Filmul expoziţiei de final de an 2019 a claselor din Bucureşti-Sud

Anul acesta, pentru prima dată în nouă ani de când desfășurăm programe educaționale de arhitectură și mediu construit în școli, am încheiat anul școlar cu o expoziție online. De aceea, parcă mai mult ca oricând, ne aducem aminte cu nostalgie de expoziţia de final de an a claselor din Bucureşti-Sud care au urmat unul dintre programele asociaţiei în anul şcolar 2018-2019.

Organizată în perioada 3-14 iunie 2019 la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti pentru clasele și grupele de elevi care au finalizat cursurile „De-a arhitectura în oraşul meu”„De-a arhitectura mini” și „De-a arhitectura în școala mea”, expoziția de machete a putut fi admirată de vizitatorii aflați la fața locului, iar acum vă prezentăm în premieră filmul acesteia pentru a păstra momentul în aminirile noastre.

Dacă vă e dor de bucurie în stare pură, vă spunem noi că nimic nu se compară cu încântarea celor mici atunci când au în jurul lor prietenii, colegii, profesorii, îndrumătorii, părinții și buncii și prezintă puțin timizi, dar cu încredere și mulțumire, rezultatele finale ale muncii lor.

Expoziția din 2019 a fost încărcată de emoții, zâmbete, prezentări și multe, multe aplauze. Ne-am delectat cu toții, de la mic la mare, fiind martorii roadelor efortului întins pe parcursul unui an, materializat la final în machete colorate, năstrușnice, mai mici sau mai mari. Reprezentările în miniatură a unor lumi posibile văzute prin ochi de copii ne-au minunat și ne-au dat încredere în faptul că orașele de mâine sunt deja pe mâini mai bune. Căci, de la înălțimea lor, cei mici au cuprins lumea cu mintea și i-au redat semnificația inițială, aceea a unui loc zugrăvit în culori vii, în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

În conexiune cu expoziția claselor București-Sud și cu ocazia lansării selecţiei naţionale a premiilor Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (Union Internationale des Architectes (UIA))Cuburile de Aur de către Ordinul Arhitecților din România (OAR), De-a Arhitectura a invitat copiii să își imagineze structuri (în cadrul atelierului „Structuri imaginate”) în porticul UAUIM, luând astfel parte la evenimentul Atelierele Street Delivery Quinet 2019.

Mulțumim Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” pentru găzduire, îndrumătorilor arhitecți și profesori pentru munca depusă alături de cei mici săptămânal, la clasă, copiilor care au acceptat invitația de a explora arhitectura și mediul construit alături de noi, OAR și Ordinul Arhitecților din România Filiala București, Street Delivery București 2019 și Mircea Anca pentru realizarea filmului.

Vă lăsăm cu atmosfera de sărbătoare din film și dacă doriți să vă bucurați virtual de creativitatea celor mici expusă în cadrul expoziției online, vă așteptăm pe Facebook De-a arhitectura.

*Dezvoltarea și implementarea programelor educaționale în școli și pregătirea prealabilă a îndrumătorilor este sprijinită financiar de Ordinul Arhitecților din România din fondul taxei „Timbrul Arhitecturii”.

Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Imagine film: Mircea Anca