Text: o serie coordonată de arh. Monica Popescu
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. Florin Enache
Timp de citire: 4 minute
Răspunsuri primite în iunie 2022
În lumea agitată în care trăim și adesea prea preocupată de perfecțiune, este ușor să uităm că suntem cu toții, până la urmă, oameni, cu imperfecțiunile noastre. Cu toate acestea, este exact această umanitate care ne definește și care face ca gesturile noastre de voluntariat să fie atât de semnificative și valoroase. Suntem, în esență, povești vii, fiecare dintre noi purtând cu sine propriile noastre experiențe, dar suntem și legați de dorința noastră comună de a face lumea un loc mai bun pentru viitorul copiilor și tinerilor.
An de an, voluntari din toate colțurile țării aleg să-și dedice timpul și energia pentru a sprijini și educa generațiile viitoare despre arhitectură și mediu construit. Ei nu sunt supereroi, ci oameni obișnuiți, ca tine și ca mine, cu job-uri, familii și provocări proprii. În ciuda acestor lucruri, ne minunăm de fiecare dată când aleg să se implice și să ofere din timpul și cunoștințele lor pentru a influența pozitiv viețile copiilor și tinerilor.
Voluntariatul este un act de compasiune, empatie și generozitate care transcende limitele individuale ale perfecțiunii. Este o expresie profundă a convingerii noastre comune că educația este cheia transformării sociale și că fiecare mic gest de învățare poate sădii semințe care vor crește în viitor. Voluntarii noștri sunt mentori, modele și ghizi, dar mai presus de toate, sunt adevărați însoțitori în călătoria copiilor și a tinerilor noștri către un viitor mai bun.
La marcarea bornei de zece ani de De-a Arhitectura, de programe de educație de mediu construit, am revizitat seria de interviuri „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc”, lansată în septembrie 2016, și am luat pulsul voluntarilor care ne-au fost alături încă de la început. Și pentru că nici noi, în echipa de comunicare De-a arhitectura, nu suntem perfecți (wink) am întârziat mai mult decât necesar cu împărtășirea acestor povești lăsându-ne purtați de valul urgențelor zilnice și a „focurilor de stins”. Am reușit acum, însă, și ne bucurăm ca la început de an școlar să debutăm continuarea seriei inițiale.
În următoarele interviuri vă invităm să-i cunoașteți mai bine pe acești oameni minunați, care ne reamintesc că, în ciuda imperfecțiunilor noastre, suntem capabili de acte nobile și de a face o diferență semnificativă în viețile altora. Împărtășindu-și poveștile, experiențele și motivațiile ne-au arătat că voluntariatul nu este doar despre a da, ci și despre a primi, învățând lecții prețioase despre empatie, umilință și conexiunea dintre noi ca ființe umane.
Revizitați interviurile inițiale ca să citiți cum oameni obișnuiți au transformat vulnerabilitatea lor într-un dar valoros pentru generațiile viitoare și parcurgeți seria nouă ca să vedeți unde sunt acum voluntarii De-a arhitectura.
Florin Enache
DAA: Ce faci, cu ce te ocupi acum/în acest moment? Unde ești?
FE: Acum sunt implicat în câteva proiecte de comunitate. 🙂 Anul acesta [n.r. 2022] m-am bucurat de certificarea UNESCO pentru Ținutul Buzăului ca Geoparc Internațional, din rolul de membru specialist în construcții în board-ul consultativ. Evident, am clasa De-a arhitectura la Colți, lângă Muzeul Chihlimbarului.
În completare, construim un nou areal adiacent Ținutului cu numele de Plaiul Bâscilor – unde visăm să înviem 1000 de case bătrânești care azi stau încremenite la margini de sate.
În rest, inspecție privată, cursuri de LOCUIRE, business-ul de zi cu zi cu mult interes în zona de „social profit” și visăm după 2 ani de pandemie la o nouă ediție fizică a hackaton-ului #NOVEMBarh – anul acesta ediția NEXT LEVEL.
DAA: Cum vezi acum experiența De-a arhitectura (spune-ne câți ani au trecut de când te-ai implicat prima oară/ultima oară)? Ce ai învățat din această experiență?
FE: Cred că au fost 7, apoi pauză în pandemie și acum tocmai am încheiat încă 1 an. Am un obiectiv din prima zi alături de De-a Arhitectura care iată că după 10 ani va trebui să capete formă: Muzeul GEOMETRIEI – o poveste lungă și frumoasă despre cum am devenit arhitect și despre cum văd viitorul prin implicarea specialiștilor în viața comunității.
DAA: I-ai recomanda unui coleg profesionist al mediului construit să se implice în proiectele De-a arhitectura? Dacă da/nu, de ce?
FE: Categoric da, pentru că deși sună a „voluntariat”, câștigul e enorm 🙂 și eu unul mă bucur să fiu, pot spune, ambasador al acestei povești de succes care îmi completează perfect rolurile pe care mi le asum.
DAA: De ce ar alege cineva să fie voluntar, să își dea din timpul prețios unui ONG ca De-a Arhitectura?
Facem o ședință de design thinking… și descoperim că e un câștig uriaș. Dacă mă gândesc bine, voluntariatul poate fi mai curând în zona de cauze sociale… ori aici e bucurie pură. Va trebui să o punem în PR-ul pentru următorii 10 ani :).
⌂ Spune-ne ceva despre educația de arhitectură și mediu construit care poate să ne surprindă.
FE:
- 70% dintre locuințele vechi și noi nu au fereastră la baie.
- 90% din timp, în oraș, ne petrecem viața INDOOR.
- Principala cauză de incendiu urban e mașina de spălat rufe. Nu apăsați PLAY dacă plecați de acasă.
…și, în general, interesul meu se îndreaptă către convingerea că dacă reușim să influențăm LOCUIREA, influențăm SOCIETATEA. Și dacă mai punem în balanță și natura și încălzirea globală, în viitorul apropiat cred că vom vedea abordări extrem de constrângătoare pentru a mai construi nou. Practic… omul se pare că e singura vietate care vânează mai mult decât are nevoie.
Interviul inițial cu Florin din seria „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc” poate fi citit aici.