Am publicat raportul de activitate pe 2019, un an în care ne-am bucurat să observăm creșterea comunității celor interesați de educația de arhitectură și mediu construit, atât în plan național, cât și la nivel internațional.
Vă povestim mai departe, pe scurt, cum a fost pentru noi anul trecut, cel care va rămâne în memoria noastră, probabil pentru multă vreme, „anul dinaintea pandemiei”, un an rodnic, încărcat, pentru care mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi: voluntari, coordonatori, profesori, donatori, sponsori, părinți și copii, într-un periplu plin de provocări, satisfacții și lecții învățate.
La nivel internațional, un sprijin oficial important în promovarea educației de mediu construit a venit de la Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA), organizație non-guvernamentală care reunește asociațiile profesionale cheie ale arhitecților din 124 de țări și teritorii, prin aprobarea „Cartei UIA pentru Educația de Mediu Construit pentru Copii și Tineri”. Documentul, susținut și semnat de UNESCO, va fi făcut public de UIA în curând, cu posibilitatea de descărcare, în limba română și engleză, și de pe site-urile Asociației De-a Arhitectura și a Ordinului Arhitecților din România (OAR).
De-a Ahitectura a inițiat în februarie 2019 o serie de scurte interviuri cu preşedinţii filialelor locale, cu scopul de a lua pulsul filialelor Ordinului Arhitecților din România (OAR) în legătură directă cu campania de popularizare a „Timbrului de Arhitectură” desfășurată de acesta. Prin aceste materiale se evidențiază rolul și importanța profesiei de arhitect, precum și impactul în comunitate al finanțărilor din fondurile „Timbrului de Arhitectură” de care beneficiază nenumărate entități, inclusiv De-a Arhitectura care din 2016 este proiect cultural prioritar OAR.
Pentru al doilea an consecutiv, pe 10 iulie 2019, De-a Arhitectura în parteneriat cu Anuala de Arhitectură București a desfăşurat un atelier gratuit de desen dedicat copiilor de 6-12 ani pornind de la proiectele expuse în Anuală. La final, copiii au ales un câştigător din cele 280 de proiecte expuse care a primit „Premiul copiilor” şi i-au înmânat acestuia diploma. Gala Anualei de Arhitectură București, ediția a XVII-a, a avut loc la Muzeul Național de Artă al României din Bucureşti.
În 2019, Clubul De-a arhitectura a oferit o serie de ateliere noi care i-au introdus pe micii utilizatori ai orașelor în lumea mediului construit stârnindu-le curiozitatea și entuziasmul. Ca în fiecare an, De-a Arhitectura a oferit și activități pentru elevi ca parte a Programului Național „Școala altfel”.
Filialele Teritoriale ale Ordinului Arhitecților din România, OAR Național, muzee și diferite instituții, organizații și asociații ne-au fost parteneri de nădejde în 2019 și am reușit împreună să oferim o paletă largă de ateliere: „De-a arhitectura la MARe de mic” la Muzeul de Artă Recentă (MARe) din București, „Curator pentru o seară la MNAR cu De-a Arhitectura” la Noaptea Muzeelor în Muzeul Național de Artă al României (MNAR) din București, „Mini-școala de vară De-a arhitectura 2019” tot la MNAR în parteneriat cu Artcrowd, „De-a arhitectura la sat” la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti din județul Argeș, în parteneriat cu Filiala Teritorială Argeş a Ordinului Arhitecţilor din România, „Dealul dispărut” organizat în parteneriat cu Grupul de inițiativă Casa Costa-Foru şi Cartierul Uranus în București, „Uranusul copiilor”organizat în parteneriat cu Revista Zeppelin, IDEILAGRAM şi Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecților din România la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) în cadrul proiectului „Uranus acum”, „Structuri imaginate” la Street Delivery Quinet, „Acoperișuri verzi” la Green Mogo cu sprijinul Asociației Greenitiative, „De-a scara şi proporţiile în arhitectură” – serie de 4 ateliere desfășurate Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecților din România.
Concursul „De-a arhitectura în camera mea”, ajuns la a III-a ediție, a fost organizat într-un format nou, sub forma unui atelier (camp) de 3 zile ce a avut loc la Biblioteca de materiale MATER din Bucureşti în perioada 9-11 iulie 2019. La finalul celei de-a treia zi, în urma procesului de jurizare, au fost stabiliți câștigătorii care și-au prezentat proiectul în cadrul Galei de premiere. Dincolo de camp, o altă noutate din 2019 a fost reprezentată de implementarea programului sub forma unor ateliere săptămânale la Școala Gimnazială Orizont din București și la Galeria Ora 0 din Brașov. Copiii participanți la ateliere și-au putut înscrie lucrările în cadrul procesului final de jurizare din camp.
Șase proiecte noi au fost inaugurate în cadrul programului educațional „De-a arhitectura în școala mea” 2019, program care își propune să reimagineze spațiul școlii printr-un demers participativ, pornind de la nevoile reale ale elevilor și cadrelor didactice. Proiectele, care prin materializarea lor ne-au demonstrat ce se întâmplă atunci când o comunitate de elevi, profesori, personal auxiliar, părinți și profesioniști ai mediului construit se implică în realizarea unui scop comun, sunt: „Şcoala Veselă” proiectul Școlii Gimnaziale Bucșoaia, Frasin, județul Suceava; „WELLNESS în școala mea” proiectul Colegiului Tehnic „Ana Aslan”, Cluj-Napoca; „Şcoala mea de vis” proiectul Școlii Gimnaziale Orizont, București; „B.L.U.E is more” proiectul Liceului Tehnologic Electrotimiș, Timişoara; „#Scenuim” proiectul Liceului de Artă „Ion Vidu”, Timișoara; „PAUZA MARE – faza 2” proiectul Liceului de Artă „Hans Mattis-Teutsch”, Brașov. Puteți găsi mai multe informații despre toate pe platforma Școala Mea.
Filiala De-a Arhitectura Sibiu a participat cu proiectul „De-a arhitectura la sat… pe roți” în cadrul Maratonului Internațional Sibiu 2019 organizat de Fundația Comunitară Sibiu. Cu banii strânși echipa și-a dorit să aducă atelierele de arhitectură și mediu construit mai aproape de copii, în sate, cu ajutorul unei rulote. Și să continue astfel atelierele pentru elevii din ciclurile primar şi gimnazial de la şcoli din satele Alţâna, Cristian, Gura Râului, Poiana Sibiului şi Tilişca din județ, începute în februarie 2018. „De-a arhitectura la sat… pe roți”, care a debutat în septembrie 2019, i-a apropiat pe cei mici, pe familiile lor și pe profesorii de învăţământ primar, de bogăția patrimoniu cultural material şi imaterial, învăţându-i despre importanţa conservării şi protejării arhitecturii specifice satelor sibiene.
Ca în fiecare an și în vara lui 2019 au avut loc ateliere de formare pentru arhitecții voluntari și profesorii care urmau să predea la clase unul din programele asociației în noul an școlar. Întâlnirile au oferit un prilej de cunoaștere și interacțiune, de învățare și de schimb de experiențe într-un cadru sigur. Programul educațional „De-a arhitectura în orașul meu” a beneficiat de 4 întâlniri regionale: două în București, una în Brașov și una în Timișoara, atelierul pentru cursul „De-a arhitectura în școala mea”, a avut loc în septembrie la sediul Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România, iar voluntarii programului „De-a arhitectura mini” au avut o întâlnire în București, dar și o pregătire online în prealabil, pe parcursul a două luni. Pe lângă întâlnirile fizice am pus la dispoziția voluntarilor o platformă de învățare online.
Ne-am bucurat să ne reunim pe 16 noiembrie 2019 la OK Center România în cadrul Adunării Generale a Asociației De-a Arhitectura pentru a face retrospectiva anului ce tocmai se încheia, dar și pentru a construi o viziune comună pentru viitor. Formată din 6 membri fondatori, 3 membri ai Filialei Sibiu şi 45 de membri asociaţi, profesioniști ai mediului construit şi profesori, întâlnirea anuală îşi doreşte să fie un spaţiu deschis, de învățare, în care participanţii să petreacă timp împreună şi să-şi folosească energia pentru a dezvolta comunitatea mai bine. Adunarea Generală din 2019 a venit și cu votarea noilor membri care au aderat la asociație.
În ceea ce privește participarea membrilor asociației la diferite conferințe naționale și internaționale pe teme de educație de mediu construit și arhitectură, 2019 a fost un an prolific. Am fost prezenți în cadul a 10 evenimente diferite, de la cele în plan internațional, precum: Congresul „Denkraum. Bauhaus”, al 6-lea Simpozion Internațional despre Educația de Arhitectură şi Conferința Federală 2019 – Weimar, Germania, „Arhitecții și copiii – Idei inovatoare în educația pentru mediul construit” („Architects and Children – Innovative ideas in built environment education”) în cadrul Întâlnirii bianuale a programului de lucru al UIA „Arhitectura și Copiii” din Budapesta, Ungaria și până la cele în plan național, precum: „Discuţii minore despre proiectele majore din Arhitectură” – Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Bucureşti. Cel mai important eveniment, „Reuniunea Directorilor Generali din Învăţământul Preuniversitar” (DGIP), organizată cu ocazia Președinției României la UE, cu tema „Deschiderea școlilor către Europa/Opening schools to Europe”, ne-a oferit ocazia de a prezentat experienţa educaţiei pentru mediul construit – curricula şi implementare în sistemul educaţional, ca exemplu de bună practică în educaţia alternativă.
Ne-am simțit onorați să fim reprezentați de colegele noastre, membrele fondatoare De-a Arhitectura, la expoziţia „19 femei arhitecţi remarcabile din România în 2019” (Outstanding Women Architects in Romania) organizată de Uniunea Arhitecților din România în colaborare cu Institutul Cultural Român pentru a omagia 100 de ani de prezenţă a femeilor în arhitectura românească. Accentul a fost pus și pe rolul programelor de arhitectură participativă cu largă audienţă şi potenţial în impunerea valorilor arhitecturale, ale valorilor civice şi educative, omagiind creatoarele și inițiatoarele lor.
În 2018 am fost prezenți la Bienala de la Veneția în expoziția Mnemonics și în 2019 am închis această expoziție în cadrul Romanian Design Week, dând o nouă viață obiectelor ce au compus-o, acestea fiind donate către trei școli din programul „De-a arhitectura în școala mea”: Școala Gimnazială Orizont din București, Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, Școala Nr. 49 din București.
Din 2016 De-a Arhitectura este proiect cultural prioritar al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) și dezvoltarea și implementarea programelor educaționale ale asociației este finanţată parțial de Ordinul Arhitecților din România din fondul Taxa „Timbrul Arhitecturii”.
„În curând împlinim 8 ani. Asociaţia a evoluat frumos, organic, şi simţim că avem nevoie să ne lărgim orizonturile. Oare ce am putea face în următorii 5 ani, ceva ce nu a mai realizat sau nu a îndrăznit nimeni sau un lucru pe care îl vedem atât de necesar, dar pe care încă nu am reuşit să-l definim? De-a Arhitectura este o reţea de oameni pasionaţi care nu ar funcţiona dacă cei care o alcătuiesc nu ar vibra la aceleaşi lucruri, dacă ideile unui membru nu s-ar regăsi, într-o formă mai clar sau mai slab definită, în minţile celor mai mulţi.” – ne transmitea Mina Sava, președintele Asociației si membru fondator De-a Arhitectura, în deschiderea Adunării Generale de la finalul lunii noiembrie 2019.
În loc de concuzie, dorim să mulțumim cu această ocazie rețelei de oameni pasionați și entuziaști care au contribuit la această creștere organică a asociației, filialelor din București, Argeș, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara ale Ordinului Arhitecților din România, partenerilor și sponsorilor cu sprijinul cărora am adus educația de arhitectură și mediu construit mai aproape de cei mici.
Mulţumim Ordinului Arhitecţilor din România pentru susţinerea şi finanţarea prin „Timbrul de Arhitectură” a programului cultural De-a arhitectura în 2019.
Și, nu în ultimul rând, mulțumim copiilor care au participat în programele noastre pentru că ne-au arătat cum se vede orașul prin ochii lor: mai prietenos, mai colorat, mai viu.
*Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.
Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii realizate în cadrul activităților desfășurate de Asociaţia De-a Arhitectura.