De-a Arhitectura la Brașov 2022-2023: programe educaționale și expoziție

j

Text: arh. Monica Popescu, arh. Deea Ursachi

l

Editor: antropolog Gabriela Anghel

Fotografii: arh. Ioana Aldea, prof. înv. primar Valentina Tanasaciuc, arh. Deea Ursachi

h

Timp de citire: 4 minute

Iulie la De-a Arhitectura este o lună extrem de ocupată, chiar dacă anul școlar s-a încheiat și copiii au plecat în vacanța mare. Ne pregătim deja pentru anul școlar 2023-2024: peste vară desfășurăm programele de formare pentru echipele de profesori și arhitecți care din toamnă vor pleca alături de cei mici într-o călătorie exploratorie în lumea mediului construit.

Dar până la poveștile despre anul școlar ce vine, o să vă spunem cum am încheiat anul De-a arhitectura 2022-2023 la Brașov, unde două clase au urmat programele educaționale oferite gratuit de asociație în școli.

Să începem cu cei mai mici, copiii din clasa a II-a A de la Școala Gimnazială Nr. 6 „Iacob Mureșianu” din Brașov, care au urmat programul educațional „De-a arhitectura mini”, desfășurat ca opțional inclus în curriculumul la decizia școlii (CDȘ). Ghizi le-au fost prof. înv. primar Adina Vira și arh. Mihaela Popovici.

La Brașov, cursul dedicat elevilor de 6-9 ani a ajuns pentru prima oară în anul școlar 2015-2016. Scopul acestuia este acela de a le încuraja copiilor puterea și plăcerea de a imagina, mai cu seamă a acelor copii care abia au păşit pe poarta şcolii. Considerăm că astfel de experienţe pot crea obişnuinţe pentru viitor şi, ce poate fi mai minunat decât puterea imaginaţiei? Povestea este motivaţia generării spaţiale, pe baza ei se structurează demersul didactic. Cursul cuprinde două capitole a câte 17 lecţii fiecare: primul capitol ce se desfăşoară de-a lungul primului semestru este numit „Grifonel și Seminţica”, iar cel de-al doilea se numeste „Oraşe, castele, cetăţi”.

Adina Vira, profesorul clasei din Brașov, ne-a transmis la final de an școlar:

Povestea De-a arhitectura este una veche și frumoasă, extinsă deja la a doua generație. Păstrând în clasă machetele de acum câțiva ani, nu am făcut decât să stârnesc curiozitatea micilor școlari care întrebau din ce în ce mai des: «Noi când facem așa ceva?». Am așteptat să crească, mi i-am dorit mari, pricepuți, implicați, pentru a derula opționalul «De-a arhitectura mini», valorificând propriile lor puteri. Cursul a fost primit cu mare entuziasm, atât de către părinți, cât și de către copii și derulat cu implicare maximă. După reacțiile post-expoziție cred că așteptările le-au fost satisfăcute. Evident că vom urma în clasa a IV-a cursul «De-a arhitectura în orașul meu»! Toată lumea a dat un feedback pozitiv în acest sens. Ma bucur de bucuria lor!

Cea de-a doua clasă din Brașov care a urmat un program De-a arhitectura anul trecut a fost clasa a III-a A de la Liceul „Andrei Mureșanu”. Cursul „De-a arhitectura în orașul meu” a fost desfășurat tot ca opțional inclus în curriculumul la decizia școlii (CDȘ), elevii fiind îndrumați de prof. înv. primar Ioana Chihaia și arh. Cristina Țurcanu.

„De-a arhitectura în oraşul meu” este un program educațional care pune la lucru creativitatea elevilor, îi face mai atenți la ce se întâmplă în orașul lor și îi ajută să descopere lumea fascinantă a arhitecturii. Orașul/localitatea în care ei trăiesc este materialul didactic de referință. Curricula a fost concepută pe o metodă de învățare experiențială, având o structură de tip: OBSERV + ANALIZEZ, CONSTRUIESC + PREZINT. Prima parte a demersului educațional urmărește achiziționarea de informații prin experiența directă a elevilor: expediții în oraș, experiment, joc și prezentări vizuale, iar cea de-a doua este aplicația practică a celor învățate anterior, elevii lucrând împreună la un proiect comun. Fiecare an școlar se finalizează cu o expoziţie a proiectelor elevilor.

Ioana Chihaia, profesor al clasei în anul școlar 2022-2023 ne-a transmis:

Opționalul «De-a arhitectura în orașul meu» a fost ales de elevi deoarece în clasa I au făcut opționalul «De-a arhitectura mini» care le-a plăcut foarte mult. Toate orele au fost așteptate cu mare nerăbdare și curiozitate. Au participat și s-au implicat cu plăcere în toate activitățile propuse.

Expoziția a reprezentat bucuria de a-și prezenta munca depusă în acest an. Și-au pregătit cu atenție atât macheta, cât și prezentarea.

Recomand cu tot dragul parcurgerea acestui opțional. Eu l-am desfășurat acum a doua oară și bucuria elevilor a fost aceeași ca și a celor din generația anterioară. Deci, aștept următoarea generație pentru o nouă provocare marca De-a arhitectura.” 

Cristina Țurcanu, arhitect al clasei și coordonator local pentru programul „De-a arhitectura mini”, ne-a povestit despre experiența din anul care a trecut:

Deși este pentru prima dată când am lucrat acest opțional la clasa a III-a și am avut ceva emoții, copiii doamnei învățătoare Ioana Chihaia s-au descurcat de minune, au fost foarte cooperanți la toate tipurile de activități – la prezentările în Powerpoint, unde puneau întrebări și ascultau atent, la activitățile de desenat, unde se străduiau să fie originali, la bricolat, la prezentat, dar, mai ales, la jocuri, care cred că le-au plăcut cel mai mult! De aceea mă bucur că am putut să contribui, într-o mică măsură, la educația lor și sunt convinsă că acești copii vor privi spațiul urban altfel de acum încolo.”

Deea Ursachi, arhitect și coordonator De-a Arhitectura Brașov, ne-a transmis despre finalul de an școlar și binecunoscuta expoziție a claselor:

După un an de activitate, elevii participanți, alături de cadrele didactice și de arhitecții voluntari, și-au prezentat lucrările în fața comunității brașovene. Pe 9 iunie, la Centrul Comercial Magnolia, am expus machetele imaginate de cei mici de-a lungul celor două programe educaționale derulate în anul școlar 2022-2023. La eveniment au participat peste 50 de copii alături de familiile lor, dar și alți vizitatori curioși. Mulțumim toturor celor care au fost alături de noi! Ne revedem în toamnă!”

Mulțumim elevilor, profesorilor și arhitecților pentru implicarea din anul școlar ce s-a încheiat. Mulțumim școlilor pentru colaborare, Centrului Comercial Magnolia pentru că ne-a găzduit a doua oară la serbarea de final de an și echipei De-a Arhitectura Brașov pentru organizare.

Dezvoltarea și implementarea programelor educaționale în școli și pregătirea prealabilă a îndrumătorilor este sprijinită financiar de Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul Arhitecturii”.