orașele. Atelierele au fost concepute pentru a ajuta elevii de liceu să dobândească competențe precum a învăța să învețe, a comunica mai bine și a lucra bine în echipă, devenind în același timp cetățeni conștienți de mediul construit, precum și promotori ai schimbărilor pozitive în orașele lor. Proiectul a fost implementat în perioada aprilie – decembrie 2017.

Cele 54 de ateliere au avut loc în 7 orașe din România: București, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța și au ajuns la 1025 de liceeni. Un total de 26 de profesioniști în mediul construit (arhitecți, urbaniști, ingineri, antropologi) au fost formatori ai celor 4 ateliere tematice:

  • Monument cine ești? & Harta antiplictiseală
  • Un proiect pentru orașul meu & Turul orașului
  • Nu am chef azi & Orașul Revendicat
  • Accesul pe roți + Orașul inculpat

Seria de ateliere a fost încheiată cu expozițiile locale Jurnal Urban Up! în care au fost prezentate rezultatele atelierelor și prin care am celebrat împreună cu liceenii și cu toți cei interesați faptul că au acceptat invitația noastră și am împărtășit o parte din materialul, gândurile și atmosfera întâlnirilor noastre.

Resurse:

Parteneri:

Swimathon București, eveniment organizat de Fundația Comunitară București, Cercul Donatorilor 2021, eveniment organizat de Romanian Diaspora Funding Network.
Primăria Municipiului București, ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale.

Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun

Inițiator:
 arh. Vera Marin – idee și dezvoltare proiect