Expoziţie De-a arhitectura Iaşi 2017 în şcoli

În judeţul Iaşi, prima jumătate a lunii iunie a adus claselor care au urmat cursurile De-a arhitectura cel mai aşteptat şi emoţionant moment: expoziţia de final de an – ziua în care, după un an de creat, construit, experimentat, învăţat „altfel” alături de îndrumătorii De-a arhitectura, copiii invită comunitatea în oraşul imaginat de ei. Arh. Florin Bodnar, coordonator De-a arhitectura pentru Iaşi (şi zona est), le-a fost  alături claselor din cele două comune: Miroslava şi Schitu Duca.

Pe 12 iunie, când doar câţiva paşi îi mai despărţeau de vacanţă, elevii şi îndrumătorii De-a arhitectura de la Şcoala Gimnazială „Colonel Constantin Langa”, Miroslava, au invitat întreaga şcoală la serbare. La 14:00 fix am spus „Start, expoziţie!” şi fiecare din cele patru clase a avut ocazia să spună povestea oraşului imaginat de ei, fiecare într-un mod diferit şi personal. Chiar dacă nu ne-am bucurat de oaspeţi din exteriorul şcolii, elevii, doamnele directoare, cadrele didactice şi arhitecţii voluntari au alcătuit un public minunat şi receptiv. 

La întrebarea: „Aţi vrea să faceţi De-a arhitectura şi în anul ce va urma?”, invariabil, copiii din clasa îndrumată de stud. arh. Andreea Ştefan şi prof. înv. primar Dorina Bran au rostit un „Da!”  hotărât, dovada faptului că s-au ataşat foarte mult de voluntarii îndrumători.

Florin Bodnar ne transmite legat de serbarea claselor: „Au fost foarte încântaţi şi toţi mi-au menţionat experienţele plăcute pe care le-au avut în excursiile făcute alături de îndrumători în săptămânile trecute. Chiar dacă o mare parte din ei nu au reuşit să se deschidă în timpul prezentărilor, fiind foarte timizi, toţi s-au înveselit instant în momentul în care le-a fost înmânată diploma de final de curs De-a arhitectura şi micile daruri.” 

La şcoala din Schitul Duca, ceasurile cu ghinion ale zilei de marţi, 13 (iunie), au fost preschimbate în momente pline de emoţie, veselie şi culoare. Am adus împreună cele două clase care au urmat cursul De-a arhitectura şi am reuşit să facem un eveniment la care au fost prezenţi o parte dintre elevii claselor gimnaziale, alături de cadrele didactice din şcoală.

Doamnele directoare, la finalul călătoriei făcute alături de cei mici prin oraşele imaginate de aceştia, au fost impresionate de pasiunea şi munca depuse pe parcursul întregului an şcolar, şi-au exprimat aprecierea faţă de curs şi au felicitat doamnele învăţătoare pentru decizia de a aplica pentru opţionalul De-a arhitectura.

Copiii au luat în serios sarcina de a prezenta oraşul şi, spontan sau cu „lecţiile învăţate”, ne-au făcut o descrie detaliată a celor două orăşele. Şi aici finalul a fost partea aşteptată cu nerăbdare: diplomele, creioanele şi dulciurile au adus zâmbete tuturor şi ne-au dat energie să continuăm mica petrecere de sfârşit de an De-a arhitectura pe iarba din faţa şcolii. 

La final, ambele clase din comuna Schitu Duca care au urmat cursul De-a arhitectura s-au strâns cu drag in jurul arhitectului Alex Boariu, dovada veseliei şi emoţiilor aduse în şcoală de ultima zi arhitecturoasă.

Text: arh. Florin Bodnar, arh. int. Mădălina Bold