Comunicat de presă
Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: Bianca Azap-Purice, dr. arh. Brîndușa Havași, Dan Purice
Timp de citire: 3 minute
Primul parteneriat cu o primărie locală semnat de Asociația De-a Arhitectura pentru derularea programului educațional „My School Can Be Cool” continuă și în anul școlar 2022-2023 la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, jud. Caraș-Severin.
Programul educațional „My School Can Be Cool” a fost lansat în 2015 sub denumirea „De-a arhitectura în școala mea” și se adresează elevilor din clasele a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a, profesorilor și arhitecților pentru care spațiul școlii este important în procesul educațional. Utilizatorii de zi cu zi ai școlii sunt cei mai în măsură să descopere avantajele și dezavantajele create de spațiile de învățare, dar și să-și imagineze cum și-ar dori să fie acestea.
În prima fază, desfășurată pe parcursul anului școlar 2021-2022, elevii din clasele X-XII înscriși în proiect la Reșița sub îndrumarea dr. arh. Brîndușa Havași, prof. Loredana Budugan și prof. Georgeta Raicu, alături de prof. Camelia Radovan, consilier proiecte educative, au parcurs etapa de diagnostic participativ. Pe parcursul mai multor luni tinerii au analizat nevoile comunității școlare și au dezvoltat o serie de propuneri pentru amenajarea spațiilor din școală. Pentru ilustrarea lor au colaborat cu studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara.
În anul școlar 2022-2023 se desfășoară cea de-a doua fază a proiectului – implementarea soluțiilor care au adunat cele mai multe voturi în urma procesului de consultare cu comunitatea școlii.
În octombrie 2022 proiectul „My School Can Be Cool CNTLR” a luat mențiune la competiția de proiecte BETA – Bienala timișoreană de arhitectură 2022, la secțiunea Inițiative/Experimente/Viziuni în arhitectură. Propunerile elevilor pentru o „școală cool” au fost detaliate ca studiu de soluție, respectiv, proiect tehnic de către tânăra echipă de arhitecți a biroului 313 Design & Architecture.
La final de an 2022, pe 20 decembrie, elevii și îndrumătorii au prezentat concluziile și propunerile lor în cadrul expoziției organizate pe coridorul școlii, chiar în locul care face obiectul propunerilor de îmbunătățire, cu un corp de mobilier care să le permită elevilor și profesorilor să socializeze și să se relaxeze în pauze.
Pe 10 martie 2023 mobilierul realizat pe comandă a fost montat la fața locului de către Ionuț Mutașcu și Cosmin Barbu de la ICM Atipicdecor. Elevii au dat o mână de ajutor la montare, au aplicat folia reflexivă și au finalizat pernele pentru șezut.
Dr. arh. Brîndușa Havași, coordonator De-a Arhitectura Vest și al proiectului, transmite după montarea mobilierului: „A fost o zi în care entuziasmul de a contribui la ceva ce chiar prinde formă în școală ne-a cuprins pe toți, atât pe cei implicați în proiect, cât și pe cei care traversau coridorul în drum spre clasele lor. Le mulțumim elevilor care au ajutat la finisare: Naomi Balamat, Iulia Borozan, Feri Nicolas , Iasmina Lauș, Iasmina Merșa, Iasmina Rimer, Raluca Suru, Timeea Marchiș , Andrei Țibru! Bravo arhitecților care au imaginat acest loc de stat, Bianca Azap-Purice, Dan Purice și Alex Damian de la 313 Design & Architecture, mobilierul se potrivește foarte bine cu locul, pune în valoare panoul existent și aduce un aer proaspăt în spațiile școlii! Elevii și profesorii care l-au folosit și-au exprimat deja dorința de a avea unul similar și la etajul întâi!”
Proiectul „My School Can Be Cool CNTLR” al elevilor din Reșița continuă până la final de an 2023 cu cea de-a doua propunere, clasa în aer liber, care a rezultat în urma analizei nevoilor utilizatorilor. Pe lângă terenurile de fotbal și baschet care beneficiază în acest moment de tribune ample, atât elevii, cât și profesorii au menționat dorința de a desfășura anumite ore în aer liber, într-un format mai interactiv și mai puțin formal. Elevii, profesorii și foștii absolvenți au venit curioși la prezentarea din 20 decembrie 2022, când a avut loc consultarea, ca să afle cum se poate îmbunătăți spațiul exterior al școlii astfel încât să încurajeze interacțiunea socială și moduri alternative de predare-învățare. Cu această ocazie, reprezentanții Clubului Rotary Reşiţa și-au exprimat dorința de a se implica și de a sprijini implementarea proiectului „My School Can Be Cool” la Colegiul Național „Traian Lalescu” alături de Primăria Reșița.
Parteneriatul De-a Arhitectura cu o primărie locală marchează o nouă etapă în programul „My School Can Be Cool” și este un exemplu de bună practică care promovează beneficiile colaborării dintre o organizație non-guvernamentală și o autoritate publică locală. Susținerea primăriei permite creșterea relevanței și durabilității proiectării și reamenajării școlilor. De asemenea, pe termen lung această colaborare devine un instrument care facilitează reducerea costurilor de construcție și de întreținere a școlilor, precum și dezvoltarea unor relații pozitive între comunitate și administrația locală.
Alături de finanțarea Primăriei Reșița, Ordinul Arhitecților din România (OAR) sprijină programul „My School Can Be Cool” și celelalte programe ale Asociației De-a Arhitectura din „Timbrul Arhitecturii”.