Seria de ateliere „Detectivii urbani” la BETA 2022

j

Text: dr. arh. Brîndușa Havași

l

Editor: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu

Fotografii: dr. arh. Brîndușa Havași, arh. Andreea Pătroi

h

Timp de citire: 4 minute

Pe parcursul lunii octombrie 2022, la invitația BETA – Bienala timișoreană de arhitectură, Asociația De-a Arhitectura a desfășurat seria de ateliere „Detectivii urbani” dedicată copiilor de 9-12 ani, 12-15 ani și 15-18 ani. Sub îndrumarea coordonatorilor locali, dr. arh. Brîndușa Havași, arh. Maria Sgîrcea, arh. Andreea Pătroi și arh. Pepe Peralta Guerrero, pe parcursul a cinci zile, 14, 15, 18, 20 și 21 octombrie 2022, copiii și adolescenții au avut ocazia să exploreze spațiile interioare și exterioare ale expoziției într-o manieră ludică și informală care le-a stimulat curiozitatea și spiritul de observație.

Seria de cinci ateliere gratuite a fost susținută de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte și Ordinul Arhitecților din România prin „Timbrul de arhitectură”. Despre modul în care s-au îmbinat atelierele în structura acestui eveniment, aflat la a IV-a ediție, ne-a povestit pe larg în cele ce urmează dr. arh. Brîndușa Havași.

Bienala timișoreană de arhitectură a adus în prim plan în 2022 „orașul ca un bun comun”, în încercarea de a investiga relația personală a fiecăruia dintre noi cu spațiul urban în care trăim și ne manifestăm. În acest sens, BETA 2022 a venit cu o serie de instrumente prin care să încurajeze publicul să fie activ și să își însușească, odată cu responsabilitățile, dreptul la oraș.

Tema generală a acestei ediții a fost abordată din diverse perspective în programul bienalei și într-o gamă variată de formate – unele clasice (expoziții, dezbateri, conferințe, seri de film), altele informale sau experimentale, precum expoziția principală care s-a desfășurat la scara întregului oraș – “Another Breach in the Wall” [n.e. din engleză: „Încă o breșă în zid”] – curatoriată de Daniel Tudor Munteanu și Davide Tommaso Ferrando, dedicată îndeosebi cetățenilor și publicului larg. – aflăm de pe site-ul evenimentului.

Bienalele de artă și arhitectură sunt, de obicei, evenimente exclusiviste, organizate în spații și galerii aflate departe de ochii trecătorilor. Expoziția principală de la BETA 2022 a fost însă cu totul diferită. Desfășurate pe un traseu marcat de linia galbenă, de aproape 22 de kilometri (un semimaraton!), cele 19 lucrări au alcătuit o „expoziție publică: fără bariere culturale, temporale sau materiale”, o expoziție deschisă „24 de ore din 24, 7 zile din 7; fără custozi, fără bilete, fără vitrine de protecție. Expoziția nu a avut un punct de intrare sau de ieșire, a putut fi vizitată în orice ordine și în orice direcție”. Spațiul expoziției publice a fost definit pornind de la un grid echilateral cu 19 puncte, care asigura acoperirea tuturor cartierelor orașului în mod egal: „unele locuri mai interesante, altele mai plictisitoare, dar toate neașteptate și cu un potențial surprinzător. La fel ca orașul însuși.” – preluare din conceptul curatorial.

Traseul sinuos a avut o inflexiune în dreptul Palatului Ștefania, numit și Casa de Raport a Municipiului sau Casa cu maimuțe, datorită statuilor de urși și gorile de pe fațade. Construită între anii 1908-1909 în stil Art Nouveau după planurile arhitectului-șef al Timișoarei, László Székely, clădirea cu trei fațade, dintre care două dau către piețele emblematice ale cartierului Fabric – Piața Traian și Piața Romanilor – a adăpostit de-a lungul timpului, pe lângă locuințe, un club, spații școlare, diverse magazine, o bancă, un restaurant.

Între 23 septembrie și 23 octombrie 2022 spațiile de la parterul și subsolul clădirii cu acces dinspre Piața Romanilor au primit între zidurile lor expoziția “Another Breach in the Wall”. O expoziție care chestionează zidurile – din cărămizi și mortar sau din linii de cod – ca instrumente ale puterii și breșele ca mecanisme de deschidere – guri de tragere sau portițe de scăpare – strategii de chestionare și negociere a limitelor, regulilor. Regăsim aici arhitecți și urbaniști, designeri, artiști, activiști, excentrici care au abordat creativ și critic orașul și spațiul său public.

La invitația echipei BETA, Asociația De-a Arhitectura, prin reprezentanții săi locali, dr. arh. Brîndușa Havași, arh. Maria Sgîrcea, arh. Andreea Pătroi și arh. Pepe Peralta Guerrero, a conceput și a desfășurat pe parcursul lunii octombrie cinci ateliere pentru copii și adolescenți, care să-i aducă în spațiile interioare și exterioare ale expoziției și să le stârnească curiozitatea de a descoperi răspunsuri la întrebări care la o primă privire par ascunse sau enigmatice.

Vineri, 14 octombrie 2022, elevii clasei a X-a de la Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum din Timișoara, însoțiți de diriginte profesor Veronica Bakoș, au luat tramvaiul din apropierea școlii și s-au îndreptat către spațiul expoziției pentru a experimenta activități de învățare non-formală – orientarea pe hartă, cunoașterea și înțelegerea unora dintre instalațiile expoziției, căutarea indiciilor și propuneri de amenajare a Pieței Traian.

În dimineața de sâmbătă, 15 octombrie 2022, ne-am întâlnit în Piața Romanilor din Timișoara cu copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani. Nerăbdarea acestora de a descoperi indiciile a fost sporită de răcoarea dimineții, așa că încă de la primul indiciu s-au pus în mișcare și au intrat în rolul detectivilor urbani. Unul după altul, cele șapte „mistere” legate de Palatul Ștefania și Piața Traian din apropiere au fost dezlegate odată cu exponatele expoziției principale BETA adăpostite aici. La sfârșitul turului copiii și-au imaginat propuneri care să facă spațiul pieței mai atractiv pentru cei de vârsta lor și au fost instruiți cum pot transmite propunerile pe pagina primăriei, unde acest proiect se află în consultare publică.

Marți, 18 octombrie 2022, a fost rândul elevilor din clasa a IV-a de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, însoțiți de profesor Andrada Mazilu, să îmbrace haina detectivilor urbani.

Au urmat apoi joi, 20 octombrie, elevii din clasa a VII-a E, alături de profesoara Mariana Lengher de la Liceul Teoretic William Shakespeare din Timișoara.

În dimineața zilei de vineri, 21 octombrie, elevii din clasa a IV-a D și profesoara lor, Aurora Ghirasim, au venit de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”. Atât expoziția din Palatul Ștefania, cât și cea din spațiul public al orașului au putut fi vizitate și experimentate de public până pe 23 octombrie 2022.

Mulțumim Filialei Teritoriale Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizatorul BETA 2022, le mulțumim colegilor din echipa BETA pentru invitațiile din cadrul fiecărei ediții a bienalelor de până acum, profesorilor și părinților care au înscris copiii la ateliere și îndrumătorilor De-a arhitectura: arh. Pepe Peralta Guerrero, arh. Andreea Pătroi și arh. Maria Sgîrcea care au ghidat micii detectivi în descoperirea indiciilor.