Povestea bazinului cu bile

Antonia, Georgia, Alex și Vlad sunt copii aparte. Părinții lor v-ar spune că suferă de tulburare de spectru autist, că sunt elevi într-o școală specială din Cluj-Napoca și că uneori e greu să-i înțelegi și să-i ajuți. Copiii v-ar spune probabil că sunt și ei ca toți copiii, că vor să se joace, să râdă, să alerge, să facă teme puține, să se bucure de o zi cu soare, dacă se poate în afara sălii de clasă.

Când i-am întrebat cum să vă descriem acest proiect, mi-au spus că e o poveste care începe cu: „A fost odată ca niciodată o zi în care ne jucam în camera senzorială a școlii, ne bălăceam în bazinul cu bile de acolo”. Afară era iarnă și copiii ar fi vrut să se joace afară, dar nu aveau un bazin și în curtea școlii. Așa am ajuns să decidem că e nevoie de unul. Am colindat curțile școlii în căutarea locului potrivit, am găsit un colț cu soare și o salcie mică și veselă, plină deja de muguri.

Acesta e locul:

Și cam asta vrem noi: un bazin cu bile, un hamac, flori multe pe peretele alb și poate și un leagăn.

Prietenul nostru, arhitectul Ciprian Șimon, cu care lucrăm minunat din septembrie 2017, ne-a ajutat să facem un proiect, s-a gândit să înconjurăm bazinul cu o bancă din lemn. Vom face astfel un colț al bucuriei, unde toți cei 160 de elevi ai școlii vor putea să se joace, să șadă la soare, să picteze, să citească sau pur și simplu să privească cerul.

Copiii visează deja la asamblarea bazinului, întreabă de scule, de mașina de găurit și de ziua în care vor munci și ei ca să-și vadă povestea devenind realitate.

Avem nevoie de ajutorul vostru, al adulților care mai cred în povești și în bucurii mici, dar fantastic de importante. Veniți alături de noi!

Donațiile, pentru suma totală de 9000 lei, se pot face în contul RO63BACX0000000842075001 deschis la Unicredit Bank, Sucursala Magheru, titular cont: Asociaţia De-a Arhitectura, CIF: 31137149.

Proiectul face parte din programul „De-a arhitectura în şcoala mea” din anul şcolar 2017-2018, desfăşurat la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca sub denumirea „De-a arhitectura în şcoala mea (specială), Cluj-Napoca”.

Text: prof. psihopedagog Corina Drocaş, arh. Corina Croitoru
Foto: prof. psihopedagog Corina Drocaş, arh. Ciprian Șimon