Educația de mediu construit din copilărie

31/07/23 | Arhemoticon

j

Text: arh. Monica Popescu

l

Editor: arh. Miruna Grigorescu

Fotografii: Richard Schmittner

h

Timp de citire: 3 minute

Din 2021 „Doza De-a arhitectura”, newsletter-ul nostru lunar, are o rubrică nouă, „Arhemoticon”, o secțiune de opinie cu invitați. Ne bucurăm să vedem cum crește de la an la an și ne face plăcere să citim ce au de spus „oaspeții” noștri lunari.

În iulie, Monica Popescu ne povestește despre importanța educației de mediu construit încă din copilărie și cum ne-am propus la De-a Arhitectura să le deschidem ochii copiilor în această direcție.

Din 2013 Monica este membru asociat De-a Arhitectura, în care a activat în decursul anilor într-o multitudine de roluri: ca arhitect voluntar, formator pentru atelierele de pregătire ale arhitecţilor şi profesorilor, coordonator local al zonei Bucureşti-Sud, moderator și creator de conținut pentru platforma de pregătire online a cursului „De-a arhitectura mini”, creator al provocărilor #DeaArhitecturaAcasa alături de Echipa de marți și multe alte activități pe care De-a Arhitectura le oferă. Din 2015 Monica este membru al echipei de Comunicare De-a arhitectura, activitate care îi oferă ocazia să ducă mai departe către public poveştile frumoase din proiectele asociației.

De peste 10 ani de când a fost fondată, De-a Arhitectura, prin activitățile sale, își propune să le deschidă ochii copiilor (și, de fapt, toate celelalte simțuri) asupra mediului care ne înconjoară, construit și natural. Activitățile hands-on, intuitive, adaptate diferitelor grupe de vârstă, îi fac pe copii și tineri mai atenți la locurile prin care trec sau în care își petrec mult timp (casă/acasă, școală, cartier, localitate).

În funcție de vârstă, copiii au o sete de cunoaștere și o predispoziție spre a observa lumea care îi înconjoară, se comportă ca un burete absorbind și imitând tot ce văd la adulții din jur. Bazându-ne pe acest fapt ne-am propus să încurajăm copiii să își exploreze diversele interese, talente și pasiuni dincolo de limitele unei singure profesii, stârnindu-le curiozitatea lor naturală și înclinația spre descoperire, în acest caz a unui domeniu mai mult decât familiar, mediul construit în care ne petrecem majoritatea timpului.

Nu toți copiii care urmează o activitate sau un curs De-a arhitectura vor deveni arhitecți, urbaniști, peisagiști. Dimpotrivă, îi încurajăm pe copii să exploreze o gamă largă de interese și aspirații. Ce ne-am propus este ca de la o vârstă fragedă, complementar celor 7 ani de-acasă, să punem umărul și să îi familiarizăm pe copii cu ce înseamnă să trăieși, să locuiești, să faci parte dintr-o comunitate, înconjurat/ă de alți oameni, ce drepturi ai și tu în orașul sau în satul în care crești, cum le poți cere celor mai mari, de la cârmă, să țină cont și de nevoile tale.

Desfășurarea activităților legate de o anumită profesie, ca cea de arhitect, care pot să îi ajute pe copii să își dezvolte aptitudini noi și poate un interes pentru un anumit domeniu, nu vizează ghidarea lor strict către acea profesie. Nu ne-am propus să îi direcționăm pe această cale (nici nu este rolul nostru să facem asta). Dar dacă expriențele din programele noastre îi ajută să își clarifice drumul sau profesia spre care doresc să se îndrepte, acest lucru nu poate decât să ne bucure.

În toți acești ani De-a Arhitectura s-a străduit să aducă mediul construit mai aproape de copii, tineri și adulți și să îi sensibilizeze cu privire la importanța contribuției fiecăruia dintre la viața localităților noastre. Educația de mediu construit ar trebui să fie accesibilă oricărui copil sau tânăr dacă avem așteptări despre anumite comportamente și reflexe ale concetățenilor peste ani. Semințele se plantează din copilărie, ca să încolțească și să crească în timp, iar cei mici să devină la maturitate cetățeni dinamici, informați și activi. Ne concentrăm pe cultivarea creativității copiilor, a gândirii critice, a capacității de rezolvare a problemelor și a abilităților de colaborare, oferindu-le oportunități să se implice în mediul construit, să îl observe, îi ajutăm să dezvolte o abordare integrată, permițându-le să devină participanți activi în modelarea mediului înconjurător.

Prin aducerea educației de arhitectură la clasă, alături de celelalte materii din programa școlară, promovăm o înțelegere mai largă a mediului construit și a relației sale cu diverse domenii, cum ar fi ingineria, planificarea urbană, arta și durabilitatea. Ne dorim ca elevii participanți în programele noastre să își îmbrățișeze curiozitatea înnăscută și să dezvolte un set de abilități bine pus la punct care să le dea posibilitatea să contribuie în mod semnificativ la societate în felul lor unic. Onorându-le individualitatea și încurajându-le creșterea multifațetată, creăm un mediu în care copiii pot prospera, explora și își pot lăsa propria amprentă în lume.