De-a arhitectura MINI

30/07/15 | Curs, Curs opţional

Înţelegem că trăim într-o lume ȋn care creativitatea şi imaginaţia sunt din ce în ce mai preţioase. Iată că şi De-a Arhitectura a venit cu un nou curs în acest sens, de data asta pentru copiii din clasele pregătitoare, I şi a II-a. Acest curs a fost pilotat ȋn anul şcolar 2014-2015 în 4 clase, una la Bucureşti, una la Constanţa şi două clase la Cluj.

DSCF3496

Scopul acestui curs este acela de a le încuraja copiilor puterea si plăcerea de a imagina, mai cu seamă acelor copii care abia au păşit pe poarta şcolii. Considerăm că astfel de experienţe pot crea obişnuinţe pentru viitor, şi, ce poate fi mai minunat decât puterea imaginaţiei?

Copiii sunt invitaţi ȋn aventura lui Grifonel si a Seminticăi, 2 zmei fraţi care pleacă în lume în căutarea Grădinii Minunate, un loc în care se găsesc animale fantastice şi plante grozave. Pe drum, celor doi zmei li se aătură tot felul de personaje simpatice- molicioşii, planticioşii, jucăuciosii, cititorii in stele şi alţii. Odată ajunşi la destinaţie, aceştia întemeiază o aşezare după gusturile lor. Plecând de la această poveste, copiii imaginează gospodăriile acestor personaje şi, împreună, construiesc aşezarea în care îşi doresc cu toţii să trăiască, realizând în final o macheta comuna. Copiii de aceasta vârstă sunt incă dornici să lucreze individual, de aceea macheta finală va fi un soi de puzzle din lucrările fiecăruia.

Cursul este 100% hands-on. Fiecare lecţie este o încântare pentru mânuţele harnice, dornice de noi descoperiri. Dealtfel, în această pilotare am descoperit că aceste mânuţe au o viteză foarte mare, aşa că ne-am gândit să introducem şi alte elemente surpriză in curs, cum ar fi expediţiile, de exemplu. La Cluj s-au facut câteva expediţii cu copiii în oraş şi considerăm un mare plus aceste experienţe in mediul exterior şcolii, acolo unde se poate, bineinţeles.

Ca şi cursul pentru clasele a III-a si a IV-a, tandemul arhitect – invăţător este binevenit si prioritar. Totuşi, ghidul pentru acest curs este gândit astfel încât să poată fi predat şi doar de către invăţător. Fiecare lecţie are anexe cu materiale didactice de la care se poate porni în aventuri educative.

Sperăm ca şi prin acest curs, alături de toate celelalte activitaţi marca “de-a arhitectura”, să ne apropiem şi mai mult de scopul nostru de a încuraja copiii să-şi facă treaba lor specială de copii: să imagineze. Indraznim sa sperăm astfel şi într-o viitoare generaţie de adulţi iniţiaţi in puterea si plăcerea de a imagina.

plimbaciosii

DSCF3633

DSCF3836

DSCF3846

DSCF3891

DSCF3915

DSCF3942

DSCF3946

DSCF3968

DSCF4151

DSCF4156

DSCF3477

DSCF3512

DSCF3525

DSCF3526