Text: o serie coordonată de arh. Monica Popescu
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. Iulia Condrea (Cosovanu)
Timp de citire: 2 minute
Răspunsuri primite în septembrie 2022
An de an, voluntari din toate colțurile țării aleg să-și dedice timpul și energia pentru a sprijini și educa generațiile viitoare despre arhitectură și mediu construit. Ei nu sunt supereroi, ci oameni obișnuiți, cu job-uri, familii și provocări proprii. În ciuda acestor lucruri, ne minunăm de fiecare dată când aleg să se implice și să ofere din timpul și cunoștințele lor pentru a influența pozitiv viețile copiilor și tinerilor.
Voluntariatul este o expresie profundă a convingerii noastre comune că educația este cheia transformării sociale și că fiecare mic gest de învățare poate sădii semințe care vor crește în viitor. Voluntarii noștri sunt mentori, modele și ghizi, dar mai presus de toate, sunt adevărați însoțitori în călătoria copiilor și a tinerilor noștri către un viitor mai bun.
La marcarea bornei de zece ani de De-a Arhitectura, de programe de educație de mediu construit, am revizitat seria de interviuri „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc”, lansată în septembrie 2016, și am luat pulsul voluntarilor care ne-au fost alături încă de la început. Revizitați interviurile inițiale și cunoașteți voluntarii De-a arhitectura și parcurgeți seria nouă ca să vedeți unde sunt acum aceștia.
De-a Arhitectura (DAA): Ce faci, cu ce te ocupi acum/în acest moment? Unde ești?
Iulia Condrea (Cosovanu)/(IC): Arhitectură și design de interior în nordul țării.
DAA: Cum vezi acum experiența De-a arhitectura (spune-ne câți ani au trecut de când te-ai implicat prima oară/ultima oară)? Ce ai învățat din această experiență?
IC: Povestea De-a arhitectura a început în 2017 cu o clasă a V-a și programul „De-a arhitectura în oraşul meu”. Primul lucru învățat a fost cum să interacționez cu o clasă de elevi și să le povestesc despre arhitectură. Apoi, prin jocuri, machete, povești, observații și activități am învățat că putem face multe împreună, că timpul poate trece frumos și cu folos, că elevii sunt curioși, glumeți, diferiți, veseli, că găsim mereu oameni dispuși să ne ajute (aici mă refer la voluntarii de la proiectul din 2018-2019), iar cadrele didactice sunt deschise la nou și că susțin un astfel de demers educațional.
DAA: I-ai recomanda unui coleg profesionist al mediului construit să se implice în proiectele De-a arhitectura? Dacă da/nu, de ce?
IC: Recomand această activitate celor care văd valoare în a împărtăși din cunoștințele lor celor mici, curioși și plini de energie. În activități se discută și se favorizează învățarea prin experiment și nu numai, oferindu-le posibilitatea de a explora teme din mediul construit care altfel ar trece nevăzute.
DAA: De ce ar alege cineva să fie voluntar, să își dea din timpul prețios unui ONG ca De-a Arhitectura?
IC: Experiența vine cu un schimb interesant, oferi din timpul și cunoștințele tale pentru a primi multă voie bună, deschidere, sinceritate, autenticitate. Pleci mereu cu o stare de bine!
DAA: Spune-ne ceva despre educația de arhitectură și mediu construit care poate să ne surprindă.
IC: Educația de arhitectură și mediu construit ne ajută să fim mai atenți și mai conștienți de cum și unde locuim (de la modul în care ne raportăm la mobilierul din cameră, la spațiul locuinței noastre, al biroului în care lucrăm, la cum este așezată o clădire în raport cu vecinătățile și multe altele).
Interviul inițial cu Iulia din seria „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc” poate fi citit aici.