De-a arhitectura în camera mea

12-15 ani

DURATA:  4 ore/zi, 3/4 zile
OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE: activitate extrașcolară de vacanță
METODA DIDACTICĂ: învățare experiențială prin activitate practică
TIP CURRICULUM: transdisciplinar și integrativ (arte + ştiinţe)
ÎNDRUMAT DE: o echipă de arhitecți/urbaniști/designeri/peisagiști
LOCUL: spațiu parteneri eveniment/online (conformcf. descrieriie evenimentului)
ÎNSCRIERE:
– individuală, realizată de către părinți
– ultima înscriere se poate face cu maximum 48 ore înainte de data evenimentului
COST: per participant, specificat în descrierea evenimentului
ACTIV: din 2016

PARTENER:
       

Într-o perioadă sensibilă în care copiii fac saltul de la copilărie la adolescenţă, un moment încărcat emoțional, de transformări profunde, fizice şi fiziologice, de redefinire de sine în drumul către viața adultă, spațiul interior în care aceștia își petrec mult timp e nevoie să rezoneze și să se alinieze la schimbările interioare ale acestora.

Oferind o pânză albă pe care copiii să își poată manifesta forța creatoare, exprimând cine sunt ei,  ce interese au, ce pasiuni, hobby-uri, ce emoții îi mișcă, încercăm să-i ajutăm în parcursul lor transformator și să îi susținem cu deschidere, înțelegere și încredere în ideile și forțele lor.

Astfel, am creat pentru ei un Ghid practic de informaţii şi inspiraţii care să îi ajute să îşi reamenajeze camera, spațiul care le va redefini personalitatea ca adolescenți, dar și să exploreze un nou domeniu cel al designului de interior.

În cadrul atelierelor, cu ajutorul tutorialelor și a ghidului practic de informații și inspirații realizat special pentru ei, copiii vor ilustra pe machete viziunea lor despre camera ideală, vor realiza un film de prezentare a ideii lor și vor prezenta rezultatul în fața tuturor participanților, fiind inspirați și îndrumați de arhitecții din echipa De-a arhitectura.

A VI-a ediție a proiectul „De-a arhitectura în camera mea” s-a desfășurat la Brașov în perioada 21-23 iunie 2022 sub forma unei serii de ateliere de vară dedicate copiilor de 9-12 ani. În cadrul atelierelor, cu ajutorul tutorialului de materiale și a unui ghid practic de informații și inspirații realizat special pentru ei, copiii au ilustrat pe machete viziunea lor despre camera ideală, fiind inspirați și îndrumați de arhitecții din echipa De-a arhitectura, au lucrat alături de alți copii, au făcut propunerea de amenajare şi filmul de prezentare a ideii lor și și-au expus rezultatul în fața tuturor participanților.

Atelierul a fost îndrumat de: arh. Ioana Aldea, arh. Alina Rudei, arh. Cristina Țurcanu, arh. Deea Ursachi, arh. Cristina Vechiu. Materialul a fost scris şi documentat de: arh. Maria Cristina Găvozdea, arh. Oana Pavăl şi arh. Claudia Bingöl. Grafica aparţine: arh. Veronica Sava.

Coordonator program: arh. Corina Croitoru. Organizatori locali: arh. Ioana Aldea și arh. Deea Ursachi.

Câştigători ediţia  a VI-a:

A V-a ediție a proiectului „De-a arhitectura în camera mea” dedicat copiilor de 10-14 ani a avut loc în perioada 10-18 iulie 2021 (cu susținerea Atelier 21 și DS Smith Packaging Romania) la Timișoara, sub forma unei serii de ateliere de vară, față în față. În cadrul atelierelor desfășurate la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara (FAUT), Spațiul CLUB, cu ajutorul tutorialului de materiale și a unui ghid practic de informații și inspirații realizat special pentru ei, copiii au ilustrat pe machete viziunea lor despre camera ideală, fiind inspirați și îndrumați de arhitecții din echipa De-a arhitectura: arh. Dana Cioran (Ardelean), arh. int. Elena Handrea, arh. Alexandru Todirică, arh. Alexandra Trofin. Arhitecții i-au ajutat pe cei mici să exerseze prezentarea proiectelor gândite cu ajutorul machetelor de studiu.

A IV-a ediție a proiectului „De-a arhitectura în camera mea” s-a desfășurat gratuit în perioada 15 iunie – 3 iulie 2020 (cu susținerea Ordinului Arhitecților din România și Siniat România) sub forma unui curs de vară online (câte 2 întâlniri săptămânale) dedicat copiilor de 10-14 ani. În cadrul cursului, cu ajutorul tutorialului de materiale și a unui ghid practic de informații și inspirații realizat special pentru ei, copiii au ilustrat pe machete viziunea lor despre camera ideală, fiind inspirați și îndrumați de arhitecții din echipa De-a arhitectura. Au lucrat alături de alți copii, la distanță, și au facut propunerea de amenajare şi filmul de prezentare a ideii lor și și-au expus rezultatul în fața tuturor participanților la curs.

A treia ediţie a concursului „De-a arhitectura în camera mea” a constat într-un atelier (camp) de 3 zile ce a avut loc la Biblioteca de materiale MATER din Bucureşti între 9-11 iulie 2019 şi unde copiii din clasele a IV-a – a VII-a din anul şcolar 2018-2019, inspiraţi şi îndrumaţi de arhitecţii din echipa De-a arhitectura, au facut propunerea de amenajare, au realizat macheta camerei lor şi filmul de prezentare al ideii lor.

Câştigători ediţia a III-a:

Tessa Şerban – Premiul I Camp-ul „De-a arhitectura în camera mea” Bucureşti
Lorena Zavelca – Premiul I Şcoala Gimnazială Orizont din Bucureşti
Adelina Bianca Ioniţă – Premiul I Atelierele „De-a arhitectura în camera mea” – serie de 6 ateliere la Braşov
Medeea şi Cosmina David – Premiul special oferit de autorii cursului, Maria Găvozdea şi Oana Pavăl

A doua ediţie a concursului „De-a arhitectura în camera mea” a presupus distribuirea gratuită, prin susținerea Holcim România, către copiii înscriși în proiectele „De-a arhitectura în orașul meu” și „De-a arhitectura în școala mea”, în anul școlar 2017-2018, din clasele a IV-a – a VIII-a, a Cărţii „De-a arhitectura în camera mea” ce conţine rezumatul informațiilor din Ghidul online „De-a arhitectura în camera mea”, dar și fișele de lucru necesare realizării proiectului amenajării camerei, alături de lansarea celui de-al doilea concurs în perioada ianuarie-iunie 2018.

Pentru a da posibilitatea şi altor copii să intre în contact cu lumea arhitecturii sub îndrumarea arhitecţilor De-a arhitectura şi să îşi remodeleze camera şi pentru că cele două premii II şi III nu au fost acordate în concursul „De-a arhitectura în camera mea”, Asociaţia De-a Arhitectura a decis organizarea unui eveniment separat, un atelier-concurs „De-a arhitectura în camera mea”, prin susținerea AFI Cotroceni, în care au fost premiaţi doi participanţi cu premiile II şi III rămase neacordate în primul eveniment. Atelierul a avut loc în Bucureşti şi oricine a fost binevenit, din întreaga ţară, inclusiv copiii care au luat parte la concursul organizat anterior, dar care nu au fost premiaţi.

Câştigători ediţia a II-a:

Locul I: David Cozma, Ştefăneşti, judeţul Argeş / Rezultat
Locul II: Teodora Mateescu, Bucureşti / Rezultat
Locul III: Ana-Maria Arwen, Bucureşti / Rezultat

Prima ediţie a concursului „De-a arhitectura în camera mea” a presupus crearea Ghidului online „De-a arhitectura în camera mea” și lansarea primului concurs în perioada martie-iulie 2017. 

Câştigători ediţia I:

Locul I: Teodora Anna Colan, Târgovişte
Locul II: Flavia Birla, Bucureşti
Locul III: Victoria Savu, Bucureşti

Detalii înscriere

  Pentru a vă putea înscrie la atelierele noastre este necesar să aveți un cont pe site-ul nostru. Dacă nu aveți deja cont:

  1. Alegeți atelierul dorit.
  2. Apăsați Participă.
  3. Creați contul completând cu: adresa de email – care va fi username-ul, nume, prenume, telefon, județ, localitate, parola aleasă de dvs. Alegeți dacă doriți newsletter, acceptați Termenii și condițiile de utilizare, confirmați că aveți peste 16 ani (pentru cei mai mici conturile nu pot fi realizate decât de către părinți)
  4. După completarea datelor, veți fi logat automat în cont și veți putea continua înscrierea la atelier.

  Resurse: