De-a Arhitectura – pentru al patrulea an la Swimathon Bucureşti

Anul acesta De-a Arhitectura participă pentru al patrulea an la Swimathon București, un mecanism prin care comunitatea se întâlneşte, interacţionează şi se implică să strângă fonduri pentru proiectele pe care le consideră relevante.

Avem trei echipe care vor face valuri și vor strânge bani pentru proiectul „De-a arhitectura în școala mea”: ARHimede 2018NOD pentru De-a Arhitectura şi Banca Românească. Echipa ARHimede 2018 este formată din înotătorii-fundraiseri Alex Axinte, Mihai Badea, Ileana Botez, Adelina Marcu şi Monica Săbău, echipa NOD pentru De-a Arhitectura este formată din Andrei Carcea, Cornelia German, Tamina Lolev, Dana Marin, Emilian Zamfir, iar echipa Banca Românească este formată din Antonio Rentea, Robert Attila Szabo, Irina Șercăianu şi Irina Șubulică.

Cele trei echipe sunt foarte motivate, iată ce ne transmit despre participarea la Swimathon-ul din acest an şi despre susţinerea proiectul propus de De-a Arhitectura pentru finanţare:

Susținem educația de arhitectură și credem în faptul că viitorii cetățeni responsabili sunt cei care învață de mici să ia decizii și să contribuie la îmbunătățirea mediului construit.”, spun cei de la ARHimede 2018.

Susținem educația de arhitectură și credem că viitorii cetățeni responsabili sunt învățați de mici să ia decizii și să se implice în design-ul mediului construit.”, spun cei de la NOD pentru De-a Arhitectura.

Considerăm educația unul dintre pilonii de bază ai societății. În România acest «pilon» are nevoie de întreg suportul și susținerea fiecăruia dintre noi. Apreciem faptul că există susținere non-guvernamentală în acest sens și dorim să ne aducem sprijinul.”, spun cei de la Banca Românească.

Lansarea campaniei de fundraising a avut loc pe 30 mai 2018 și va dura până pe 30 iunie 2018, data marelui eveniment. Între 1-31 iulie 2018 va avea loc campania de fundraising post-eveniment în care toţi cei care doresc să susţină proiectul De-a arhitectura, dar nu au apucat încă, o pot face.

Proiectul „De-a arhitectura în şcoala mea”, propus de De-a Arhitectura la Swimathon Bucureşti 2018, este un program educaţional de arhitectură și mediu construit pentru gimnaziu şi liceu (clasele VI-XI), testat pentru prima dată în anul şcolar 2015-2016. Ulterior, programul s-a derulat în fiecare an în câte cinci şcoli din întreaga ţară. Proiectul este o unealtă de design participativ pentru spaţii şcolare și are scopul de a stimula o campanie de promovare şi popularizare a unor metode actuale pentru dezvoltarea la standardele secolului XXI a infrastructurii pentru educaţie. Cursul e o abordare a învăţării prin proiect aplicată pe un exemplu concret pe care copiii îl cunosc şi utilizează: şcoala. Prin îndrumarea unui arhitect și a unui cadru didactic, elevii investighează şcoala, identifică aspecte legate de clădire pe care doresc să le îmbunătăţească/schimbe, îşi imaginează ce vor să facă, se documentează, analizează şi fac propuneri de proiect, proiect pe care îl vor prezenta posibililor utilizatori.

Fondurile strânse la Swimathon-ul Bucureşti 2018 vor ajunge la una dintre clasele din Bucureşti înscrise în programul „De-a arhitectura în şcoala mea” în anul şcolar 2018-2019 pentru a-şi pune în practică proiectul. Comunitatea şcolii va beneficia de o îmbunătăţire a spaţiului – o intervenţie vizibilă care să inspire, să susţină o mai bună coeziune colectivităţii şcolii. Elevii vor fi identificat, proiectat, organizat şi pus în practică o idee proprie. Vor vedea că drumul de la gând la faptă e posibil de parcurs. Directorii şi părinţii vor avea un exemplu de schimbare de impact, făcută cu resurse limitate.

Mulțumim pe această cale celor trei echipe care au ales să susțină proiectul: ARHimede 2018, NOD pentru De-a Arhitectura și Banca Românească.

Cât despre impactul acestui curs asupra participanților, vă redăm mai jos vorbele unui elev, beneficiar al proiectului: „Acum ceva timp, doamna dirigintă a intrat în clasa noastră și a întrebat: «Cine dorește să participe la un proiect de arhitectură la noi în școală?». Desigur că am ridicat mâna alături de dragii mei colegi și prieteni. După o săptămână, miercuri la ora 4, au apărut doi arhitecți minunați, Ioana și Cătălin. După atâta timp în care ne-am cunoscut, le pot spune cu sinceritate: «Vă mulțumim pentru tot acest timp în care ne-ați fost aproape, atât în cadrul proiectului, cât și în viața de zi cu zi! Sub îndrumarea voastră am reușit să facem un lucru care va rămâne mult timp (sper) în istoria Școlii 92. Am format un grup foarte special, un grup unit și vesel. Înca o dată, vă mulțumesc mult!»” – Matei Vasilescu, clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială Nr. 92.

Și dumneavoastră puteți deveni donator și susține cu orice sumă doriţi efortul copiilor de a dezvolta un proiect care să rămână „în istoria școlii”, susținând înotătorii De-a Arhitectura!

Pentru mai multe detalii despre Şcoala mea şi pentru a vă înscrie pe platformă ca donator, mergeţi aici sau contactaţi-ne direct: Gabriela Anghel, coordonator Swimathon De-a Arhitectura, gabriela.anghel[at]de-a-arhitectura.ro, telefon: 0766 688 422.

Text: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu