Atelier „Turnurile breslelor” la Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu

În cadrul programului naţional „Școala altfel” din anul şcolar 2019-2020, Asociația De-a Arhitectura oferă o serie de ateliere de arhitectură și mediu construit care se desfășoară la clasă, sub îndrumarea unui arhitect şi a unui voluntar. Prezenţa cadrului didactic este absolut obligatorie la clasă pentru a face conexiuni cu alte noțiuni dobândite de elevi, astfel ca activităţile desfăşurate de arhitecţi să asigure o învățare trans-curriculară.

Pe 20 septembrie 2019 a avut loc atelierul pilot „Turnurile breslelor”, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani, pentru cei 33 de elevi ai clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu. Îndrumați de arh. Anca Bordean, arh. Carmen Șandru și arh. Ciprian Pașca, alături de prof. înv. primar Elena Săliștean, timp de două ore cei mici au fost ghidaţi pentru a descoperi cum arătau și cum erau construite cetățile cu turnuri și bastioane pe vremuri.

Cum a decurs întâlnirea, la finalul căreia copiii și-au construit propriile turnuri, explorând cum ar putea fi folosite în prezent, ne-au povestit arh. Anca Bordean și arh. Carmen Șandru de la De-a Arhitectura Sibiu.

Proaspăt întorși din vacanță, elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu s-au lăsat purtați în timp pentru a descoperi cum arătau și cum erau construite cetățile cu turnuri și bastioane pe vremuri, care dintre ele sau ce părți au rezistat demolării de-a lungul timpului, care sunt refolosite azi sau pe care le ignorăm, lăsându-le uitate. Și oare de ce multe dintre ele poartă numele unor bresle? Dar ce erau breslele? Cum am putea face ca aceste moșteniri arhitecturale să revină comunității și nu numai?

Cam acestea au fost temele de gândire care i-au provocat pe copii să-și facă propriile scenarii legate de cum putem folosi azi turnurile breslelor de altădată, dar și ce meserii au rezistat în timp și care sunt cele noi sau viitoare.

Mai întâi am văzut cum arătau cetățile vechi de sute de ani, am analizat părțile lor componente, tipologia și forma în care erau construite, cu accent pe turnurile apărate de diferite bresle. Apoi, copiii s-au pus pe treabă, cu entuziasmul și pofta de lucru cu care nu încetează să ne uimească de fiecare dată. Fiecare a construit propriul turn, prin metode și materiale care trebuiau să sugereze cât mai bine meseria sau breasla celor care îl aveau în grijă. Aurari, postăvari, olari sau artiști au fost meserii reprezentate foarte plastic, cu materiale precum sârma, sfoara, țesătura sau cartonul colorat ce înveleau structura turnului.

Deși timpul a zburat foarte repede și poate că nu am reușit să realizăm chiar toate detaliile pe care le aveam în plan, au fost multe machete care, cu siguranță, au transmis tema atelierului. Am încercat chiar să alcătuim două cetăți, dar am fost întrerupți, din păcate, de sunetul clopoțelului. Am aflat însă, cu bucurie și satisfacție că, ulterior, copiii au mai făcut scenarii de cetăți cu turnurile construite la atelier.

Prof. înv. primar Elena Săliștean ne-a transmis de ce a ales să lucreze pe tema turnurilor breslelor cu copiii clasei a IV-a A, la un atelier pilot, marca De-a Arhitectura: „Elevii au posibilitatea de a experimenta ceva nou. Află mai multe informații despre viața oamenilor din epoca medievală și se familiarizează cu meseriile de atunci, înțelegând mai bine importanța economică și strategică a turnurilor cetății, dar și necesitatea ca acestea să nu fie date uitării, să rămână sau să redevină vii.”

Atelierul pilot „Turnurile breslelor” se află în oderta Asociaţiei De-a Arhitectura pentru programul naţional „Școala altfel” din anul şcolar 2019-2020. Atelierele se desfășoară în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020 în București și Ilfov, dar și în țară. Pentru mai multe detalii vă invităm să vizitați pagina dedicată pe site-ul asociaţiei.

* Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.

Text: arh. Anca Bordean, arh. Carmen Șandru
Editor: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografi: arh. Anca Bordean, arh. Ciprian Pașca, prof. înv. primar Elena Săliștean