Atelier „Amzei ascuns” la expoziția „Amzei. Atunci&Acum”

j

Text: arh. int. Mădălina Bold, arh. Diana Stancu

l

Editor: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu

Fotografii: Roald Aron, Cartierul Creativ

h

Timp de citire: 7 minute

La început de iulie Asociația De-a Arhitectura, alături de The Institute și Cartierul Creativ Amzei, a invitat copiii mari și mici în #CartierulCreativ să descopere o expoziție inedită, o călătorie în timp prin istoria unei zone din centrul Bucureștiului – „Amzei. Atunci&Acum” dezvoltată în parteneriat cu Baza. Deschidem orașul și apoi să exploreze zona dincolo de fața ei văzută și să descopere scurtături ascunse între locurile lor preferate.

„Amzei ascuns”, dedicat copiilor de 6-9 ani (12 iulie 2023) și copiilor de 9-12 ani (19 iulie 2023), a fost atelierul-pretext prin intermediul căruia mai micii și mai marii curioși au putut pătrunde prin „labirintul” de pasaje, curți interioare și grădini din zona încărcată de istorie a celebrei piețe, îndrumați pe 12 iulie de arh. int. Mădălina Bold, alături de voluntarii prof. înv. primar Floarea Brânzaru, arh. Mina Sava și arh. Diana Stancu, și pe 19 iulie ghidați de arh. Diana Stancu, alături de voluntarele arh. Diana Stancu (Jinaru) și arh. Livia Petrescu.

Expoziția, dezvoltată de Cartierul Creativ în parteneriat cu BAZA. Deschidem Orașul, a prezentat cele mai importante etape istorice ale Pieței Amzei și ale țesutului urban de aici, investigând modul în care aceasta a evoluat și invitând cetățenii la un proces de implicare și consultare publică despre potențialul zonei. Mădălina și Diana ne-au povestit mai departe cum a decurs această călătorie și cum se simte Piața Amzei la pas.

Ție unde îți zboară gândul când auzi „Piața Amzei”? Cum îți „găsești” drumul pe acolo și unde îți place să faci câte un popas? Pentru noi cartierul înseamnă zumzet continuu, amestec de arhitectură veche și nouă, spații pentru artă și cultură, miros de pizza, locuri cu fructe și prăjituri, înghețată delicioasă, multă bucurie și loc de stat „împreună” și socializare. Dincolo de toate, pentru cine privește atent, Amzei înseamnă o rețea de trasee ascunse care se întind prin pasaje, curți interioare, grădini și mici parcuri. Pe acestea i-am invitat și îndrumat și pe copii să le descopere pe parcursul a două ateliere de explorare urbană – unul dedicat copiilor de 6-9 ani, pe 12 iulie, și unul celor puțin mai mari, de 9-12 ani, care a avut loc pe 19 iulie.

Primul atelier i-a provocat pe cei mici să pornească în căutarea „Căsuței Dulci”, unul dintre locurile din cartier pline de arome delicioase de înghețată și îndrăgit deopotrivă de copii și de adulți. Dis de dimineață, într-o zi de miercuri, ne-am adunat în spațiul de expoziție și am descoperit detalii simpatice despre viitorii parteneri de explorat, dar și despre istoria locului pe unde urma să ne plimbăm: știați că până nu demult copiii din cartier se jucau prin grădina cu porumb de la Amzei? Sau că, dacă ne-am întoarce și mai departe în timp, am găsi aici tot un fel de piață, numai că-i una plimbătoare și temporară? 🙂

Curioși să aflăm ce mai păstrează cartierul din ce am văzut în imaginile vechi și, mai ales, unde se ascunde locul cu mult dulce, am pornit prin Amzei, împărțiți în trei echipe de „detectivi” echipați corespunzător: cu hărți, indicii și lupe pentru depistat orice urmă ne va putea duce pe drumul cel bun. Ghizi și ajutoare le-au fost copiilor arh. int. Mădălina Bold, alături de voluntarii prof. înv. primar Floarea Brânzaru, arh. Mina Sava și arh. Diana Stancu.

Ne-am aventurat pe străduțe necunoscute până acum și prin pasaje ascunse, privind mereu curioși în jur, în căutarea indiciilor care marcau drumul și aduceau povești despre istoria și specificul cartierului. Am întâlnit pe traseu magazine vechi și mici, la parterul blocurilor, grădini pline de flori, „locuite” de pitici haioși sau grădini-adâncite, un loc de joacă care atrage toți copiii veseli din cartier, o școală bine ascunsă și multe case bătrâne, pline de decorațiuni și povești. Încă un popas și încă unul și… am ajuns la înghețata din „Căsuța Dulce”!

Întorși „acasă”, în expoziție, am desenat fiecare ce ne-a plăcut cel mai mult de pe drum și am lăsat a noastră hartă cu indicii și copiluți-repere printre exponate – de acum oricine poate să descopere Căsuța dulce, pasajele tainice din Piața Amzei și toate, toate arhi-detaliile – mici, mari, vechi, noi, de prin clădiri sau grădini – care pe noi ne-au cucerit!

În a doua săptămână de atelier am mers, tot într-o miercuri, să descoperim, de această dată alături de copiii de 9-12 ani, spații publice și spații private din cartier sau nuanțe ale celor două, pasaje, scurtături între străzi, locuri ascunse și surprinzătoare, pe care să le păstrăm în minte și pentru viitoarele vizite prin zona Amzei. Îndrumătoare le-a fost copiilor arh. Diana Stancu, alături de voluntarele arh. Diana Stancu (Jinaru) și arh. Livia Petrescu.

Piața Amzei este un loc plin de istorie, care a trecut prin multe transformări și a participat la multe evenimente. Toate aceste urme pot fi explorate, urmărite și documentate. Uitându-ne pe hărți din perioade succesive se poate descoperi modul în care casele s-au așezat pe terenurile din această zonă și cum, prin pasaje, curți interioare și grădini, au încercat întotdeauna să se țină împreună între ele, dar și cu strada. Oare aceste legături mai sunt valabile și astăzi? Mai pot fi accesate cu ușurință sau ele au căpătat caracter privat? Acestea au fost subiectele atelierului din 19 iulie, existența spațiului public, al celui privat sau ale nuanțelor celor două.

Casele protejează cu grijă viața fiecărei familii, însă viața împreună cum se desfășoară?

De-a lungul traseului am descoperit că anumite spații ale unor case suportă să se apropie și chiar se deschid spre spațiul colectiv, care astfel devine al întregii comunități. Spre stradă am putut identifica mici buticuri, restaurante, birouri, date în folosință locuitorilor și cartierului. Mergând și mai în detaliu și interogând casele vecinătății, acestea ne dezvăluie cât de permeabile sunt față de spațiul exterior, care este scara locului, cum primesc lumina, cum relaționează cu spațiul public al străzii, cum sunt decorate (balcoane, ferestre, bovindouri, registre, ancadramente, proporții), cum poți intra în ele (în mod direct prin stradă sau prin intermediul unui pasaj), care sunt utilizările care există și care lipsesc. Ba mai mult, am analizat relația dintre case, care este felul lor de „a sta împreună”, dacă se deranjează unele pe celelalte sau dacă se tolerează, cum stau ele față de stradă sau față de trotuar, ce fel de oameni trăiesc în acel loc și la ce activități au acces.

Cum erau folosite pasajele înainte? Dar curțile? Adunau oameni și găzduiau evenimente? Oamenii împărțeau spațiile comune? Era permisă trecerea printr-o curte pentru a scurta drumul între două străzi? Dar acum? Oamenii care locuiesc aici sunt vecini adevărați? Sunt prieteni? Împart spațiile comune și se extind la nivelul străzii? Cum putem să animăm un spațiu semiprivat și să încurajăm oamenii să împartă locul din fața casei și timpul pe care îl pot petrece împreună? Ce îi lipsește zonei, ce sentiment îți transmite și ce activitate s-ar potrivi?

Acestea au fost întrebările la care ne-am gândit pe măsură ce parcurgeam spațiile ascunse.

După un traseu de mai bine de o oră în care am descoperit grădini ascunse, scurtături între străzi, spații publice amenajate, ganguri care au prins viață prin activitățile desfășurate, copiii, în echipe de câte doi, au propus o funcțiune în spațiile explorate. Am pus accentul pe comunitate și pe a pune la dispoziție locuitorilor din zonă activități care să-i aducă împreună, să le ofere sentimentul de a fi parte dintr-un grup. Astfel, un spațiu semipublic devine binevoitor cu fiecare dintre locuitori, indiferent de vârstă.

Un pic din istoria locului, o mică plimbare, o explorare a unor pasaje și legături secrete, o pauză de înghețată și, în final, idei ingenioase pentru locurile parcurse – acestea au fost ingredientele atelierului.

Amzei Urban Living Lab

Așa cum vă spuneam la început că organizatorii „Amzei. Atunci&Acum” au invitat cetățenii la un proces de implicare și consultare publică despre potențialul zonei, în legătură cu expoziția a avut loc pe 20 iulie și prima întâlnire din cadrul Amzei Urban Living Lab, desfășurată în spațiul Creative Corner din zona Amzei, o întâlnire de calibrare a metodologiei și temelor de discuții pentru cercetarea aplicată privind revitalizarea zonei Amzei. În cadrul întâlnirii, echipele BAZA. Deschidem Orașul și Cartierul Creativ au fost responsabile pentru moderarea temelor de discuții și au propus diverse abordări metodologice bazate pe analizarea și pilotarea unor soluții posibile pentru revitalizarea zonei Amzei și pentru dezvoltarea orașului într-o manieră rezilientă și prietenoasă.

De-a Arhitectura a fost prezentă cu trei membri, care au participat din mai multe roluri:

Aceasta a fost prima dintre întâlnirile planificate în cadrul Urban Living Lab, iar activitățile vor continua pe tot parcursul anului. Urban Living Labs sunt procese de co-creare care implică comunitățile locale, specialiști în dezvoltare urbană, comunitatea creativă, cercetători și reprezentanți ai administrației publice în dezvoltarea proiectelor pentru orașe mai reziliente și mai prietenoase. Scopul întâlnirii a fost să inițieze conversații despre dezvoltarea unor instrumente și procese în această direcție.

Dacă vreți să aflați mai multe despre Cartierul Creativ puteți citi articolul de luna aceasta, „Spațiile de dialog din orașele de mâine”, în care Maria Neneciu, manager cultural, este invitată la rubrică „Arhemoticon” din newsletter-ul nostru lunar „Doza De-a arhitectura”, unde ne povestește despre cum s-a născut Cartierul Creativ și cum a crescut acesta în ultimii 6 ani.

Mulțumim celor două arhitecte, Mădălina Bold și Diana Stancu, volunarilor prof. înv. primar Floarea Brânzaru, arh. Mina Sava, arh. Diana Stancu (Jinaru), arh. Livia Petrescu pentru participarea la cele două ateliere, precum și arhitectei Marina Macarie, ghidul nostru în piața Amzei, cea care ne-a ajutat să o redescoperim. Mulțumim The Institute, Cartierul Creativ și Baza. Deschidem orașul pentru invitație, precum și copiilor care au explorat curioși alături de noi traseele ascunse din Piața Amzei.