Programe în parteneriat
ORGANIZATOR: Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) prin Programul de Lucru Arhitectura și Copiii
ORGANIZATOR FAZA NAȚIONALĂ: Ordinul Arhitecților din România (OAR)
Premiul „Cuburile de aur” este cea mai prestigioasă distincţie internaţională care promovează la nivel mondial iniţiativele din domeniul educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii şi tineri. Programul de lucru al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor – Arhitectura şi Copiii (UIA WP Architecture and Children – UIA Built Environment Education Network) organizează acest Premiu din 2011, o dată la 3 ani. La acest premiu participanţii sunt invitaţi să își prezinte activităţile, proiectele sau produsele care îi ajută pe copii şi tineri să înţeleagă arhitectura şi procesele complexe prin care ia naştere sau se transformă mediul construit. Premiul se acordă pentru patru categorii:
- ŞCOLI (numai pentru şcolile ne-vocaţionale de arhitectură, de la grădiniţe la licee)
- INSTITUŢII (organizaţii, instituţii, şcoli de arhitectură, muzee etc.)
- MATERIAL SCRIS ŞI DIDACTIC (cărţi, reviste, unelte educaţionale non-audio-vizuale, jocuri etc.)
- MATERIAL AUDIO-VIZUAL (filme, website-uri, materiale educaţionale audio-vizuale, emisiuni de radio etc.)
Premiile se desfășoară în două faze. În prima fază fiecare secție națională membră a UIA organizează un proces național de selecție și nominalizează un singur proiect pentru fiecare din cele 4 categorii ale premiilor, iar organizatorii pot decide cum premiază câștigătorii. În a doua fază un juriu internațional va selecta un premiu și un nominalizat pentru fiecare categorie, premianții vor primi un Certificat și un Trofeu la Congresul trienal al UIA, unde vor fi prezentate, la standul expozițional al Programul de lucru UIA – Arhitectura și copiii, toate proiectele nominalizate la fazele naționale.
În România faza națională a premiilor se organizează de către OAR, secția națională română membră a UIA. În 2014 De-a arhitectura a fost nominalizarea României la Premiile Cuburile de Aur – categoria Instituții. Din 2017, din echipa tehnică a premiilor face parte și colega noastră arh. Mina Sava, care, în calitatea sa de reprezentant al OAR la Programul de lucru al UIA – Arhitectura și copiii, are sarcina de a organiza aceste premii. Din acest motiv Asociația De-a Arhitectura nu poate participa ca organizație la aceste premii, dar școlile cu care este parteneră în diverse proiecte educaționale pot participa, pentru a încuraja implicarea lor în astfel de inițiative.
Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) este o organizație non-guvernamentală, o federație mondială a asociațiilor naționale de arhitecți. Scopul UIA este de a uni arhitecții lumii, fără nicio formă de discriminare. Din cele 27 de delegații prezente la adunarea fondatoare din Lausanne, Elveția, în 1948, UIA a crescut pentru a cuprinde organizațiile profesionale cheie ale arhitecților din 124 de țări și teritorii, iar acum reprezintă, prin intermediul acestor organizații, aproape 1 300 000 arhitecți din întreaga lume.
Ediții anterioare
Câștigătorii selecției naționale a Premiilor „Cuburile de Aur” 2020 -2023 au fost:
- Școli: Tribuna Parc – Școala Gimnazială „Dimitrie Anghel”, Cornești, Miroslava, jud. Iași.
- Instituții: Kitul de arhitectură – Eematico
- Media Scrisă: Cartea caselor – Art Conservation Support
- Media Audio-Vizuală:nu s-a înscris niciun proiect.
- Proiect străin primit spre validare (pentru proiecte din țări unde nu s-au organizat Premiile): „The Sustainability Inspector” – SPECTOR din Serbia; juriul a recomandat participarea la faza internațională.
Câștigătorii selecției naționale a Premiilor „Cuburile de Aur” 2017- 2020 au fost:
categoria ŞCOLI: premiat proiectul „Școala veselă” de la Școala Gimnazială Bucșoaia din Frasin, jud. Suceava – coordonator arh. Iulia Cosovanu
– categoria INSTITUŢII: premiat ADElier de arhitectură, arh. Adela Trif, arh. Mihai Trif, Craiova, jud. Dolj
– categoria MATERIAL SCRIS ŞI DIDACTIC: premiată cartea „Marea lume mică”, autori: arh. Alexandra Mihailciuc (cuvânt), Alexandra Culescu (ilustraţie) şi Andrei Tache (grafică), sub umbrela Editurii Art Conservation Support – Cartea de salvare.
Câștigătorii selecției naționale a Premiilor „Cuburile de Aur” 2014-2017 au fost:
Instituţii: Local Heritage, (re)source of inspiration – Fundaţia Universitatea de Vest Timişoara.
Câștigătorii selecției naționale a Premiilor „Cuburile de Aur” 2011-2014 au fost:
- Școli: Fundația school and Fun – Grădinița Șotron
- Instituții: De-a arhitectura
- Media Scrisă: Eliza Yokina – Dreams about Houses