Text: o serie coordonată de arh. Monica Popescu
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. Ioana Moraru (Aron)
Timp de citire: 3 minute
Răspunsuri primite în august 2022
An de an, voluntari din toate colțurile țării aleg să-și dedice timpul și energia pentru a sprijini și educa generațiile viitoare despre arhitectură și mediu construit. Ei nu sunt supereroi, ci oameni obișnuiți, cu job-uri, familii și provocări proprii. În ciuda acestor lucruri, ne minunăm de fiecare dată când aleg să se implice și să ofere din timpul și cunoștințele lor pentru a influența pozitiv viețile copiilor și tinerilor.
Voluntariatul este o expresie profundă a convingerii noastre comune că educația este cheia transformării sociale și că fiecare mic gest de învățare poate sădii semințe care vor crește în viitor. Voluntarii noștri sunt mentori, modele și ghizi, dar mai presus de toate, sunt adevărați însoțitori în călătoria copiilor și a tinerilor noștri către un viitor mai bun.
La marcarea bornei de zece ani de De-a Arhitectura, de programe de educație de mediu construit, am revizitat seria de interviuri „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc”, lansată în septembrie 2016, și am luat pulsul voluntarilor care ne-au fost alături încă de la început. Revizitați interviurile inițiale și cunoașteți voluntarii De-a arhitectura și parcurgeți seria nouă ca să vedeți unde sunt acum aceștia.
De-a Arhitectura (DAA): Ce faci, cu ce te ocupi acum/în acest moment? Unde ești?
Ioana Moraru (Aron) (IM): Acum e o perioada de tranziție pentru mine. În ultimii 2 ani am stat acasă cu băiețelul meu și din septembrie [n.r. 2022] mă întorc la muncă, sper eu în noua formulă cu biroul nostru, Oculus Office. Am rămas însă aproape de cei de la De-a Arhitectura și sper să mă implic în proiecte frumoase în continuare.
DAA: Cum vezi acum experiența De-a arhitectura (spune-ne câți ani au trecut de când te-ai implicat prima oară/ultima oară)? Ce ai învățat din această experiență?
IM: Mă bucur tare mult de fiecare dată când particip la vreun atelier De-a arhitectura. Am început în 2015 ca voluntară la „De-a arhitectura mini” și apoi la „De-a arhitectura în orașul meu”, iar din 2018 am fost mai mult în atelierele de Club. În 2020 am intrat în concediu de maternitate așa că activitatea mea s-a redus major. Corina [n.r. Corina Croitoru, coordonator Fundraising] însă m-a ținut aproape, și îi mulțumesc pentru asta, și am continuat o colaborare pe partea de fundraising. Din septembrie însă urmează să mă implic mai mult și, sincer, abia aștept.
Experiența cu predatul la clase m-a învățat cât de plăcut este să privești mediul construit prin ochi de copil. Raportarea la spațiul înconjurător, folosindu-te de termeni simpli și jucăuși, face lucrurile mai ușor de înțeles, chiar și pentru arhitect.
DAA: I-ai recomanda unui coleg profesionist al mediului construit să se implice în proiectele De-a arhitectura? Dacă da/nu, de ce?
IM: Da, aș recomanda arhitecților să se implice în De-a Arhitectura. Am și făcut asta. Dacă am reuși să aducem cursurile sau atelierele De-a arhitectura la cât mai mulți copii de astăzi, cred că am avea orașe mai bune peste câțiva ani. Sunt lucruri interesente de învățat de ambele părți. Plus, e o comunitate grozavă aici și mereu implicată.
DAA: De ce ar alege cineva să fie voluntar, să își dea din timpul prețios unui ONG ca De-a Arhitectura?
IM: Eu am vrut să fac asta pentru că mi-au plăcut atelierele prezentate în media de la De-a Arhitectura și am simțit că m-ar bucura să fac și eu asta alături de copii. Chiar e o activitate care aduce satisfacție după fiecare oră la clasă. Cei mici au o bucurie molipsitoare și sunt foarte implicați.
DAA: Spune-ne ceva despre educația de arhitectură și mediu construit care poate să ne surprindă.
IM: Cred că ar putea să ne surprindă cât de mult am influențat deja gândirea unor tineri de astăzi. De exemplu proiectul „My School Can Be Cool” dedicat elevilor de liceu are ca finalitate un proiect la scara umană ce este folosit de întreaga școală. Astfel că, prin munca lor, elevii creează o amintire puternică în conștiința colectivă despre importanța unui mediu construit care valorifică spațiul și pune în prim plan nevoile utilizatorului. Prin implicarea directă a generației tinere, și-au sedimentat măcar un vocabular de arhitectură care să îi ajute să își formuleze întrebările pe viitor, adulți fiind.
Interviul inițial cu Ioana din seria „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc” poate fi citit aici.