Concurs de-a arhitectura de Ziua fotografiei

16-26 ani

CONCURS PENTRU: fotografi amatori
DURATĂ:
2 luni
ÎNSCRIERE:
individuală
COST:
participarea în concurs este gratuită; concursul oferă premii în bani și/sau produse
ACTIV:
din 2017

Fiecare dintre noi are o perspectivă diferită asupra lumii înconjurătoare. Cel mai banal element cotidian poate reprezenta o sursă de inspirație și poate avea o simbolistică aparte. Cum se vede această lume prin propriile voastre lentile, subiective, și ce vă spune ea? Din 2017 căutăm povești de arhitectură și mediu construit, spuse prin intermediul fotografiei. Cum arată universul vostru? Din ce fel de detalii e format?

De Ziua Internaţională a Fotografiei, 19 august, De-a Arhitectura vă invită să ne trimiteți un moment capturat în timp, o amintire a bucuriei, o imagine care spune o poveste ce poate inspira comunităţi întregi, de la cel mai mic la cel mai mare, momente trecătoare surprinse pentru a celebra şi a aduce mai aproape oameni de peste tot și care să ne facă să ne oprim din cursa nebună din fiecare zi. 

Vă invităm să luați parte la concursul De-a arhitectura de Ziua fotografiei și să ne spuneți povestea voastră.

Ediții

 Look up: alt punct de vedere!

De Ziua Internaţională a Fotografiei, 19 august 2023, am revenit la concursul foto De-a arhitectura.

În graba noastră cotidiană, rar ridicăm capul pe stradă să ne uităm la ce se întâmplă deasupra noastră – cade tencuiala, curge apă de la un balcon, un țurțure se desprinde amenințător, un porumbel trece în zbor. Dar are rost să ridicăm capul și să privim în sus, nu doar ca să ne ferim de pericole, de ce ne poate face rău, ci și ca să ne schimbăm punctul de vedere/observație.

De câte ori nu ați privit în sus și ați fost surprinși de un gargui ce își apără cu vrednicie acoperișul, de un cuib de berze care vestesc primăvara sau poate de vreun colț de clădire sau de vreun balcon surprins dintr-o altă perspectivă? 

Perioadă de concurs: 19 august – 19 octombrie 2023 (19 octombrie 2023, 23:59 ora României, data limită de trimitere a fotografiilor)
Jurizare: 
20-29 octombrie 2023
Anunţare câştigător: 
30 octombrie 2023

Juriu: Lucian Călugărescu (arhitect şi fotograf, IG: @pixelateria), Vlad Eftenie (arhitect, lector UAUIM, www.vladeftenie.ro, IG: @veftenie), Cornel Lazia (asistent universitar și doctorand specializare Fotografie în cadrul Facultății de Film, UNATC, www.500px.com/cornellazia, IG: @kornel27), Andrei Mărgulescu, Veronica Sava (graphic designer, arhitect, Asociația De-a Arhitectura și Astil, IG: @ vero_sava, @feedthemidnightmonster)

Organizare: arh. Monica Popescu

Premiul I, în valoare de 2000 lei, oferit de De-a Arhitectura cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România prin „Timbrul Arhitecturii”, îl primește Georgiana Precub de 25 ani din Borca, jud. Neamț, cu fotografia „Les Espaces D´Abraxas, Noisy-le-Grand, Franța”. Felicitări!

Premiul II, constând în 2 şedinţe foto de 1h la Pixelateria, îl primește Anamaria Lazăr de 26 ani din Cluj-Napoca, jud. Cluj, cu una dintre cele trei fotografii trimise în concurs. Felicitări!

Premiul III, constând în cartea „Codul fotografiei” de Vlad Eftenie, îl primește Laura-Lilongó Fülöp de 20 ani din Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita. Felicitări!

Pentru că a primit același punctaj în urma jurizării, vom acorda un al doilea Premiu III, constând în cartea „FAR. 12 Fotografi de Arhitectură din România” de la igloobooks. Premiul îl primește Ștefan Pricop de 26 ani din Iași, jud. Iași. Felicitări!

Pentru că a primit același punctaj în urma jurizării, vom acorda un al treilea Premiu III, constând în reviste de arhitectură de la Igloo media. Premiul îl primește Anamaria Lazăr de 26 ani din Cluj-Napoca, jud. Cluj, cu una dintre cele trei fotografii trimise în concurs. Felicitări!

Fotografiile câștigătoare le puteți vedea aici.

De-a Arhitectura a lansat pe 19 august 2020 cea de-a treia ediție a concursului de Ziua Internaţională a Fotografiei pentru cea mai expresivă şi reprezentativă fotografie pentru De-a Arhitectura și educația de arhitectură și mediu construit care să arate bucuria şi curiozitatea copiilor în interacţiune cu spaţiul construit, în oraş sau în casă – de ce nu, inspiraţi de cursurile, atelierele, provocările #DeaArhitecturaAcasa.

Perioadă de concurs: 19 august – 30 septembrie 2020 (30 septembrie 2020, ora 23:59, data limită de trimitere a fotografiilor)
Jurizare: 
1-8 octombrie 2020
Anunţare câştigător: 
15 octombrie 2020

Juriu: Ovidiu Micșa (arhitect și fotograf, ADMO Studio, IG: @admostudio), Veronica Sava (graphic designer, A STIL, colaborator Asociaţia De-a Arhitectura), Richard Schmittner (fotograf Germania/Mexic, Light Factory Photography, IG: @lightfactoryphotography), Eliza Yokina (arhitect, founding partner SYAACUMULUS Architecture, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura, în juriul a nenumărate concursui de arhitectură, IG: @elizayokina), Miruna Grigorescu (arhitect, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura, preşedinte juriu)

Organizare: arh. Monica Popescu
Premiu: 
1 voucher în valoare de 500 lei pentru cumpărarea de produse foto. Premiul este oferit de Asociaţia De-a Arhitectura din bugetul de 2% al anului fiscal 2019.

Câștigător: Marloes Brouwer cu o imagine din 2020 din cadrul proiectului „Spațiul vesel” – „De-a arhitectura în Școala «Teleki Domokos» Gornești”. Juriul a deliberat luând în calcul 25 de fotografii primite de la 10 fotografi din întreaga țară. 

De-a Arhitectura a lansat pe 19 august 2019 cea de-a doua ediție a concursului de Ziua Internaţională a Fotografiei pentru cea mai frumoasă, expresivă şi reprezentativă fotografie care să ilustreze creativitatea în activităţile asociaţiei, în procesul educaţional sau în rezultatele cursurilor implementate la clasă.

Perioadă de concurs: 19 august – 30 septembrie 2019 (30 septembrie 2019, ora 23:00, data limită de trimitere a fotografiilor)
Jurizare: 1-4 octombrie 2019
Anunţare câştigător: 7 octombrie 2019

Juriu: Miruna Grigorescu (arhitect, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura, preşedinte juriu), Claudia Pamfil (arhitect specializat în urbanism, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura), Veronica Sava (graphic designer, A STIL, colaborator Asociaţia De-a Arhitectura), Richard Schmittner (fotograf Germania/Mexic, Light Factory Photography), Marius Velicu (arhitect, fotograf, Dublu V Studio)

Organizare: arh. Monica Popescu
Premiu: 1 voucher în valoare de 500 lei pentru cumpărarea de produse foto. Premiul a fost oferit de Asociaţia De-a Arhitectura din bugetul de 2% al anului fiscal 2018.

Câștigător: Iulia Cosovanu cu o fotografie din anul 2019 din programul „De-a arhitectura în şcoala mea” de la Şcoala Gimnazială Bucşoaia, Frasin, jud. Suceava. Juriul a deliberat luând în calcul 49 de fotografii primite de la 17 participanţi din toate colţurile ţării, toţi cunoştinţe mai noi sau mai vechi ale proiectului nostru. 

De-a Arhitectura a lansat pe 19 august 2017 prima ediție a concursului de Ziua Internaţională a Fotografiei pentru cea mai frumoasă, expresivă şi reprezentativă fotografie pentru De-a Arhitectura, care să prezinte activităţile asociaţiei şi care să arate bucuria şi curiozitatea copiilor ce participă la cursurile noastre.

Perioadă de concurs: 19 august – 3 septembrie 2017
Jurizare: 4-10 septembrie 2017
Anunţare câştigător: 11 septembrie 2017

Juriu: Veronica Sava (arhitect şi graphic designer, A STIL, colaborator Asociaţia De-a Arhitectura), Andrei Mărgulescu (arhitect, fotograf, asistent Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” – UAUIM, Bucureşti), Richard Schmittner (fotograf Germania/Mexic, Light Factory Photography), Miruna Grigorescu (arhitect, membru fondator Asociaţia De-a Arhitectura)

Organizare: arh. Monica Popescu
Premiu: 1 voucher în valoare de 500 lei pentru cumpărarea de produse foto de la F64. Premiul a fost oferit de Asociaţia De-a Arhitectura din bugetul de 2% al anului fiscal 2016.

Câștigător: Ana Ionescu  cu o fotografie din anul 2015 de la conferinţele „De-a arhitectura povestită” din Timişoara. Juriul a deliberat luând în calcul 22 de fotografii primite de la 8 fotografi din toate colţurile ţării, toţi cunoştinţe mai noi sau mai vechi ale proiectului nostru. 

Autori:
antropolog Gabriela Anghel (2023), arh. Lucian Călugărescu (2023), arh. Miruna Grigorescu (2017, 2019, 2020), grafică: arh. Veronica Sava, coordonator proiect: arh. Monica Popescu