Spațiile de dialog din orașele de mâine

Din 2021 „Doza De-a arhitectura”, newsletter-ul nostru lunar, are o rubrică nouă, „Arhemoticon”, o secțiune de opinie cu invitați. Ne bucurăm să vedem cum crește de la an la an și ne face plăcere să citim ce au de spus „oaspeții” noștri lunari. În septembrie, Maria Neneciu ne povestește despre cum s-a născut Cartierul Creativ și cum a crescut acesta în ultimii 6 ani.

Expoziție de final de an De-a arhitectura la Timișoara

Prima lună de toamnă a venit și a trecut val-vârtej, cu finalizarea formărilor îndrumătorilor De-a arhitectura și începutul de an școlar. Deși e final de septembrie, ne aducem încă aminte cu drag cum a fost peste vară la expozițiile claselor care au urmat programele educaționale „De-a arhitectura mini” și „De-a arhitectura în oraşul meu” în anul școlar 2022-2023. După ce v-am povestit cum a decurs evenimentul la Brașov, a venit vremea să poposim în județul Timiș și să aflăm de la dr. arh. Brîndușa Havași, coordonator local De-a Arhitectura Vest, cum a arătat finalul de an în orașul de pe Bega.

„My Smiling School”, proiectul „My School Can Be Cool” din Bucșoaia, Frasin, devine realitate

„My Smiling School” („Școala mea zâmbitoare”), proiectul elevilor clasei a IV-a de la Școala Gimnazială Bucșoaia – Structura Școlară Gimnazială Frasin, Suceava, care au urmat programul educațional „My School Can Be Cool” în anul școlar 2022-2023, a ajuns la final. Îndrumați de prof. Simona Covrig și de arh. Iulia Condrea (Cosovanu) elevii au participat la sesiunea de finanțare a programului educațional din luna mai 2023 și au câștigat premiul oferit de Asociația De-a Arhitectura cu ajutorul sponsorului Digital Spirit. În continuare aflăm de la Iulia cum a decurs acest proces de design participativ și cum devine o școală zâmbitoare.

Atelierul „One man’s trash is another man’s treasure” la Institutul Francez din Timișoara

La începutul lunii iulie 2023 echipa De-a arhitectura din Timișoara formată din arh. Diana Andra Lucaciu, arh. Andreea Nistor și arh. Dariana Pau a fost invitată la evenimentul „One man’s trash is another man’s treasure” organizat de Pur.clothing la Institutul Francez din Timișoara. Activitatea a cuprins o serie de ateliere și seminarii pe tema sustenabilității și a invitat copiii, dar și adulții deopotrivă, să descopere cât de mare este impactul tuturor acțiunilor noastre asupra Planetei și cum putem face alegeri mai prietenoase cu mediul în viața noastră de zi cu zi.

De vorbă cu membrii UIA – Architectura şi Copiii: Krisztina Somogyi

Ca membru al Programului de lucru UIA (Uniunea Internaţională a Arhitecţilor) – Arhitectura şi Copiii, ne asumăm misiunea de sensibilizare cu privire la educaţia de mediu construit (Built Environment Education – BEE). În 2020 am lansat o nouă serie de interviuri cu membrii Grupului de lucru, pentru a înţelege mai bine modul în care colegii noştri internaţionali implementează activităţile de educaţie de mediu construit (Built Environment Education – BEE), care este viziunea şi abordarea lor în setul lor specific de circumstanţe şi ce putem învăţa din acestea. Continuăm seria cu Krisztina Somogyi, colega noastră din Ungaria.

Atelier „Amzei ascuns” la expoziția „Amzei. Atunci&Acum”

În iulie, Asociația De-a Arhitectura, în colaborare cu The Institute și Cartierul Creativ, a organizat în centrul Bucureștiului atelierele „Amzei ascuns” în cadrul expoziției „Amzei. Atunci&Acum”. Copiii de 6-12 ani au explorat pasajele, curțile interioare și grădinile pline de istorie ale Pieței Amzei. Mădălina Bold și Diana Stancu, îndrumătoarele atelierelor, ne-au povestit mai departe cum a decurs această călătorie și cum se simte Piața Amzei la pas.

Iată cine suntem acum: Florin Enache

La marcarea bornei de zece ani de De-a Arhitectura, de programe de educație de mediu construit, am revizitat seria de interviuri „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc”, lansată în septembrie 2016, și am luat pulsul voluntarilor care ne-au fost alături încă de la început. Revizitați interviurile inițiale ca să citiți cum oameni obișnuiți au transformat vulnerabilitatea lor într-un dar valoros pentru generațiile viitoare și parcurgeți seria nouă ca să vedeți unde sunt acum voluntarii De-a arhitectura.

Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc: Monica Mureșanu

Monica Mureșanu a venit în familia De-a Arhitectura la București, în 2016, la atelierele pilotate în programul dedicat liceenilor, „Urban Up!”. Ulterior, Monica a luat parte la majoritatea proiectelor acestui program, de la „Urban Up! Mediu construit pentru liceeni”, la „Oraşul şi profesiile mediului construit”, la „Urban Up Fellowship – Let’s help Urban Up Grow Up” sau „Urban-Up! TU_act [Teens Urban Acupuncture]”. Implicată 200% în activitățile dedicate liceenilor și studenților, Monica pune suflet și interacționează cu naturalețe cu tinerii, fiind unul dintre membrii de bază ai echipei Urban Up. Vă invităm să citiţi mai departe şi să aflaţi povestea încă unui voluntar De-a Arhitectura.