Scopul acestui curs este acela de a le încuraja copiilor puterea și plăcerea de a imagina, mai cu seamă a acelor copii care abia au păşit pe poarta şcolii. Considerăm că astfel de experienţe pot crea obişnuinţe pentru viitor şi, ce poate fi mai minunat decât puterea imaginaţiei? Povestea este motivaţia generării spaţiale, pe baza ei se structurează demersul didactic. Cursul cuprinde două capitole a câte 17 lecţii fiecare: primul capitol ce se desfăşoară de-a lungul primului semestru (până înaintea vacanţei din februarie) este numit „Grifonel și Seminţica”, iar cel de-al doilea se numeste „Oraşe, castele, cetăţi”.
Ca şi în cazul cursului pentru clasele a III-a și a IV-a, tandemul arhitect-învăţător este binevenit. Totuşi, ghidul pentru acest curs este gândit astfel încât să poată fi predat şi doar de către invăţător. Fiecare lecţie are anexe cu materiale didactice de la care se poate porni în aventuri educative.
Sperăm ca şi prin acest curs, alături de toate celelalte activitaţi marca De-a arhitectura, să ne apropiem şi mai mult de scopul nostru de a încuraja copiii să-şi facă treaba lor specială de copii: să imagineze. Îndrăznim să sperăm, astfel, şi într-o viitoare generaţie de adulţi iniţiaţi în puterea și plăcerea de a imagina.
Părinţii nu vor pierde nimic din toate acestea, având în vedere că toţi copiii vor dori să-şi prezinte operele acasă aproape săptămânal.
Descărcați prezentarea cursului în format pdf aici. Descărcați programa cursului aici. Aici găsiţi Ghidul online „De-a arhitectura mini”.
VÂRSTA: 6-9 ani
DURATA ŞI OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE:
- un an şcolar – clasa I sau a II-a – opţional/extracurricular
- doi ani şcolari – clasa I + clasa a II-a – opţional/extracurricular
METODA DIDACTICĂ: învăţare prin proiect
TIP CURRICULĂ: interdisciplinară (arte + ştiinţe)
PREDAT DE: învățător + arhitect voluntar (persoană resursă)
LOCUL: sala de clasă, în expediţie în jurul şcolii sau în oraş
ÎNSCRIERI pentru asistenţa oferită de Asociaţia De-a Arhitectura pe parcursul unui an şcolar: arhitecţi voluntari (în perioada martie-august) şi clasele înscrise de cadre didactice (în perioada decembrie-martie)
DETALII: office@de-a-arhitectura.ro
PARTENERI: Ordinul Arhitecţilor din România
Dezvoltare program cultural*: Asociaţia De-a Arhitectura
Autor şi coordonator program educaţional „De-a arhitectura mini”: arh. Claudia Bingöl
Organizare material şi editare texte: arh. Mina Sava
Desene: arh. Claudia Bingöl
Fotografii: arhiva personală
Programul a fost pilotat în anul şcolar 2014-2015 în:
- Mark Twain International School, Bucureşti – cadru didactic: Elena Ionescu, arhitect îndrumător: Mădălina Bold
- Şcoala Gimnazială „Ioan Bob”, Cluj-Napoca – cadru didactic: Aurelia Bogdan, arhitect îndrumător: Eliza Jurca
- Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Cluj-Napoca – cadru didactic: Gianina Vanca, arhitect îndrumător: Iulia Pătru
- Școala Gimnazială „George Enescu”, Constanţa – cadru didactic: Daniela Tresina, arhitect îndrumător: Ana Maria Olteanu
În 2015 materialul didactic a fost completat cu rezultatele obţinute în aplicaţia pilot.
*„De-a arhitectura mini” este un proiect al programului cultural: „De-a arhitectura – deschiderea şcolarilor către arhitectură şi mediu construit” 2011-2014, program cultural dezvoltat de Asociaţia De-a Arhitectura cu sprijinul Filialei Teritoriale Bucureşti a Ordinul Arhitecţilor din România şi în parteneriat cu Departamentul de Şiintele Educaţiei din Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti.
Programul este gratuit pentru școlile de stat.
Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.