Text: arh. Mina Sava
Editor: arh. antropolog Gabriela Anghel
Fotografii: arh. Mina Sava
Timp de citire: 4 minute
Programul de lucru Arhitectura și copiii (Architecture and Children – UIA Built Environment Education Network) al Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA) în colaborare cu grupul Arhitectura și Copiii Tunisia și cu sprijinul Ordinului Arhitecților din Tunisia au organizat în perioada 23-25 mai în Tunis prima reuniune în format fizic de după pandemie a programului de lucru al UIA. În cadrul evenimentului a avut loc și seminarul „Orașul prietenos cu copiii” („Child-Friendly City”) care a fost găzduit de Școala Națională de Arhitectură și Urbanism (École Nationale d’Architecture et d’Urbanisme – ENAU) a Universității din Cartagina, iar cele două zile ale întâlniriri de lucru au fost găzduite de Asociația pentru Salvgardarea Medinei din Tunis.
La eveniment a fost prezentă arh. Mina Sava, membru fondator, președintele Asociației De-a Arhitectura și delegată a Ordinului Arhitecților din România (OAR) la Uniunea Internațională a Arhitecților (Union Internationale des Architectes UIA) pentru Programul de lucru Arhitectura și copiii, unde este co-director din 2023. Mina ne-a povestit în continuare cum au decurs cele trei zile.
În perioada 23-25 mai am avut plăcerea de a coordona, împreună cu colega mea, Carolina Pizarro, întâlnirea bianuală a Programului de lucru UIA (Uniunea Internaţională a Arhitecţilor) – Arhitectura şi copiii (UIA WP A&C) în Tunis. Aceste întâlniri reprezintă o ocazie excelentă nu doar pentru schimbul de experiențe și consolidarea echipei WP, ci și pentru încurajarea inițiativelor noi în țările recent integrate în rețeaua noastră.
Membrii tunisieni au dorit foarte mult ca această primă întâlnire fizică de după pandemie a UIA WP A&C să aibă loc în țara lor, pentru a transmite un mesaj de susținere noii și entuziastei echipe A&C Tunisia, care are doar 3 ani de activitate.
Fiecare întâlnire a UIA WP A&C are două părți: una dedicată schimbului de experiențe și alta pentru dezbaterea și definirea taskurilor din proiectele și activitățile programului UIA.
Secțiunea dedicată schimbului de experiențe implică un seminar deschis publicului, cu prezentări susținute de speakeri locali și membri ai grupului de lucru. Aceasta este completată de discuțiile individuale din timpul sesiunii de Pecha Kucha și de activitățile informale de socializare, cum ar fi mesele comune și vizitele în oraș și în clădiri de patrimoniu.
La Tunis, seminarul cu tema „Orașul prietenos cu copiii” („Child Friendly City”), găzduit de Școala Națională de Arhitectură și Urbanism din Tunis – Carthage (ENAU: École Nationale d’Architecture et d’Urbanisme), a fost punctul central al schimbului de experiențe. Programul foarte dens și interesant a fost o oportunitate de a explora diverse perspective și soluții inovatoare, cele trei ore alocate dovedindu-se insuficiente. Desfășurat în format hibrid, seminarul a permis o participare extinsă, de pe 5 continente, adăugând la cele 40 de persoane din sală peste 30 prezente online, deși a implicat multe provocări tehnice.
Deoarece seminarul nostru s-a suprapus parțial cu întâlnirea consiliului UIA, care a fost invitat să celebreze 100 de ani de activitate a Ordinului Arhitecților Tunisieni (OAT), am avut onoarea de a-i avea ca invitați în sală pe fostul președinte al UIA, José Luis Cortés (2020-2023) și pe președinta OAT, Leyla Ben Jeddou. Ei au fost speakerii panelului de final alături de fosta directoare, actuală advisor, a UIA WP A&C, Ewa Struzynska. Prezența și mesajele lor au adus plusvaloare și inspirație evenimentului, subliniind importanța colaborării internaționale în domeniul educației de mediu construit pentru copii și tineri.
A doua parte a întâlnirii s-a concentrat pe dezbaterea și definirea taskurilor din proiectele și activitățile programului. Acest aspect este crucial pentru planificarea și implementarea eficientă a inițiativelor UIA WP A&C, asigurându-se că fiecare membru înțelege și contribuie la obiectivele comune. În premieră am adaugat la finalul întâlnirii și o ședință online cu membrii care nu au putut participa fizic.
Locul de desfășurare al întâlnirii a fost special ales de colegii tunisieni în inima Medinei Tunisului, într-o clădire de patrimoniu – Dar Lasram, sediul Asociației pentru Salvarea Medinei Tunisului (Association de Sauvegarde de la Medina de Tunis). Medina Tunisului este una dintre cele mai bine păstrate, întinse și utilizate medine din nordul Africii. Cu un țesut urban specific, medina este formată din străzi pietonale înguste, cele acoperite care găzduiesc magazine formează souk-ul, și toate te duc spre Marea Moschee.
Clădirile tipic arabe din această zonă au curți interioare, fațade oarbe punctate doar de două-trei ferestre cu obloane din lemn (masharabia) sau un bovindou. Toate utilizează același limbaj arhitectural și cod de culori: pereți albi, portaluri de intrare din piatră cu porți decorate, bovindouri, obloane și brise-soleiluri din lemn vopsit albastru sau galben. Interioarele, acolo unde s-au păstrat cele originale, contrastează prin bogăția decorațiilor de ceramică și stucatură.
Am avut plăcerea să ne desfășurăm întâlnirea într-o clădire conservată integral, în care s-a intervenit foarte puțin. Interiorul era o adevărată lecție de arhitectură, un cadru autentic, care a inspirat discuțiile și activitățile noastre.
La sfârșitul primei zile, copiii care participaseră în activitățile Programului Arhitectura și copiii din Tunisia ne-au prezentat lucrările lor, inspirate de Medina Tunisului, pe care o descoperiseră cu această ocazie. Deși se află în mijlocul orașului, Medina este arareori cunoscută de copiii care nu locuiesc aici. Prezentările lor au reflectat curiozitatea și creativitatea cu care au explorat și interpretat acest patrimoniu urban. Colega mea, Carolina Pizarro, le-a adus un mesaj filmat de către un grup de copii din Costa Rica, iar cei din Tunisia au înregistrat și ei un mesaj pentru aceștia.
Mulțumim echipei tunisiene pentru ospitalitatea sa și pentru eforturile depuse în organizarea seminarului și a întâlnirii de lucru. Mulțumiri speciale membrilor noștri, arh. Samia Galouzzi și arh. Imen Landoulsi, care au făcut acest lucru posibil.
Mulțumim tuturor participanților la seminar pentru implicarea activă și discuțiile inspirate. Contribuțiile voastre sunt foarte valoroase pentru munca noastră.
De asemenea, mulțumim tuturor partenerilor implicați: Ordinului Arhitecților din Tunisia, Asociației pentru Salvarea Medinei Tunisului, Școlii Naționale de Arhitectură și Urbanism din Tunis (Universitatea din Cartagina), precum și Ordinului Arhitecților din România.