Atelier „Structuri imaginate” în cadrul Street Delivery Quinet şi a Expoziției de final de an București

De-a Arhitectura a organizat în perioada 3-14 iunie 2019 expoziţia de final de an a claselor din Bucureşti-Sud, care au urmat unul dintre programele asociaţiei în anul şcolar 2018-2019, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Clasele și grupele de elevi care au finalizat cursurile „De-a arhitectura în oraşul meu”, „De-a arhitectura mini” și „De-a arhitectura în școala mea” au participat la expoziție cu machete care au putut fi admirate de vizitatori.

Cu ocazia lansării selecţiei naţionale a premiilor Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (Union Internationale des Architectes (UIA))Cuburile de Aur pe 8 iunie, de către Ordinul Arhitecților din România, De-a Arhitectura a desfăşurat în cadrul expoziţiei de la Bucureşti şi a Atelierelor Street Delivery Quinet 2019, atelierul „Structuri imaginate”.

Arh. Mădălina Bold, coordonatoarea atelierului alături de arh. Andreea Dincă, arh. Oana Popescu și arh. Monica Popescu, ne-a povestit cum au fost aceste 12 zile și cum porticul UAUIM a devenit neîncăpător pentru structura construită de elevi alături de copiii care vizitau Street Delivery Quinet.

Cine spune că un oraș e musai să se întindă la nesfârșit, să aibă străzi întortocheate, să rămână pentru totdeauna pe același deal, pe o câmpie lină sau la mal de apă? Dimpotrivă! Există orașe în care clădirile sunt tare plimbăcioase – cresc pe creștete de copil – ai zice că sunt pălării colorate, modelate în fel și chip, se joacă alături de ei, merg în vizite în alte cartiere, își găsesc case-pereche, pornesc curajoase, câte două, câte trei, în călătorii spre locuri necunoscute. Sau, dacă te uiți atent, poți descoperi orașe-cuib.

Locuitorii acestora sunt îndrăgostiți de zbor și călătorii – o casă le-ar îngreuna tare mult drumul – așa că poartă cu ei doar „chipul” și o reclădesc oriunde poposesc, mereu la fel de primitoare și de atent construită. Sau orașe-grădină, în care verdele a invadat totul – găsești flori, copaci și ierburi felurite oriunde, în curți, pe stradă, pe acoperișuri, chiar și prin tunelurile întortocheate prin care doar mașinile pot trece. Oamenii de aici iubesc foarte mult natura și mediul înconjurător și încearcă să îl protejeze mereu – reciclează cu atenție totul și folosesc doar energie verde.

La început de iunie, timp de două săptămâni, copiii care au urmat cursurile de „De-a arhitectura mini”, „De-a arhitectura în orașul meu” și „De-a arhitectura în școala mea”, sub ghidajul îndrumătorilor, împreună cu echipa De-a arhitectura și oricine a fost dornic și curios să ne viziteze – părinți, bunici, prieteni – au avut șansa să călătorească prin nenumărate astfel de orașe fantastice, cu drag și atenție construite de copiluții de-a arhitecturoși.

Aventura a început pe 3 iunie, când primele clase au venit curajoase să își prezinte machetele sau proiectele expuse pentru a marca finalul unui an de studiu, lucru și experimentat, și s-a încheiat pe 15 iunie, cu întâlnirea îndrumătorilor – cadre didactice și arhitecți. Au fost două săptămâni încărcate cu povești, unele spuse sau prezentate în mod inedit, cu multe emoții, cu schimburi de întrebări curioase între clasele participante, cu cântece, cu [îm]prietenii și valuri de copii veseli care au umplut cu energia lor sala de expoziții a facultății.

Ziua de sâmbătă, 8 iunie, la jumătatea aventurii noastre, a fost una specială :). Am început dimineața cu o călătorie într-un oraș-stup inspirat de viața harnicelor albine, am zumzăit de aici către „Lumea Lumilor”- planetă fantastică imaginată de copiii de la „De-a arhitectura mini”, am vizitat apoi orașe moderne, așezate la malul mării, în care orice omuleț Lego s-ar fi mutat bucuros. Cu multe idei noi și interesante acumulate de pe „drum”, elevii au fost invitați să participe, alături de copiii care vizitau Street Delivery Quinet, la un alt fel de joacă – dacă în machetele făcute în clasă doar niște piticei puteau poposi, de data aceasta au avut ocazia să construiască structuri și „adăposturi-labirint” pe care să le poată străbate apoi chiar ei.

Este al doilea an consecutiv în care De-a arhitectura, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, a organizat în cadrul Expoziției de-a arhitectura și a Atelierelor Street Delivery, un eveniment dedicat copiilor mici și mari. Anul trecut am invitat participanții să „Adopte o căsuță De-a arhitectura” sau să ne ajute să „Deconstruim și construim” folosind machetele rămase după închiderea expoziției.

Atelierul de anul acesta a marcat selecţia naţională a premiilor Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (Union Internationale des Architectes (UIA)) – Cuburile de Aur și i-a provocat pe copiluții participanți să își imagineze, să testeze și să construiască o serie de structuri, folosind simple bețe din lemn, îmbinate cu conectori speciali. Am despachetat curioși materialele și le-am cercetat cu atenție pe fiecare. Erau atâtea moduri de a prinde și răsuci piesele de legătură încât, după nici 15 minute de joacă și construit, porticul facultății a devenit neîncăpător pentru structura care tot continua să crească.

Când toate materialele de construcție au fost epuizate, am pornit din nou – aveam deja un strop de experiență și am încercat să găsim forme cât mai complicate și mai „încăpătoare”, în care să ne putem cuibări cât mai mulți, copii sau adulți-copii.

Asemeni atelierelor de „Structuri dulci”, făcute de asociație în cadrul cursurilor, jocul de sâmbătă ne-a arătat cât de important este să îmbinăm creativitatea cu un strop de mate și de geometrie atunci când clădim ceva, pentru a avea, la final, construcții cât mai rezistente, pe care să le putem „mări” la nesfârșit. Prin joc, am descoperit alături de cei mici cea mai stabilă formă geometrică, și doar lipsa unui număr infinit de materiale i-a oprit să nu invadeze întreaga stradă cu pavilionul lor, idei și energie ar fi avut din plin!

Arh. Claudia Pamfil și arh. Corina Croitoru, membre fondatoare ale Asociației De-a Arhitectura, ne-au descris în cuvintele lor ce anume le-a plăcut în decursul acestor zile.

„Am văzut copii emoționați, dar și deja obișnuiți să-și prezinte creațiile și să descrie munca în echipă și procesul de dialog continuu prin care au trecut pe tot parcursul cursului. Am văzut părinți surprinși de modul în care copiii lor înțeleg mediul construit și îndrăznesc să îl gândească, să îl decidă. Am văzut adulți (învățători, arhitecți voluntari, părinți) care au înțeles că trebuie să ascultele vocile și imaginația celor mici, recunoscând prospețimea, creativitatea, agerimea și flexibilitatea care au nevoie de spațiu (la propriu și la figurat) pentru a se manifesta. Azi și mâine.” – arh. Claudia Pamfil, manager programe de formare.

„Într-una din zilele expoziției am provocat copiii să se apropie de viața reală și să își imagineze cum ar fi dacă acel cartier/oraș creat de ei ar exista în realitate și care ar fi dinamica imobiliară. În ce clădiri ar fi apartamentele mai scumpe, care apartamente dintr-o clădire anume ar fi mai ieftine, ce terenuri ar fi mai prețioase și din ce punct de vedere, dar și ce lucruri influențează această dinamică. Au intrat în jocul nostru, și au reușit astfel să își vadă creația și cu alți ochi, să înțeleagă cum sunt lucrurile legate între ele în realitate.” – ne-a transmis arh. Corina Croitoru, manager programe CLUB și Coordonator Fundraising.

Expozițiile de final de an au fost organizate în mai multe orașe din țară și au reprezentat punctul culminant al activității desfășurate de aproximativ 4800 de şcolari din ciclul primar şi gimnazial pe parcursul anului școlar 2018-20919, momentul lor de recunoaștere și de validare al eforturilor depuse.

Mulțumim Ordinului Arhitecților din România care finanțează o parte a programelor Asociației De-a Arhitectura prin taxa „Timbrul Arhitecturii”. Mulţumim Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti pentru colaborare și găzduire.

*Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.

Text: arh. Mădălina Bold
Editori: antropolog Gabriela Anghel
Fotografii: Sergiu Brega