My School Can Be Cool

12-18 ani

DURATA: 1 lecție/ săptămână la 2 săptămâni timp de un an școlar
OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE:
– un an şcolar – clasa a VI-a/ a VII-a/ a IX-a/ a X-a/ a XI-a – extracurricular
– un an şcolar – grup de maxim 25 elevi din clase diferite – extracurricular
METODA DIDACTICĂ: învăţare prin proiect, design participativ
TIP CURRICULUM: interdisciplinar și integrativ (arte + ştiinţe)
ÎNDRUMAT DE: profesor (coordonator) + arhitect (persoană resursă și facilitator) + contributori ocazionali: profesori de diverse discipline sau specialiști din domeniul mediului construit
LOCUL: sala de clasă/online, clădirea și curtea școlii
PERIOADA DE ÎNSCRIERI pentru asistența Asociației în anul școlar următor:
– cadre didactice – noiembrie – martie
– arhitecţi voluntari – noiembrie – iunie
COST: Programul este gratuit pentru școlile de stat datorită sponsorilor anual, granturilor anuale și finanțării  Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură, vezi sponsori.
ACTIV: din 2016
PARTENER:
         

Programul educațional My School Can Be Cool (denumit „De-a arhitectura în școala mea” în perioada 2015-2021) se adresează elevilor, profesorilor și arhitecților pentru care spațiul școlii este important în procesul educațional. Utilizatorii de zi cu zi ai școlii sunt cei mai în măsură să descopere avantajele și dezavantajele create de spațiile de învățare, dar și să-și imagineze cum și-ar dori să fie școala lor.

Elevii, cu ajutorul profesorilor și al arhitecților (persoană-resursă) ajung la un set concret de obiective de intervenție. Prin consens, va fi ales și apoi detaliat un proiect care se va implementa efectiv prin resursele mobilizate. Pe parcurs, elevii devin mai conștienți de relația dintre mediului construit și starea de bine, aplică cunoștințele dobândite la diverse materii, își dezvoltă creativitatea, spiritul de inițiativă și îndemânarea. Toată echipa de proiect se va implica și în realizarea efectivă a intervențiilor.

Ghidul online „My School Can Be Cool” este instrumentul de lucru atât al elevilor, cât și al arhitecților și profesorilor. Aici găsiți sprijin, inspirație și resurse de documentare pentru toate etapele proiectului.

Asociația De-a Arhitectura va desfășura în fiecare an, în luna mai, o selecție a proiectelor propuse și va acorda finanțare, unei echipe sau mai multe, în funcție de resursele atrase în acel an, în valoare estimată 2500 euro/echipă, proiectelor care răspund cel mai bine criteriilor programului:

  • impact mare în viața socială a școlii;
  • foarte mulți utilizatori vor beneficia de proiect;
  • costul redus care se poate încadra cel mai bine în sponsorizarea primită;
  • efort de implementare redus;
  • capacitatea de a deveni un exemplu de urmat și pentru alte școli;
  • capacitatea de a implica elevii în realizarea lui;
  • calitatea arhitecturală a proiectului obținut;
  • nu necesită autorizație de construire.

Toate proiectele implementate sunt publicate în galeria de proiecte ȘCOALA MEA pe care am creat-o pentru ca și alți elevi, profesori și arhitecți să beneficieze de experiența acumulată în acest program, care se desfășoară din 2015.

În 2021 Primăria Municipiului Reșița este prima din România care semnează un contract de parteneriat cu Asociația De-a Arhitectura pentru derularea programului educațional My School Can Be Cool de-a lungul a doi ani școlari, 2021-2022 și 2022-2023. Susținerea primăriei permite creșterea relevanței și durabilității intervențiilor de personalizare a spațiilor școlii. Parteneriatul marchează o nouă etapă în programul My School Can Be Cool. Mai multe detalii aici.

Resurse:

Sponsori:

Raiffeisen Bank sponsorizează implementarea celor două proiecte câștigătoare ale selecție a proiectelor propuse prin Raiffeisen Comunități.

Primăria Reșița, prin semnarea parteneriatului cu Asociația De-a Arhitectura pentru anii școlari 2021-2022 și 2022-2023, susține proiectul de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, jud. Caraș-Severin.

În anul şcolar 2021-2022, Raiffeisen Bank sponsorizează implementarea celor două proiecte câștigătoare ale concursului intern între șC2019-2020coli prin Raiffeisen Comunități.

Primăria Reșița, prin semnarea parteneriatului cu Asociația De-a Arhitectura pentru anii școlari 2021-2022 și 2022-2023, susține proiectul de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, jud. Caraș-Severin.

Digital Spirit, Indaco Systems și ZOISS Home Design sunt sponsori ai programului în acest an școlar.

Ordinul Arhitecților din România (OAR) susține programul din Timbrul de arhitectură.

Fundația Alber împreună cu sponsorul său City of Mara sprijină proiecte educaționale pentru copii și tineri din Timișoara. Din februarie 2020 finanțează proiectului „My school can be cool – Arhitectură pentru copii”, propus de echipa De-a Arhitectura din Timișoara care a câștigat, alături de alte 5 proiecte, concursul anual de proiecte educaționale strategice, desfășurate pe termen lung de Fundația Alber. Concursul s-a desfășurat în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2019, prin înscrierea proiectelor online pe platforma www.fundatiaalber.ro. Jurizarea de către membrii Consiliului Director al Fundației Alber a avut loc în perioada ianuarie-februarie 2020. Fundația Alber a sponsorizat începând cu toamna anului 2017 un număr de 40 de proiecte educaționale, ajungând la 8000 de beneficiari din Arad și Timișoara.

În anul şcolar 2019-2020, Cemacon, prin donaţia făcută pentru echipa ARHimede la Swimathon Bucureşti 2019, este sponsor pentru clasele desemnate câştigătoare în urma sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” 2020.

Fundaţia Comunitară Bucureşti prin Swimathon Bucureşti 2019 – eveniment de înot și strângere de fonduri pentru proiecte ale comunității – este sponsor pentru clasele desemnate câştigătoare în urma sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” 2020.

ACO România este sponsor pentru Şcoala Gimnazială „Teleki Domokos”, Gorneşti, jud. Mureş în anul şcolar 2019-2020.

Digital Spirit este sponsor pentru clasele din mediul rural.

Călăraşi: Digital Spirit este sponsor în judeţul Călăraşi. Fondurile vor ajunge la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Sohatu.

Cluj-Napoca: Asociaţia De-a Arhitectura, din fondurile strânse din taxa de 2% din impozitul pe venit, este sponsor al clasei de la Centrul Şcolar pentru Educație Incluzivă din Cluj-Napoca, o clasă de elevi cu nevoi speciale care participă în al doilea an în program.

Suceava: Digital Spirit este sponsor în judeţul Suceava. Fondurile vor ajunge la Şcoala Gimnazială Bucşoaia din Frasin.

Timişoara: Saguaro Technology este sponsorul proiectului #SCENUIM, desfășurat în cadrul Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Baumit este sponsorul sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” în Timișoara, având ca beneficiar Liceul Tehnologic Electrotimiş. Fundația Comunitară Timișoara și Alergotura, prin evenimentul de alergare Timotion, au contribuit la strângerea de fonduri pentru Liceul Tehnologic Electrotimiş.

Restul ţării: Fundaţia Comunitară BucureştiBanca Românească prin Swimathon Bucureşti 2018 – eveniment de înot și strângere de fonduri pentru proiecte ale comunității şi Piatra Online sunt sponsori pentru clasele desemnate câştigătoare în urma sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” 2019.

Braşov: Fundaţia Comunitară Braşov în parteneriat cu Romanian-American Foundation prin programul Fondul Ştiinţescu Braşov

Restul ţării: Digital Spirit. Mai multe detalii despre sesiunea de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” din 2017-2018 aici. Holcim, Holver.

Bucureşti: Bachmann – sponsor al clasei a VII­‐a din Şcoala Gimnazială Nr. 17 „Pia Brătianu”

Restul claselor din Bucureşti: Fundația Comunitară București prin programul Mobilizăm Excelența al Porsche România. Sponsorizarea a dat posibilitatea tuturor claselor participante să realizeze intervenția propusă de acestea.

Timișoara: DurazivBaumit, Prohouse Nitu, Ecorec-Tim, Integra, Egger, Blum, Hafele, MH Solutions Construct 2015 (sponsor cu materiale de construcție pentru clasa a VI­-a din Liceul de Arte Plastice, Timișoara)

Autori:
arh. Vera Marin, arh. Mina Sava, arh. Brîndușa Havași, arh. Corina Croitoru, arh. Claudia Pamfil, conf. univ. dr. Cătălina Ulrich, concept grafic: arh. Veronica Sava