De-a arhitectura în orașul meu
9-12 ani
DURATA: 1 lecție/ săptămână timp de un an școlar
OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE:
– un an şcolar – clasa a IV-a – opţional (CDȘ)
– doi ani şcolari – clasa a III-a + clasa a IV-a – opţional (CDȘ)
– un an şcolar – clasa a V-a – curs de educaţie tehnologică alternativ
METODA DIDACTICĂ: învăţare prin proiect, învățare experiențială
TIP CURRICULUM: interdisciplinar și integrativ (arte + ştiinţe)
PREDAT DE: învățător/ profesor educație tehnologică/ arte + arhitect voluntar (persoană resursă)
LOCUL: sala de clasă, în expediţie în jurul şcolii sau în localitate
PERIOADA DE ÎNSCRIERI pentru asistența Asociației în anul școlar următor:
– arhitecţi voluntari: noiembrie – martie
– clase înscrise de cadre didactice: noiembrie – iunie
COST: Programul este gratuit pentru școlile de stat și este finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.
Pentru școlile private programul este contra cost: 35 lei / copil / ședință x 30 ședințe / an școlar, număr minim copii / grupă = 12. Vă rugăm să ne contactați la office@de-a-arhitectura.ro.
ACTIV: din 2012
PARTENERI:
De-a arhitectura în oraşul meu este un program educațional care pune la lucru creativitatea elevilor, îi face mai atenți la ce se întâmplă în orașul lor și îi ajută să descopere lumea fascinantă a arhitecturii. Orașul/localitatea în care ei trăiesc este materialul didactic de referință. Programul are un ghid pentru arhitecţi şi cadre didactice care include şi programa școlară, un caiet al elevului și materiale didactice vizuale. Curricula a fost concepută pe o metodă de învățare experiențială, având o structură de tip: OBSERV + ANALIZEZ, CONSTRUIESC + PREZINT.
Prima parte a demersului educațional urmărește achiziționarea de informații prin experiența directă a elevilor: expediții în oraș, experiment, joc și prezentări vizuale, iar cea de-a doua este aplicația practică a celor învățate anterior, elevii lucrând împreună la un proiect comun. Fiecare an școlar se va finaliza la disciplina opțională De-a arhitectura cu o expoziţie a proiectelor elevilor.
În cadrul programului copiii vor dezvolta aptitudinile de observație, percepție și analiza critică a mediului construit al localității lor. Le va fi stimulată creativitatea și dezvoltate simțul spațial și cultura vizuală. De asemenea, își vor îmbunătăți abilitățile de colaborare, comunicare și lucru în echipă. Programul este și un bun instrument de activare a simțului civic.
Programa curriculei opţionale „De-a arhitectura – educaţie pentru arhitectură şi mediu construit, clasele a III-a şi a IV-a” este aprobată prin Ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale din 2014. Astfel, pentru includerea acestui opțional în curriculumul la decizia școlii nu este necesar avizul științific al Inspectoratului Școlar. Încurajăm derularea cursului opțional în cadrul CDȘ sau ca curs alternativ pentru educație tehnologică la gimnaziu. Dacă nici una din aceste situații nu este posibilă, programul se poate desfășura și extracurricular în măsura în care el este oferit gratuit elevilor din școlile de stat.
Se recomandă ca în procesul de predare cadrele didactice să fie asistate de o persoană resursă profesionist al mediului construit ( arhitect, urbanist, peisagist) care să aducă la clasă, ca resursă valoroasă, cunoştinţele sale.
Dacă doresc să primescă asistenţă din partea Asociației De-a Arhitectura în desfășurarea programului educațional, cadrele didactice trebuie să se înscrie în program.
Detalii înscriere profesori pentru a primi asistența Asociației
Alegeți programul educațional;
- Alegeți rolul dvs.: cadru didactic;
- Consultați Acordul cu unitatea de învățământ;
- Creați-vă contul personal completând formularul de înscriere;
- Activați contul nou creat din linkul din emailul de confirmare, primit pe adresa cu care ați făcut înscrierea;
- Studiați Ghidul îndrumătorului și Caietul elevului (vezi Resurse) pentru a putea răspunde chestionarului din emailul de confirmare participare program;
- Descărcați Acordul cu unitatea de învățământ care a fost generat în CONTUL MEU, îl printați, semnați și înregistrați la școală și apoi îl reîncărcați în CONTUL MEU – Arhivă Documente în format pdf (<5MB).
- Participați la etapa de selecție din luna martie, pentru a primi asistența unei persoane resursă voluntar de-a arhitectura.
Dacă înscrierea dvs. pentru a primi asistența asociației a fost validată, după etapa de selecție din luna martie, veți putea accesa toate materialele didactice ale programului ales, site-ul de formare și zona de feedback.
Detalii înscriere arhitecți pentru a fi voluntar de-a arhitectura
- Alegeți programul educațional;
- Alegeți rolul dvs.: arhitect;
- Consultați Contractul de voluntariat;
- Creați-vă contul personal completând formularul de înscriere; puteți opta pentru localitatea și județul în care doriţi să vă desfăşuraţi activitatea şi pentru cadrul didactic cu care doriți să fiți partener, dacă îl cunoașteți deja;
- Activați contul nou creat din linkul din emailul de confirmare, primit pe adresa cu care ați făcut înscrierea;
- Studiați Ghidul îndrumătorului și Caietul elevului (vezi Resurse) pentru a putea răspunde chestionarului din emailul de confirmare participare program;
- Participați, în luna martie, la etapa de selecție a voluntarilor de-a arhitectura.
Dacă înscrierea dvs. în program ca voluntar de-a arhitectura a fost validată, după etapa de selecție din luna martie, veți putea accesa toate materialele didactice ale programului ales, site-ul de formare, zona de feedback și finaliza contractul de voluntariat.
- Completați cu datele personale (CNP, semnătura) pop-ul care apare când accesați CONTUL MEU, acestea vor finaliza Contractul de voluntariatpe care îl veți regăsi în CONTUL MEU – Arhivă documente.
Activitatea de voluntariat nu este remunerată, veți primi o adeverință de voluntariat iar timpul petrecut în şcoală şi pentru pregătire va fi înregistrat, în baza contractului cu Asociaţia ca activitate profesională (conform legii voluntariatului). Adeverința se va putea descărca la sfârșitul anului școlar din CONTUL MEU.
Dacă aveți neclarități urmăriți tutorialul video.
Resurse:
- Prezentare program educațional: Română ▼| English ▼ | Deutsch ▼
- Caietul elevului „De-a arhitectura în orașul meu”: Magyar ▼ | Deutsch ▼
- Programa școlară pentru disciplina opțională „De-a arhitectura. Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit” pe site-ul Institutului de Ştiinţele Educaţiei al Ministerului Educaţiei Naţionale: accesează ▼
- Lecții demonstrative: vezi playlist ▼
- Expoziții sfârșit de an școlar: vezi playlist ▼
- Am scris despre program: vezi articole▼