Gabriela Szabo a alergat la Timotion 2018 pentru „De-a arhitectura în şcoala mea” în Timişoara

Asociația De-a Arhitectura s-a bucurat duminică, 22 aprilie 2018, împreună cu toți susținătorii programului „De-a arhitectura în școala mea”, de participarea la ediția a IV-a a Timotion, eveniment de alergare cu strângere de fonduri pentru proiecte din comunitate, organizat de către Fundația Comunitară Timișoara și Alergotura.

Prin participarea în cadrul Timotion, programul „De-a arhitectura în școala mea” a beneficiat de susținerea comunității în vederea strângerii de fonduri pentru implementarea propriu-zisă a unei soluții de îmbunătățire a spațiului școlar din cadrul Colegiului Tehnic Etectrotimiș, soluție la care un grup de aproximativ 30 de elevi va ajunge în urma cursului desfășurat pe parcursul anului școlar 2018-2019. O parte dintre elevii colegiului ne-au și susținut prin prezența lor la Timotion, bucuroși de oportunitatea de a îmbunătăți spațiul școlii în care învață și de a cunoaște mai multe despre arhitectură și cum se pot implica în comunitate.

Printre campioni, alergători şi susţinători ai programului „De-a arhitectura în școala mea” în Timişoara, s-a aflat și Gabriela Szabo, care a răspuns invitației noastre și a alergat la Timotion alături de un grup de elevi ai clasei a IV-a F de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, care beneficiază în anul curent de programul „De-a arhitectura în orașul meu”, încurajați  fiind de învățătoarea lor, Andrada Sorca. Am fost cât se poate de bucuroși și ne-am dorit să aflăm mai multe despre motivația Gabrielei de a ne susține, astfel încât i-am adresat câteva întrebări înainte de cursă:

Ce te-a determinat să susții programul „De-a arhitectura în școala mea”?

Susțin toate proiectele educaționale și mă implic într-o serie de programe care își propun să cerceteze și să dezvolte noi modele de învățământ care să întregească dezvoltarea tinerilor din România. Din 2004, de când m-am retras din activitatea sportivă de performanță, am încercat să contribui pe toate căile la dezvoltarea conceptului de sport de masă ca și un stil de viață sănătos. Din această perspectivă, consider că educația și sportul trebuie să meargă în paralel. […] Școala pe care noi o facem în sport, cred că trebuie să o promovăm mai departe copiilor, iar dacă astăzi sunt aici, alături de voi, asta înseamnă că ne pasă de educația acestei națiuni, că ne pasă de viitorul copiilor noștri. Vă doresc mult succes în derularea acestui proiect!

Vrei să transmiți ceva tuturor copiilor, adulților, prietenilor noștri care au venit să susțină De-a Arhitectura la Timotion?

Ce aș vrea să îi sfătuiesc este să investească în educația copiilor lor; cred că acesta este cel mai important lucru! Nu întâmplător, călătorind foarte mult și făcând parte dintr-un program internațional în Coreea de Sud, am aflat prin intermediul profesorilor de la universitate că în această țară coreenii investesc mai mult de jumătate din veniturile lor în educația copiilor. Cred că același lucru ar trebui să îl facem și noi în România, că foarte multe fonduri ar trebui să le redirecționăm spre partea educațională, tocmai pentru că prin educație vedem atât sănătatea, cât și dezvoltarea acestei națiuni. În consecință, eu încurajez părinții să investească cât mai mult în educația copiilor noștri care, de fapt, sunt viitorul acestei țări. Este important să nu neglijăm acest domeniu care este vital pentru orice țară!

Echipa implicată în inițierea și dezvoltarea proiectului la Timișoara – arh. Alexandra Maria Rigler, arh. Maria Sgîrcea și arh. Ana Maria Ionescu – au promovat participarea în cadrul cursei Timotion, aducând aproape o serie de campioni care au ales să susțină educația de arhitectură. Împreună cu aceștia ne-am bucurat de o zi extraordinară de duminică, cu multă energie pozitivă.

Dorim să îi mulțumim Gabrielei Szabo pentru mesajul ei, sperăm ca acesta să ajungă la cât mai mulți oameni și îi dorim mult succes în toate inițiativele ei de a sprijini dezvoltarea educației copiilor din România. De asemenea, mulțumim Adecco România pentru că a făcut posibilă prezența Gabrielei Szabo printre noi, în cadrul Timotion.

Pentru că proiectul nostru are în continuare nevoie de susținerea voastră, iar partea grea de-abia acum începe, vă reamintim că până pe data de 10 mai 2018 se mai pot face donații pentru proiectul „De-a arhitectura în școala mea” pe pagina Timotion, aici.

Vă mulțumim tuturor pentru suport și vă invităm să urmăriți evoluția proiectul pe pagina De-a arhitectura!

Text: arh. Ana Maria Ionescu, arh. Alexandra Maria Rigler
Foto: arh. Alexandra Maria Rigler