Soare, schițe și vânători în Clubul De-a arhitectura: nou atelier „Vânătorii de litere în Centrul Vechi”

11/04/24 | Atelier, Club, voluntari

j

Text: dr. arh. Annemarie Strihan

l

Editor: arh. Monica Popescu

Fotografii: arh. Aurelia Axente-Stan, stud. arh. Eliana Dan, dr. arh. Annemarie Strihan

h

Timp de citire: 2 minute

La început de aprilie 2024, De-a Arhitectura și-a adăugat un nou atelier în portofoliul de activități din Clubul de weekend: atelierul „Vânătorii de litere în Centrul Vechi”, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între  6 și 9 ani. Creat de dr. arh. Annemarie Strihan și inspirat de cartea „The Big Letter Hunt: London”, atelierul i-a invitat pe cei mici la o expediție urbană în care au descoperit, împreună cu îndrumătorii Annemarie Strihan și voluntarele arh. Aurelia Axente-Stan și stud. arh. Eliana Dan, litere ascunse în arhitectura clădirilor. Copiii au căutat și au găsit litere uriașe mascate în volumetria clădirilor și litere minuscule camuflate în decorațiile fațadelor, s-au orientat cu harta, au explorat pasaje, hanuri și clădiri istorice și au recunoscut identitatea orașului. Annemarie ne povestește mai departe despre vânătoarea de litere din centrul istoric al Bucureștiului cu cei 15 participanți la atelier.

Ȋntr-o sâmbătă însorită, echipați cu hartă, creion și foi pentru schițat, am pornit în expediție din piața Sf. Anton, centrul Bucureștiului medieval. Înconjurați de clădiri istorice am analizat formele acoperișurilor, ale turlelor, ale ancadramentelor ferestrelor și chiar pe cele ale modelelor de țesere a cărămizilor. Arhitectura ne-a apărut deodată ca o combinație de curbe, linii drepte și frânte, triunghiuri și dreptunghiuri, foarte asemănătoare formelor literelor de tipar. Copiii au descoperit C-uri întortocheate în țesătura feroneriilor vechi, U-uri întoarse la ancadramentele ușilor, D-uri răsucite la portale bogat decorate, A-uri crăcănate la ancadramentele ferestrelor. Adevărați vânători în centru Bucureștiului, ei s-au întrecut în a găsi litere în locuri la care nici nu ne-am fi gândit: tiranți în formă de X, balcoane în formă de E, pavaje cu piatră cubică în formă de O, ca să nu mai vorbim de burlane în formă de L.

În periplul nostru am făcut un popas la Lupoaică, să ne amintim povestea ei, precum și la Hanul cu Tei, loc cu umbră și istorie, tocmai bun de vânat și desenat litere arhitecturale. Plimbarea pe străzile atât de animate ne-a dus cu gândul la viața acestei zone în trecut: „Ce se întâmpla aici pe vremuri?” Am descoperit împreună cum numele străzilor ne dau indicii despre comerțul și meseriile din trecut: Blănari, Șepcari, Șelari, Zarafi, negustori din Leipzig și Gabrovo au prins contur în imaginația noastră. Mare învălmășeală trebuie că era și pe atunci.

Traseul a continuat spre pasajul Macca-Villacrosse, unde ne-am strâns sub cupola de la intrare pentru a depista noi litere: „Văd O-uri peste tot, cred că le plăceau mult oamenilor cercurile”, ne-a spus Radu cu ochii la cupolă, după ce schițase deja ferestre în formă de cerc, detalii curbe de feronerie și blocul turn circular de pe strada Doamnei.

Punctul final al expediției a fost Piața Universității. Așezați pe soclul statuii lui Mihai Viteazul ne-am întins foi, carioci și creioane ca să desenăm ultimele litere ale alfabetului nostru arhitectural. Chiar dacă atelierul s-a încheiat, provocarea continuă. În cartierul fiecăruia există o sumedenie de litere care așteaptă să fie descoperite în arhitectura înconjurătoare. Litere uriașe pot fi mascate chiar în volumetria clădirilor, în timp ce litere minuscule pot sta camuflate în decorațiile fațadelor. Oriunde s-ar afla, copiii pot continua să le găsească, într-un joc care îi deschide spre lumea geometriei, a formelor și a spațiului construit.

Îi mulțumim îndrumătoarei acestui atelier, dr. arh. Annemarie Strihan, voluntarelor arh. Aurelia Axente-Stan și stud. arh. Eliana Dan, precum și copiilor care au explorat curioși alături de noi Centrul Vechi al capitalei. Clubul De-a arhitectura din București desfășoară lunar ateliere. Pentru înscrieri vizitați portalul De-a arhitectura aici.