Am publicat Raportul de activitate pe 2018, din care vă povestim mai departe, pe scurt, despre un an intens, dar plin de satisfacții.
Înainte de orice, vrem să mulțumim pe această cale tuturor celor care ne-au fost alături şi care ne-au sprijinit, care au crezut şi cred în educația de mediu construit, celor care s-au implicat direct la clase, celor care au donat, celor care ne-au dat un sfat sau care au dus vorba mai departe, mulţumim voluntarilor şi coordonatorilor, profesorilor şi echipei De-a arhitectura.
Vizibilitatea organizației pe plan internațional a sporit prin participarea asociației la a XVI-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția – în pavilionul României, la invitația echipei Mnemonics, prin prezentările colegelor noastre la conferința Ludantia – prima bienală de arhitectură pentru copii din Pontevedra, Spania, și prin participarea la Congresul Internațional Copiii și Arhitectura – împărtășind experiențele, organizat de Camera Arhitecților Turci în Capadoccia, Turcia.
Fiind și Anul European al Patrimoniului Cultural, Asociația De-a Arhitectura a fost selectată de Institutul Național al Patrimoniului printre organizațiile care au primit recunoașterea Ministerului Culturii, ca având proiecte și programe relevante pentru patrimoniu.
În cadrul celei de a XVI-a ediții a Anualei de Arhitectură Bucureşti cu tema „De utilitate publică”, organizată de Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecților din România, a fost inițiat „Premiul copiilor și al adolescenților”. De-a Arhitectura şi Anuala de Arhitectură Bucureşti au invitat copii și adolescenţi la un atelier gratuit de desen pornind de la proiectele expuse în Anuală. La final, copiii participanţi au ales proiectele care au primit „Premiul copiilor” şi „Premiul adolescenților” și au înmânat premiile câştigătorilor la Gala de Premiere a Anualei de Arhitectură București 2018.
Față de anul școlar 2017-2018, în 2018-2019 a crescut numărul localităților în care s-au derulat programele De-a arhitectura, urcând de la 43 de localități în 2017, din care 15 în rural, la 47 în 2018, din care 22 în rural.
„De-a arhitectura în școala mea”, programul care își propune să reimagineze spațiul școlii printr-un demers participativ pornind de la nevoile reale ale elevilor și cadrelor didactice, are propria pagină web aici, o platformă unde găsiți toate proiectele realizate în cadrul acestui program, selectate în urma unui concurs între clasele participante în program. În prezent, platforma reunește 12 proiecte care vor fi completate de cele care sunt în curs de implementare, ca modele de bună practică ce vor putea fi preluate și de alte instituții ulterior.
Ajuns la a II-a ediție, concursul „De-a arhitectura în camera mea” și-a nominalizat câștigătorul primului loc și a organizat un atelier în Bucureşti pentru stabilirea câştigătorilor locurilor II şi III.
Kit-ul educativ „Școlari în siguranță” a ajuns în 9 localități urbane și în 20 localități rurale în 2018. Kit-ul va rămâne în biblioteca școlii, ca resursă pentru cadrele didactice din școală, și se va putea preda la mai multe generații de copii ori de câte ori se va dori.
„Oraşul şi profesiile mediului construit” realizat în parteneriat cu PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive al Primăriei Municipiului Bucureşti, a reprezentat o continuare a proiectului „Urban Up! Mediu construit pentru liceeni”, lansat în 2017 – acesta fiind un demers prin care asociația noastră testează posibilități de colaborare cu autoritățile publice locale pentru a obține sprijin în diversificarea activităților educaționale în plan local.
În perioada 21 mai-15 iunie 2018 am organizat expozițiile de final de an pentru a celebra rezultatele și munca depusă de copiii înscriși la unul din cursurile asociației: „De-a arhitectura mini”, „De-a arhitectura în orașul meu” și „De-a arhitectura în școala mea” Expozițiile, care au avut loc în mai multe orașe din țară, au reunit proiectele finale ale claselor participante în program din acea localitate.
La Clubul De-a arhitectura, în cadrul săptămânii „Școala altfel”, am organizat peste 70 de ateliere în mai multe orașe din țară de care s-au bucurat copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. De asemenea, am organizat mai multe ateliere în parteneriat: „#Amuzzee – Muzeul de Geometrie” la Noaptea Muzeelor, de la MNAR, „De-a arhitectura… la muzeu” la MNAR și seria de 20 de ateliere Club De-a arhitectura la OAR Bucureşti, ateliere la Centrul de plasament „Casa Pinocchio” şi la Centrul de zi pentru copii „Corneşti”, dar am fost prezenți cu ateliere și în cadrul diverselor evenimente desfăşurate în 2018 în ţară: „Despre Locuire” la BETA – Bienala Timişoreană de Arhitectură 2018, Festivalul de Film UrbanEye, „Block Party în District 40”, Street Delivery x UAUIM București, Arhitectura.6, „Tabăra pentru copii cu diabet zaharat de tip 1”, Evenimentul Naţional adresat copiilor cu abilităţi înalte şi părinţilor acestora, etc.
Pentru a facilita o înțelegere cât mai clară a noțiunilor și metodelor de lucru abordate la clase, am desfășurat și în acest an sesiuni de formare care au avut loc la Bucureşti, Brașov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, dar și la distanță, dedicate arhitecților voluntari și cadrelor didactice. Sesiunile din toamna lui 2018 s-au derulat sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.
De asemenea, în august 2018, pornind de la nevoia de a ne cunoaște și de a împărtăși lecțiile învățate, am organizat o întâlnire pentru coordonatorii regionali ai programului De-a Arhitectura în cadrul căreia am realizat o planificare participativă pentru următorii doi ani și un schimb de experiențe cu privire la diverse aspecte din activitatea coordonatorilor, având ca obiectiv corelarea capacității și eforturilor echipei pentru creșterea calității activităților De-a Arhitectura.
Din 2016 dezvoltarea și implementarea acestor programe educaționale este finanţată parțial de Ordinul Arhitecților din România din fondul Taxa „Timbrul Arhitecturii”. Școlile partenere și cadrele didactice care au participat în aceste programe în 2016-2017, 2017-2018 le găsiți aici.
Colaborarea Asociației cu Ordinul Arhitecților din România, cât și cu filialele din București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara, ne permite continuarea și dezvoltarea activităților din școli în special, dar și în cadrul unor evenimente care asigură vizibilitate educației de mediu construit.
În ultimii ani am crescut mult, ne-am extins la nivel național ajungând în orașe și sate noi, am participat la evenimente internaționale, am încheiat parteneriate noi și am menținut parteneriate vechi, am atras susținători și oameni care, ca și noi, cred în importanța educației de arhitectură și mediu construit. Credem că o societate sănătoasă este una în care cetățenii sunt informați și au putere de decizie cu privire la orașul în care trăiesc.
Mulţumim Ordinului Arhitecţilor din România pentru susţinerea şi finanţarea prin „Timbrul de Arhitectură” a programului cultural De-a arhitectura în 2018.
Și, nu în ultimul rând, mulțumim copiilor care au participat în programele noastre pentru curiozitatea, bucuria și entuziasmul lor.
*Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.
Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii realizate în cadrul activităților desfășurate de Asociaţia De-a Arhitectura.