„De-a design-ul de mobilier” la Fondul Ştiinţescu

Proiectul „De-a design-ul de mobilier”, propus de echipa De-a Arhitectura Braşov, a fost selectat în luna mai 2018 în cadrul programului Fondul Ştiinţescu şi va primi o finanţare de 12000 lei.

Fundația Comunitară Brașov, în parteneriat cu Romanian-American Foundation a creat Fondul Științescu ca să încurajeze pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor între 8 şi 18 ani.

Credem în evoluția prin educație. Educația realizată prin cooperare, dezvoltarea creativității personale și a motivației interioare a copiilor este motorul prin care putem ancora aceste idealuri în viața de zi cu zi.

Atunci când formatorii în educaţie înţeleg cât de important este rolul lor de a-i îndruma pe tineri în a-şi dezvolta abilităţile mai mult decât memoria, în a lucra împreună mai mult decât prin competiţie şi în a-şi folosi creativitatea pentru a inova şi a fi mai aproape de acel viitor pe care şi-l doresc, atunci începe o reformă în educaţie.

Pentru aceşti formatori pentru care «educaţia altfel» şi «ştiinţele exacte» se regăsesc printre pasiunile lor, am creat Programul «Fondul Ştiinţescu Braşov».” – se precizează pe site-ul Fondului Ştiinţescu.

„De-a design-ul de mobilier” este un proiect educațional care dă posibilitatea elevilor să descopere şi să îşi dezvolte un mod de gândire şi abordare a problemelor specific arhitecţilor şi designer-ilor („design thinking”) prin realizarea de propuneri prin care să îmbunătăţească sau să reimagineze spaţiul educaţional din şcoala lor, fiind implicaţi astfel într-un proces de învăţare activă, în care îşi folosesc simţul practic şi creativitatea. Este o abordare a învăţării prin proiect aplicată pe un exemplu concret pe care ei îl cunosc şi utilizează, şcoala.

O echipa formată din elevi de mai multe vârste, ghidaţi de îndrumătorul arhitect, îşi imaginează ce vor să facă, se documentează, analizează şi fac propuneri de proiect, proiect pe care îl vor executa împreună cu alţi voluntari şi specialişti pentru a fi utilizat de către întreaga comunitate şcolară.

Scopul final al acestui proiect este construirea unui ansamblu de piese de mobilier pentru exterior ce va deveni o „sală de clasă în aer liber”.

Arh. Ioana Aldea, coordonator al proiectul selectat de Fondrul Ştiinţescu în Braşov, ne spune: „«De-a design-ul de mobilier» este o urmare firească, cumva, a proiectului «De-a arhitectura în şcoala mea». Această etapă, cu propunerea unei săli de clasă afară, a apărut în urma studiului făcut în cadrul cursului «De-a arhitectura în şcoala mea» desfăşurat la Liceului de Artă «Hans Mattis-Teutsch» din Braşov. Proiectul în sine va fi făcut în parteneriat cu Liceul de Artă şi va include elevi din clasele VI-XI, împreună cu profesori care doresc să se implice.

Felicitări echipei De-a Arhitectura Braşov şi ţineţi aproape pentru a afla mai multe despre „De-a design-ul de mobilier” în Braşov!

Text: arh. Monica Popescu, arh. Ioana Aldea, arh. Deea Ursachi
Fotografie: Fondul Ştiinţescu Braşov Facebook