Tur „Călătorie în timp – Joc urban în Elisabetin” la Timișoara

Vă povesteam luna trecută despre Turul „Detectivi Urbani” care a avut loc la Timișoara pe 2 iunie 2019 sub ghidajul arhitectului Roxana Pătrulescu. Evenimentul, care s-a desfășurat în cadrul proiectului cultural nonprofit Tur de Arhitectură, face parte din cele 22 de tururi tematice dezvoltate în jurul a 10 trasee pentru publicul larg, în vederea unei mai bune cunoașteri a mediului construit, dar și pentru a promova patrimoniul local timișorean.

Astăzi vă povestim despre un alt tur tematic, „Călătorie în timp – Joc urban în Elisabetin”, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 8 ani care timp de trei ore parcurg cel mai nou cartier istoric al orașului și se concentrează asupra clădirilor cu ornamente de factură Secession din Piața Gheorghe Doja din Timișoara. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația De-a Arhitectura și a fost ghidat de arh. Roxana Pătrulescu.

Cum a decurs turul de pe 15 iunie, ce noțiuni de istorie și arhitectură au deprins cei mici pentru a înțelege mai bine contextual urban, ne-a povestit peisagist Dona M. Crișan din rolul de voluntar și asistent.

Copiii reprezintă o categorie de vârstă care poate fi dificilă dacă ne raportăm la capacitatea lor de concentrare pe perioade mai mari de timp. Dar tematica turului și faptul că s-a întâmplat într-un spațiu deschis, iar ei au fost provocați treptat, i-a ajutat să își mențină entuziasmul și răbdarea.

În dimineața zilei de 15 iunie, toți participanţii erau foarte curioși cu privire la ce vor avea de făcut. Inclusiv cei care participaseră și în toamnă la acest tur și care erau foarte doritori să arate ce știu deja.

În prima parte, arh. Roxana Pătrulescu le-a prezentat pe scurt istoria orașului Timișoara cu ajutorul unor hărți și a unor imagini. Copiii au avut întrebări și s-au simțit liberi să își exprime părerile cu privire la ce au mai auzit pe această temă în decursul timpului sau ce au înțeles.

Apoi, a urmat partea practică a atelierului, în care au primit câteva indicii și a trebuit să găsească singuri elementele solicitate de îndrumători. S-au orientat cu ajutorul hărții, iar cei mai mari i-au ajutat și pe cei mai mici. Au colaborat și s-au entuziasmat pe măsură ce mai descopereau câte un element nou.

Pentru ei, istoria orașului este o „poveste veche”, dar în cadrul atelierului au aflat în cuvinte simple și pe înțelesul lor care este acea poveste, de ce Timișoara arată așa (ca o cetate), de ce are clădiri vechi, de ce este important să le protejăm și să le punem în valoare.

Copiilor le-a plăcut să hașureze hârtia pentru a vedea diferitele texturi (încercau până și pe trunchiul copacilor :)), iar când au învățat să folosească harta au fost foarte entuziasmați să se orienteze singuri. Animalele care trebuiau descoperite pe fațadă au fost o surpriză plăcută pentru ei. Cu această ocazie au învățat să observe o clădire care poate fi valoroasă din punct de vedere istoric, chiar dacă nu este recondiționată, să observe detaliile care o compun. Au remarcat că ar fi foarte frumos ca aceste clădiri să fie îngrijite. Cu ajutorul puzzle-ului au observat detalii din arhitectură: poarta unei clădiri, fereastra și alte elemente pe care le regăsesc pe o fațadă.

Ca voluntar mi se pare dificil să găsesc întodeauna modalitatea prin care să transmit informația, astfel încât să fie înțeleasă de un copil. Însă fiecare experienţă este una de învăţare, iar cei mici au fost cooperanți și entuziaști, Roxana reuşind cu succes să îi tempereze atunci când ei doreau să facă totul prea repede.

Această experiență m-a ajutat să văd cum cooperezi cu copiii care vor să devină ei „profesorul”, cum să procedezi ca să nu îi dezamăgești că nu sunt ei subiectul principal, cum să îi implici pe toți și pe fiecare în parte ca să aibă ocazia să își exprime părerea/ideile, dar și cum să găsești și să impui un ritm care să îi integreze pe toți. Cam asta a fost și tare mi-a plăcut. 🙂

Ne bucurăm să vă anunțăm că vom continua colaborarea cu Tur de Arhitectură în cadrul parteneriatului cu Filiala Teritorială Timiş a Ordinului Arhitecților din România și vă așteptăm în curând în noi expediții de explorare a mediului construit autohton.

Aflat la a IV-a ediție, Tur de Arhitectură este un proiect cultural nonprofit, finanțat din taxa „Timbrul Arhitecturii” de către Ordinul Arhitecților din România, realizat cu sprijinul ROHOST, Costin Bleotu, Institutul Cultural German Timișoara și Fundația Art Encounters.

*Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.

Text: peisagist Dona M. Crișan
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. Alexandru Todirică, arh. Roxana Pătrulescu