Atelier „Structuri de cărți” la Noaptea Muzeelor

j

Text: arh. Ioana Rizea

l

Editor: antropolog Gabriela Anghel

Fotografii: arh. Ioana Rizea, arh. Mina Sava

h

Timp de citire: 5 minute

Asociaţia De-a Arhitectura a organizat cu ocazia Nopții muzeelor, pe 18 mai 2024, în parteneriat cu Muzeul Școlii de Arhitectură – Centrul Expozițional Documentar din Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, atelierul „Structuri de cărți” dedicat copiilor de 6-12 ani.

Îndrumat de arh. Ioana Rizea alături de elevele voluntare Maria Bălan, Maia Cumpătă, Ada Negulescu și stud. arh. Ioana-Diana Urea, voluntar din partea Facultății de Arhitectură – UAUIM, „Structuri de cărți” i-a invitat pe cei mici în lumea cărților, cărților de joc, arhitecturii și spațiilor. Ioana ne-a povestit mai departe cum s-a desfășurat atelierul creat chiar de ea.

Și anul acesta, la Noaptea Muzeelor, le-am dat întâlnire copiilor la Muzeul Școlii de Arhitectură. Având ca inspirație Atelierul „Joc de cărți” de la Festivalul Strada de C’arte din 2017, am propus o serie de mai multe activități și jocuri pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani. Atelierul „Structuri de cărți” este un atelier despre cărți, cărți de joc, arhitectură și spații. Cei mici au transformat cărțile de joc în forme și volume, au creat spații și povești în timp ce erau atenți și la echilibrul cărților, dar și la proporțiile structurilor.

Activitățile și jocurile propuse s-au desfășurat în paralel, de aceea am avut alături de mine încă 4 voluntari care m-au ajutat să prezint materialele tuturor celor care ne-au vizitat: elevele Maia Cumpătă, Ada Negulescu și Maria Bălan din echipa de voluntari De-a arhitectura și stud. arh. Ioana-Diana Urea, voluntar din partea Facultății de Arhitectură – UAUIM.

Am împărțit atelierul în 3 zone: activități și jocuri cu cărți de joc obișnuite, activități cu cărți de joc format A4 și activități cu cărți de joc format A3 (cărți de joc gigant, le-am numit). Folosind forme geometrice simple, copiii au compuns spații inspirate din cărțile cu povești preferate sau au creat povești noi. Cărțile de joc în format A4 și A3, cărți de joc gigant, au fost cele care le-au oferit micilor curioși ocazia să creeze structuri care aproape că se potriveau cu scara omului.

Pe lângă construirea acestor structuri stabile, rezistente și aflate în echilibru, le-am propus și câteva activități inspirate din programul „De-a arhitectura în orașul meu” – Caietul Scara și proporțiile, cum ar fi măsurarea unor spații sau obiecte folosind, pe rând, toate dimensiunile de cărți: „Câte cărți lungime are holul? Câte cărți lățime are ușa? Dar masa? Dar scaunul?”. Provocarea cea mai mare, dar și distractivă, a fost să răspundă la întrebarea: „Câte cărți înălțime ai tu?” Doar lucrând în echipă au găsit răspunsul la acestă întrebare.

Au ajuns la noi și preșcolarii, pasionați și ei de cărți și de povești, de jocuri de construit. Cu ajutorul Cărților de joc Montessori pentru ei am pregătit activități de sortare și grupare, crearea unor șiruri lungi cu ritmuri sau materiale pentru confecționarea unor semne de carte.

Fiind un atelier fără înscrieri, copiii ajungeau la noi în plimbarea lor la Noaptea Muzeelor. Mulți intrau curioși, își doreau să le povestim despre ce am pregătit și ce ar putea face ei, alții intrau și observau ceea ce fac ceilalți și se alăturau și ei unui grup, alții stăteau mai puțin, alții plecau și reveneau. De aceea am și propus mai multe activități și jocuri, tocmai pentru a se potrivi și vizitelor scurte.

Au fost și câțiva copii care au venit direct la atelierul nostru; sunt copii care nu lipsesc de la niciun atelier De-a arhitectura și acest lucru ne bucură nespus. Iar aceștia au stat alături de noi până au testat toate activitățile și jocurile propuse. Atmosfera a fost mereu veselă, cu o forfotă de albinuțe muncitoare care se potrivește perfect cu formatul activităților noastre.

Și elevele Maria Bălan și Ada Negulescu, voluntari De-a arhitectura, mi-au transmis gândurile lor:

 „Am fost încântată să particip ca voluntar în cadrul atelierului de la Noaptea Muzeelor. A fost o experiență plăcută în urma căreia am învățat cum se desfașoară astfel de evenimente și câtă muncă este depusă pentru a fi realizate. M-am înteles foarte bine cu echipa, atât cu colegele mele voluntare, cât și cu coordonatoarea noastră, Ioana Rizea, care ne-a îndrumat pe tot parcursul atelierului. A fost fascinant să văd creativitatea copiilor în acțiune și să contribui la o activitate educativă și distractivă.” – voluntar Maria Bălan

 „În acele patru ore pe care mi le-am petrecut în UAUIM, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, m-am simțit în largul meu, fiind înconjurată de copii cuminți și voioși, unii mai curioși decât alții. Aceștia au avut la dispoziție o mulțime de activități distractive, precum construirea unui castel din cărți de joc sau decorarea unui semn de carte. Atmosfera a fost liniștită, plăcută și, cu siguranță, copilăroasă.” – voluntar Ada Negulescu

Mulțumim Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și Muzeului Școlii de Arhitectură pentru colaborare. Mulțumim îndrumătoarei arh. Ioana Rizea, elevelor voluntare Maria Bălan, Maia Cumpătă, Ada Negulescu și stud. arh. Ioana-Diana Urea, precum și copiilor care s-au oprit la standul nostru cu ochi curioși și au pășit în lumea fascinantă a… cărților.

Dacă v-a plăcut ce ați citit, dar nu ați apucat să participați la atelier, vă așteptăm cu drag la alte ateliere de Club marca De-a Arhitectura. Înscrieri aici.