„De-a arhitectura în camera mea”, concursul micilor designeri, s-a încheiat

31/08/17 | Eveniment, Parteneri, Presa

Lansat în luna mai, alături de partenerii de la Siniat România şi DURAZIV, concursul „De-a arhitectura în camera mea”, ediţia I, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani a luat sfârşit. Pe 28 iulie 2017 a fost anunţat câştigătorul locului I: Teodora Anna Colan, din Târgovişte.   

https://www.youtube.com/watch?v=ip5MiOVnO1o

Pentru a stabili câştigătorii locurilor II şi III, am decis organizarea unui atelier în luna septembrie 2017 cu copiii înscrişi deja în concurs, dar care nu au finalizat înscrierea cu un clip video. Copiii vor lucra cu arhitecţi ai Asociaţiei De-a Arhitectura, atât în Bucureşti, cât şi în Braşov, pentru a face o propunere detaliată a camerei lor.

Concursul, un nou proiect marca De-a arhitectura, şi-a propus să le ofere copiilor un Ghid practic de informaţii şi inspiraţii care să îi ajute să îşi reamenajeze camera. Într-un moment de schimbări profunde, pre-adolescența, copiii simt nevoia să schimbe camera în care locuiesc. Așa cum hainele nu le mai sunt potrivite dimensiunilor lor, aşa cum renunţă la multe dintre jucăriile din prima copilărie, adolescenții trebuie să se adapteze acum noului spațiu personal, să-și adapteze camera pe gustul, la visele și gândurile lor.

Calitatea informaţiei Ghidului „De-a arhitectura în camera mea” şi nivelul de adaptare a informaţiei pentru copiii, au rezultat din creativitatea, talentul şi expresivitatea echipei care a scris Ghidul (arh. Maria Găvozdea, arh. Oana Pavăl și arh. Claudia Bingöl), dar și din colaborarea stransă cu cei doi parteneri, care ne-au dat informații complete, studii, proiecte DIY ale produselor din portofoliul lor, alese cu grijă pentru a ajuta implementarea proiectului. Am putut astfel să visăm cu ochii deschiși la a avea un panou de cațărare în cameră sau că micul violonist  poate exersa la nesfârșit în camera sa (folosind plăci de gips-carton rezistente la impact, dar și cu proprietăți acustice de la Siniat), dar și că putem da un alt aspect camerei, pur și simplu continuând desenul de pe foaie pe pereți și mobilier, într-un mod cât mai natural copiilor, folosind vopseaua ecologică Fără Miros de la DURAZIV.

Proiectul „De-a arhitectura în camera mea” va continua şi în următorul an școlar, pentru copiii care sunt înscriși în proiectele „De-a arhitectura în orașul meu” și  „De-a arhitectura în școala mea”, cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani, aproximativ 1200 copii la nivel național. Aceștia vor primi gratuit, prin susținerea Holcim România, Cartea „De-a arhitectura în camera mea”, ce va conţine rezumatul informațiilor din Ghidul „De-a arhitectura în camera mea” (ce va fi disponibil în întregime online), dar și fișele de lucru, necesare realizării proiectului amenajării camerei. Holcim România se alătură astfel partenerilor ce susțin proiectele De-a arhitectura.

Copiii care vor primi Cartea „De-a arhitectura în camera mea” și care vor fi interesați să  își facă o propunere pentru camera lor, vor lucra alături de arhitecții de la clasă un atelier punctual. Se va desfășura o nouă ediție a Concursului, cu stabilirea câștigătorilor în luna martie 2018.

Alte 300 de exemplare ale Cărţii „De-a arhitectura în camera mea” vor fi disponibile la vânzare începând cu luna noiembrie 2017.

Continuăm, deci, să fim alături de copii, în procesul de reamenajare a camerei lor, într-un moment în care ei își manifestă această dorință și se definesc ca personalitate.