School Hub, clubul din curtea școlii

j

Text: arh. Cristina Dumitrescu

l

Editor: arh. Monica Popescu, arh. Viorica Popescu

Fotografii: fotograf Mircea Dragoș, prof. Florentina Ruiu, arh. Daniela Teodorescu
h

Timp de citire: 7 minute

Vă aducem din nou în prim-plan rezultate din programul educațional „My School Can Be Cool” (MSCBC), program finanțat în anul școlar 2023-2024 de ING Bank România prin programul de granturi „Adoptă un proiect”. Inițiat de De-a Arhitectura în anul 2016 (și denumit „De-a arhitectura în școala mea” până în 2021), programul „My School Can Be Cool” se adresează elevilor, profesorilor și arhitecților pentru care spațiul școlii este important în procesul educațional. Ghidați de o echipă formată din profesor și arhitect îndrumător elevii analizează spațiul în care învață și devin mai conștienți de relația dintre mediul construit și starea de bine la școală. Ulterior, aplicând cunoștințele dobândite la diverse materii, inițiază și implementează o mică amenajare cu impact în comunitatea școlii.

De data aceasta vă povestim despre proiectul „School Hub”, dezvoltat de grupul de elevi din Școala Gimnazială Nr. 113 din București, proiect care s-a bucurat de un larg sprijin în rândul elevilor din întreaga școală, al profesorilor și al părinților, și și-a dovedit utilitatea încă din primele momente după inaugurare.

„În urma explorării spațiului școlii și a discuțiilor cu elevi și profesori, copiii noștri au imaginat o soluție care să răspundă următoarelor nevoi: să aibă unde să petreacă timp cu elevi de la alte clase, să aibă unde să mănânce pachetul, să existe un loc unde își pot face proiectele în echipă, […] un loc pentru desfășurarea orelor în aer liber și să existe zone (cât de mici) cu verdeață”, ne spune profesoara grupului de copii, Florentina Ruiu. Și adaugă: „Acum ne bucurăm văzând cum copiii folosesc acest spațiu în fiecare pauză!”.

Foto: Mircea Dragoș

Alături de Florentina, copiii au fost ghidați pe parcursul anului școlar și de arhitecta Daniela Teodorescu. Sub îndrumarea celor două doamne, grupul de elevi din clasele a VI-a a analizat spațiile școlii după criteriile programului de studiu, a propus și dezbătut cu colegii din alte clase posibile intervenții în școală, atât în spații interioare, cât și exterioare, a planificat și organizat evenimentul de strângere de fonduri „Festivalul De-a copilăria”.

Daniela ne povestește ce priorități au identificat în etapa analizei, dar și cum au ales amenajarea pe care să o implementeze: „Pentru a găsi soluția cea mai potrivită, voluntarii clubului au consultat elevi din școală, profesori și foști elevi. După opiniile tuturor, școala are nevoie de mai multe îmbunătățiri printre care modernizarea laboratoarelor, schimbarea mobilierului cu unul mai practic sau dotarea sălilor de clasă cu tehnologie de ultimă generație. Dar ce și-au dorit toți și au avut în comun a fost crearea unei zone de relaxare și socializare”.

Au început proiectul prin a analiza spațiile școlii din considerente ce țin de utilitate (Utilitas) și au constatat că, deși școala dispune de spații cu funcțiuni diverse (săli de clasă, bibliotecă, laboratoare, sală de mese, sală de sport), multe dintre acestea sunt fie prea mici, fie folosite impropriu. Chiar și așa însă, din punct de vedere estetic și de siguranță (Venustas și Firmitas), copiii au considerat că sălile școlii sunt sigure, destul de bine luminate, încălzite, că decorațiunile realizate de elevi aduc destulă culoare pereților albi, că plantele de pe holuri, din fața școlii și din parcul din vecinătate fac ca vegetația să fie simțită ca fiind prezentă. Copiii și-au evaluat în paralel și stările și emoțiile pe care le au în fiecare categorie de spații ale școlii.

Totodată, ne povestește Florentina, au extins acest tip de observare a mediului construit și în alte contexte: „Am profitat de programul «My School Can Be Cool» pentru a crea experiențe de învățare nu doar în spațiul școlii, dar oriunde puteau găsi inspirație pentru proiectul nostru. Au învățat despre atmosferă, vechi și nou, sustenabilitate. Cunoștințele s-au întrepătruns frumos și copiii au simțit că au învățat foarte multe despre ce îi înconjoară, ce și-ar dori să aibă aproape, despre ei înșiși și despre colegii de grupă”.

A urmat etapa de cercetare și documentare. O adevărată „vânătoare de idei”!

După ce au căutat inspirație în materialele oferite de curs, de arhitecta îndrumătoare și cele găsite de fiecare elev pe internet, copiii au propus câteva soluții posibile în viziunea lor. Căutau idei de spații în care le-ar plăcea să învețe altfel sau să petreacă timp cu alți elevi din școală, dar și idei pentru locuri în care să-și petreacă pauzele sau să desfășoare activități extrașcolare. Explorarea celor trei corpuri de clădire, ridicate în anii 1970, respectiv 2000, le arătase că nu există în ansamblul construit niciun spațiu mai mare unde elevii să se poată întâlni și socializa.

Au construit macheta școlii ca material suport de studiu și de  discuție despre locul în care le-ar plăcea să realizeze zona de relaxare. În primul rând, a fost nevoie să decidă dacă e mai potrivit a fi realizată la exterior sau la interior. Au schițat propunerile, le-au prezentat, le-au discutat și argumentat pro și contra, sprijinindu-se și pe noțiunile teoretice parcurse anterior la analiza spațiilor.

Pentru a stabili soluția care să răspundă nevoilor cât mai multor persoane, au ales să consulte 3 categorii de utilizatori ai spațiilor școlii: elevi, foști elevi și profesori. Întrebările principale au vizat definirea spațiului în care fiecare se simte bine la școală (și de ce), aspectul cărei zone din incinta școlii ar vrea să îl schimbe și ce activități ar fi oportun a se desfășura în școală dacă ar exista un spațiu destinat lor.

Răspunsurile au fost diverse, însă cei mai mulți dintre respondenți au fost de părere că ar trebui să fie realizat un loc de relaxare, de interacțiune, dar și de luat masa, amplasat la exterior – în curte.

A fost astfel definită tema de proiectare pentru „School Hub”: un spațiu accesibil tuturor elevilor școlii, organizat sub forma unui ansamblu multifuncțional. Acest ansamblu urma să fie alcătuit din corpuri de mobilier de exterior realizate din lemn pe structură metalică. Configurația acestora ar permite să fie ușor mutate și așezate în mai multe moduri pentru a servi ca loc de întâlnire și socializare, loc de luat masa sau loc pentru ore în aer liber.

Jardinierele propuse în cadrul modulelor aduc un strop de vegetație în curtea interioară a școlii, a cărei suprafață este aproape integral betonată. Elementele din lemn lăcuit sunt completate de panouri vopsite în nuanțe vii care, la dorința elevilor, aduc puțină culoare în școală.

Pentru promovarea proiectului lor în rândul colegilor din școală, al profesorilor, dar și al părinților, copiii au creat un cont de Instagram pe care au publicat săptămânal imagini cu derularea activităților. Au creat afișe, logo-uri, dar și un un roll-up informativ care i-a ajutat să comunice mai clar derularea etapelor programului pe parcursul anului școlar.

În orele de Fundraising din cadrul programului „My School Can Be Cool” copiii au învățat cum să organizeze un eveniment de strângere de fonduri. Multă muncă, mari emoții și energii au fost investite aici, cu încrederea ca atelierele organizate, vânzarea de carte, concursurile sportive îi vor ajuta să obțină resurse suplimentare pentru proiectul lor. Evenimentul festival „De-a copilăria” a fost un succes pe măsură!

Am simțit că profesorii cred în noi după cum s-au implicat în organizare și după sumele pe care le-au donat, iar bucuria copiilor care au participat la ateliere și la tombolă ne-a făcut și pe noi fericiți. Părinții au fost aproape de noi și ne-am bucurat de fiecare zâmbet plin de mândrie și de optimism!”, spune Florentina Ruiu. 

Suma strânsă în cadrul festivalului le-a dat foarte multă încredere că proiectul lor va obține fonduri pentru implementare la sesiunea de finanțare din etapa finală a programului educațional. În vederea obținerii acestor fonduri pentru execuția întregului ansamblu, și-au susținut cu convingere aplicația în fața juriului. Au explicat atât proiectul tehnic – realizat cu sprijinul arhitectei îndrumătoare – dar și toate etapele premergătoare lui. Aveau deja exercițiu în a-și susține proiectul, de la prezentarea către conducerea școlii din luna anterioară.

Au obținut astfel una dintre finanțările oferite de Asociația De-a Arhitectura cu sprijinul ING Bank România, finanțatorul din acest an al programului. Părțile din metal ale mobilierului au fost preconfecționate în atelier, așa că au avut o perioadă de așteptare până să vadă că proiectul prinde contur. Odată livrate, însă, s-au organizat în adevărate echipe de ucenici și au contribuit fiecare, alături de profesioniști, la diferite operațiuni – descărcare, stivuire, debitare, vopsire, montaj, plantare, instalare, concepere și afișare a instrucțiunilor de utilizare.

Fiecare etapă a cursului le-a dezvoltat astfel copiilor abilități diferite, necesare dezvoltării oricărui proiect, indiferent de  domeniul de aplicare. Pe parcursul întregului an, ne-a spus Florentina Ruiu, „am descoperit cu mare drag cât de atașați sunt copiii de școala lor și cât de mult și-au dorit să o facă mai primitoare pentru toți”.

Mulțumim ING Bank România, finanțatorul din acest an al programului „My School Can Be Cool” prin programul de granturi „Adoptă un proiect”.

Mulțumim, de asemenea, Ordinului Arhitecților din România (OAR) pentru că sprijină o parte a programelor Asociației De-a Arhitectura din „Timbrul de arhitectură”.

Despre Adoptă un Proiect 

„Adoptă un proiect” este un program inițiat de ING Bank România în anul 2013 pentru a sprijini organizațiile non-profit și implicarea angajaților în cauze sociale. Până în prezent, banca a încurajat 77 de proiecte, cu o finanțare totală de peste 1,2 milioane de euro, exclusiv în baza susținerii, jurizării și votului echipei sale. În 2023, 7 proiecte au fost finanțate cu un total de 330.000 de euro prin acest mecanism, redefinit sub tema „Adoptă un proiect pentru școli sustenabile”.

Despre ING Bank România

ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice. ING Bank România este singura bancă cu o creștere organică din top 10 bănci locale după active, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,7 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri & Mid-Corporate și Wholesale Banking. Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri. 

Societatea este în tranziție către o economie cu emisii de carbon reduse. La fel și clienții noștri, la fel și ING. Finanțăm deja multe activități sustenabile, dar în continuare finanțăm mai multe care nu sunt. Vezi progresul nostru de până acum pe ing.com/climate.