Într-o vinere-nsorită la-nceputul lunii mai [n.r. 4 mai 2018], ne-am adunat în curtea liceului Cervantes [n.r. Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes” din Bucureşti], elevi, arhitecţi şi profesori ai „De-a arhitectura în şcoala mea”, curioşi, vecini, să testăm şi ultimul proiect realizat împreună cu elevii în cadrul programului-pilot omonim. Ne-am propus să construim un modul de clasă mobilă care să poată fi personalizat, mobilat şi integrat prin activităţi de către elevii liceului.
Proiectul Asociaţiei De-a Arhitectura a pornit de la dorinţa elevilor clasei a X-a A de a face ore în aer liber şi de a avea un spaţiu flexibil care să poată acomoda activităţi diverse. Contextul a catalizat ideea: clasa este sub-dimensionată şi relativ rigidă ca atmosferă.
Procesul a coagulat toate etapele unui proiect real: schiţe, bugete, necesar de materiale, acţiuni de promovare-sponsorizare, jurnalism, execuţie şi monitorizare, o pre-gustare a vieţii reale care, probabil, responsabilizează şi maturizează. „Clasa mobilă” se aşează şi pe intenţia celor două instituţii alăturate, Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti şi Liceul Cervantes, de a construi împreună un model de bună vecinătate, de a străpunge limita între proprietăţi şi de a face front comun în promovarea valorilor şi activităţilor culturale. În această idee, clasa mobilă poate fi folosită de ambele instituţii şi este un pretext de amestec pentru oameni cu vârste şi preocupări dintre cele mai diverse.
Odată înfăptuit, proiectul e prilej de veselie, ne-am adunat cu toţii în curtea şcolii, am testat modulul, am compus ultimele modificări într-un atelier ad-hoc de bricolaj, am cântat şi am pictat, am încercat să răspundem solicitărilor profesorilor de adaptare a modului diverselor cerinţe, mai bine zis cam ce se întâmplă firesc atunci când un grup divers se adună pe un subiect.
Odată cu inaugurarea am lansat şi „Biblioteca Mobilă”, o micro-bibliotecă pe care elevii o pot consulta fără formalităţi şi care corespunde, în mare parte, unor preocupări pe care le-am discutat împreună, axate mai ales pe zona artelor şi a design-ului.
Celor care cred în proiect, persoane fizice sau juridice, le înaintăm o propunere: biblioteca vrea să crească, aşa că dacă aveţi cărţi care să conteze pentru tineri cititori vă aşteptăm la clasa a X-a A a liceului Cervantes.
Avem şi câteva gânduri care trebuie să ajungă la voi, cei mulţi. Cel mai important este un gând de activare a clasei adresat tuturor celor care cred că ar putea folosi proiectul: capsula mobilă îşi aşteaptă activatorii în programul şcolar sau în afara lui. Când nu e suport pentru orele de curs, clasei mobile îi plac proiecţiile, petrecerile de grădină, lecturile urbane; poate fi bar sau „front desk” pentru evenimente şi poate acomoda diverse alte funcţiuni.
Apoi, vine un gând de răspândire, ştim că sunt multe şcoli unde ar prinde bine un asemenea proiect, de aceea suntem aici pentru cei care vor să repete proiectul în şcolile lor, cu sfaturi, idei sau desene! Le împărtăşim experienţa noastră şi-i invităm în culisele proiectului.
Aici puteţi vedea toate proiectele realizate în cadrul programului educațional „De-a arhitectura în școala mea”. Platforma este o galerie de proiecte realizate prin design participativ în școli, de școlari, profesori și arhitecți, unde veți găsi atât inspirație, cât și informații tehnice despre proiecte.
Cu puţin efort, s-a născut „Cervantes sub soare”, prima clasă mobilă a Bucureştiului sau mic laborator experimental de trăire şi învăţare în oraş.
Cine urmează?
Echipa De-a arhitectura „Cervantes sub soare”
- Arhitecți: Lucian Călugărescu, Alexandra Mihailciuc (Asociația De-a Arhitectura)
- Profesor: Mihaela Petre
- Elevi (clasa a IX-a A): Simina Anghel, Ioana Badea, Silvana Balaci, Andreea Bălan, Monalisa Bucilă, Andreea Cimpoi, Alina Coman, Karina Condreanu, Maria Constantin, Alexandra Dănacu, Robert Dincă, Patricia Dobre, Cristina Dudu, Alexandru Fincă, Teodora Groasă, Edward Iordache, Iulia Lurbalîc, Roberta Marin, Renata Moise, Ana-Daria Moraru, Mihai Neamțu, Veronica Nencu, Ilaida Orvas, Maria Perșunaru, Mihnea Riteș, Valentin Surcel, David Stanciu, Darius Tomescu, Ana Valter.
- Finanțator: programul Mobilizăm Excelența al Porsche România, derulat prin Fundația Comunitară București
- Partener: Ordinul Arhitecților din România
- Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: Mina Sava (coordonator program), Vera Marin, Corina Croitoru
- Coordonatori proiect tehnic: Studio Basar (Alex Axinte, Cristi Borcan, Cristi Stoian)
- Execuție: Top Event, Ateliere fără frontiere
- Mulțumiri: Camelia Rădulescu, Şerban Sturdza, Casa OAR București, Andreea Mihaela Chirca, Alex Mexi, Bogdan Gyemant Selin, Casa AIA, Anca Creţu
Text: arh. int. Alexandra Mihailciuc
Fotografii: stud. arh. Lucian Călugărescu, Andreea Chirca, arh. int. Alexandra Mihailciuc
Voluntari: Andreea Chirca, Leo Coutant, Matei Stoean