Pe 23 februarie 2018 echipa De-a Arhitectura Sibiu a dat startul atelierelor „De-a arhitectura la sat” pentru care a alergat la Maratonul Internațional Sibiu 2017, cel mai mare eveniment sportiv filantropic din România, adică un eveniment sportiv de strângere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală, organizat de Fundația Comunitară Sibiu.
Proiectul local, propus de Filiala Sibiu a Asociației De-a Arhitectura, a apărut din dorința de a proteja și de a conserva arhitectura specifică satelor din județ.
Echipa De-a Arhitectura Sibiu motiva proiectul propus la Maratonul Sibiu din 2017 astfel: „Satele din județul Sibiu au fost mereu apreciate pentru autenticitate, istorie, etnologie și pentru arhitectura unică a caselor. În ultimii ani, multe dintre case au fost restaurate sau extinse necorespunzător (înlocuirea tâmplăriilor din lemn ale ferestrelor cu tâmplării PVC, a țiglei ceramice a acoperișurilor cu țiglă metalică, mansardări care distrug proporțiile caselor, lucarne nespecifice arhitecturii locale, distrugerea șurilor specifice ansamblurilor săsești prin înlocuirea lemnului cu cărămidă, etc.). În același timp au apărut construcții noi care nu se integrează în arhitectura specifică, iar rezultatul este distrugerea imaginii satului, a memoriei și a specificului locului.
Prin educația de arhitectură propusă copiilor, moștenitorii valorilor și tehnicilor tradiționale, dorim să salvăm patrimoniul arhitectural rural și să îi încurajăm să îl aprecieze și să îl protejeze.”
Studiul mediului construit este pentru copii o cheie de înţelegere şi de implicare în mediul lor de viaţă, o modalitate de a afla ce îi dă calitate şi cum îl pot ei îmbunătăţi, acum şi mai târziu, fiind un mijloc de stimulare a simţului civic. Cunoaşterea de către copii a satului în care trăiesc şi a problematicilor lui pune bazele unei responsabilităţi sociale și duce la o atitudine pozitivă faţă de sat, măreşte curiozitatea şi atenţia faţă de transformările mediului în care trăiesc. Copiii, viitori utilizatori ai satelor lor își vor dori să protejeze mediul construit valoros și să se implice activ în procesul de conservare al construcțiilor autentice și de creare al construcțiilor noi.
„Ne dorim ca activitățile De-a arhitectura să fie accesibile și copiilor care locuiesc în satele din județ, iar pentru a evita blocaje logistice (transportul copiilor la atelierele de la Sibiu) vom duce atelierele la ei în sat, oricare sat din județ. Atelierele de educație de arhitectură se adresează copiilor din învățământul școlar primar și se vor desfășura lunar.” – menţiona echipa De-a Arhitectura Sibiu pe pagina proiectului de pe site-ul Maratonului Sibiu. Astfel, între februarie şi mai 2018, la școli din satele Alțâna, Cristian, Gura Râului, Poiana Sibiului şi Tilișca au avut loc ateliere gratuite pentru elevi din ciclurile primar și gimnazial.
Scopul acestor activităţi opționale a fost şi este acela de a ajuta copiii să înţelegă arhitectura şi mediul construit şi, implicit, multe din procesele complexe care le transformă mediul în care trăiesc. Casa, şcoala, cartierul şi comunitatea lor îi formează pe aceşti viitori cetăţeni, le dau un mesaj despre locul lor în lume, dar le pot da și conștientizarea faptului că pot influența cadrul lor de viață și implicit convingerea că de ei depinde calitatea arhitecturii şi a mediului construit de mâine.
Carmen Şandru, arhitect îndrumător De-a Arhitectura, ne transmite: „La Școala Gimnazială din Tilișca am întâlnit copii extrem de entuziaști, harnici și deosebit de atenți la mediul construit din jurul lor, dar si învățatori dedicați, Irina Răceu și Mihai Nistor, care ne-au sprijinit în demersul nostru.
Șirul atelierelor a continuat, pe 9 martie 2018, cu un nou atelier, la Școala Gimnazială Cristian, Sibiu. Am întâlnit și aici copii frumoși, talentați și dornici de a învăța lucruri noi despre mediul construit valoros pe care îl reprezintă satul în care trăiesc. Un partener și sprijin de nădejde au fost doamnele Ileana Comșa, învățătoarea clasei, și Anca Ursu, care ne-a facilitat întâlnirea cu acest colectiv minunat.
Atelierele 3 și 4 din seria «De-a arhitectura la sat», de pe 22 martie şi 20 aprilie, ne-au dus în alte locuri minunate, sate frumoase în care primăvara s-a instalat în toată splendoarea copacilor înfloriți și a verdelui crud al ierbii. Vrăjiți am fost nu numai de peisaj, ci mai ales de copiii frumoși și veseli, harnici și cuminți, care ne-au povestit multe lucruri despre casele din satul lor. Împreună cu ei și cu ajutorul prețios al doamnelor învățătoare, am lucrat cu maximă plăcere la ceea ce am numit, cu toții, «miniatura satului». Așa s-au născut mica Gură a Râului și mica Poiană a Sibiului . Mulțumim din suflet copiilor din cele două sate, doamnelor învățătoare Sanda Duțu (Școala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului) și Nuți Iovi (Școala cu clasele I-VIII Poiana Sibiului).
Ultimul atelier din seria «De-a arhitectura la sat» a avut destinația unui alt sat de poveste, Alțâna. Aici am avut bucuria de a lucra cu copii atât de atenți si de dornici de treabă, încât aproape că nu am avut altceva de făcut decât să savurăm pofta și bucuria lor. A fost, ca și la celelalte ateliere, o experiență minunată, mulțumită copiilor și doamnei Cristina Linte, care ne-a facilitat întâlnirea cu ei, și un capăt de linie al unui parcurs tare frumos și poate, de ce nu, începutul unor viitoare experiențe .”
Mulțumim Fundației Comunitare Sibiu – organizator al maratonului și, bineînțeles, alergătorilor și susținătorilor care au făcut posibilă strângerea fondurilor necesare pentru cele cinci ateliere „De-a arhitectura la sat”!
Text: arh. Carmen Şandru, arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. Anca Bordean, arh. Diana Constantinescu, arh. Carmen Şandru