Raport de activitate 2020: anul în care am învățat să facem lucrurile diferit

Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: realizate în cadrul activităților desfășurate de Asociaţia De-a Arhitectura
Timp de citire: 6 minute


Am publicat raportul de activitate pe 2020, un an atipic, plin de schimbări, dar și de oportunități, un an care ne-a „forțat” să privim lucrurile din alte perspective și să începem să le facem diferit.

Vă povestim mai departe, pe scurt, cum a fost pentru noi anul trecut și mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi: voluntari, coordonatori, profesori, donatori, sponsori, părinți și copii, într-o călătorie plină de provocări, în care ne-am exersat mușchiul rezilienței și am descoperit în noi resurse neștiute.

La început de martie, ca urmare a pandemiei de coronavirus (COVID-19) și a măsurilor luate de Ministerul Educației și Cercetării, am anunțat suspendarea tuturor activităților directe cu copiii. Momentul de cotitură ne-a ajutat să chestionăm modul în care desfășurăm activitățile și să le reajustăm. Flexibili și creativi, membrii reţelei De-a arhitectura din întreaga ţară s-au mobilizat și au lucrat (la distanţă) la conţinuturi noi, readaptate noului context și, astfel, au apărut materiale noi, disponibile în prezent pe canalele noastre cu hashtag-ul #DeaArhitecturaAcasa.

Astfel, în aprilie 2021 am lansat provocările #DeaArhitecturaAcasa, concepute ca o serie de ateliere tip challenge, special gândite pe grupe diferite de vârstă (6-9 ani, 9-12 ani, 12-18 ani). Acestea au invitat copiii să exploreze lumea arhitecturii și a mediului construit, să descopere cartierul, orașul sau satul în care locuiesc, chiar și de la ei de acasă.

La început de mai ne-am plimbat prin tărâmul turnurilor buclucașe cu capul în nori, în iunie am descoperit o serie întreagă de povești și istorii ale străzilor pe care locuiesc copiii și ne-am minunat de cum și-au imaginat ei că vor arăta în viitor, am admirat cuiburile din materiale naturale construite pentru păsări din toată lumea, ne-am odihnit pe machetele-scăunele-animale inspirate de povestea scaunului-elefant realizat de Charles și Ray Eames în 1945, am marcat pe hartă obstacolele întâlnite în plimbările noastre, am studiat cu atenție școlile ideale imaginate de copii, am vizitat orașe năstrușnice cu ajutorul căsuțelor călătoare și apoi am aflat din culise cum s-a născut această provocare, am făcut turul orașelor cu străzi pe ape, iar sfârșitul de an ne-a prins bricolând background-ul pentru orele online.

Entuziasmul celor mici ne-a copleșit, ne-a oferit energie și inspirație și, astfel, la sfârșit de 2020 am ajuns la provocarea cu numărul 9 și am depășit granițele României organizând primele 4 provocări în limba engleză pentru 2021.

Pentru prima dată în nouă ani de activitate am încheiat anul școlar cu prima expoziție online. Creațiile copiilor din cursurile De-a arhitectura, care au răspuns invitației de a participa la challenge-urile asociației, au putut fi admirate online de către publicul interesat de educația de arhitectură și mediu construit.

Tot în premieră, proiectul „De-a arhitectura în camera mea”, ajuns la a IV-a ediție, s-a desfășurat sub forma unui curs de vară online (câte 2 întâlniri săptămânale) în perioada 15 iunie – 3 iulie 2020. Cei 32 de participanți au făcut propuneri de amenajare a camerei lor, cu ajutorul tutorialului de materiale și a unui ghid practic de informații și inspirații realizat special pentru ei. Copiii au ilustrat pe machete viziunea lor despre camera ideală, fiind îndrumați de arhitecții din echipa De-a arhitectura.

Echipele implicate în programul de design participativ „My School Can Be Cool” (fostul „De-a arhitectura în școala mea”) 2019-2020, care îi ajută pe elevi să îmbunătățească, cu ideile lor, spațiul în care învață, au găsit metode noi de a continua activitățile începute. Proiectele realizate la Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum din Timișoara, jud.Timiș, și la Şcoala Gimnazială „Teleki Domokos” din Gorneşti, jud. Mureş, urmează să fie inaugurate în 2021.

Iar pentru a valorifica experiențele acestui program lansat în 2015 am început dezvoltarea Ghidului online „My School Can Be Cool” într-un format nou, digital, unde, pe lângă conținutul lecțiilor, resurse, galeria de proiecte realizate, se găsesc și instrumente de evaluare a progresului de învățare/deprinderea competențelor pe care le pot folosi atât profesorii, cât și elevii.

Pentru a veni în sprijinul arhitecților voluntari care lucrează cu copii pe care abia i-au întâlnit, De-a Arhitectura a lansat în aprilie 2020 un nou proiect: „De-a pedagogia – Colecție de metode și jocuri”, a cărui variantă tipărită va apărea în 2021. Despre instrumentele care pot fi oferite astfel încât să destindă atmosfera, despre cum să se apropie de cei mici, să le capteze atenția, despre cum să își adapteze metodele de lucru în funcție de dinamica grupului și multe altele, am discutat în cadrul atelierului online care a avut loc pe 28 aprilie 2020.

În octombrie, odată cu evoluția pozitivă a situației epidemiologice, ne-am bucurat să reluăm activitățile fizice cu cei mici. Astfel, în parteneriat cu Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecţilor din România și BETA – bienala timișoreană de arhitectură, am organizat turul ghidat „Zoom in #responsabilitate” al expoziției „Enough IS Enough” și atelierul „Cele 9 vieți ale unei clădiri”.

Pe 6 martie 2020, la Casa Ion Mincu din București, Ordinul Arhitecților din România a decernat într-un cadru festiv Premiile „Cuburile de aur” – 2020, la ediția națională a concursului pe care am organizat-o împreună. Au fost premiate trei proiecte înscrise categoriile: Școli, Instituții, Material scris.

În perioada februarie-iunie 2020, în fiecare miercuri, am fost prezenți la Radio România Cultural (RRC) în cadrul emisiunii „Știința 360” a Corinei Negrea, curatoriind emisiunea „Orașul pentru oameni”. Am povestit despre educația de arhitectură și mediu construit, dar și despre subiecte relevante în domeniul nostru pe perioada pandemiei, dornici să împărtășim experiențe, dar și să înțelegem mai bine cum se schimbă orașul în vremuri pandemice.

Ca reprezentant al României din partea Ordinului Arhitecților din România la Grupul de lucru „UIA – Arhitectura şi Copiii” al Uniunii Internaționale a Arhitecților încă din 2015, ne-am bucurat să diseminăm un document important la a cărui traducere în limba română am contribuit – „Carta UIA – Educaţie de mediu construit pentru copii şi tineri, Ediţia 2019”. Documentul a fost creat la iniţiativa UNESCO şi a Programului de lucru UIA – Architecture and Children, pentru a promova şi susţine acţiunea şi dezvoltarea urgentă în domeniul educaţiei de mediu construit la nivel mondial.

De asemenea, la final de noimebrie, am participat la webinarul „Cum să interacționăm cu copiii în vremea Corona” („Dealing with Children in Corona Time”) organizat de Grupul de lucru „UIA – Arhitectura și Copiii” al Uniunii Internaționale a Arhitecților. Mina Sava, arhitect și preşedinte al Asociaţiei De-a Arhitectura și reprezentantul României din partea Ordinului Arhitecților din România (OAR) în cadrul acestui grup încă din 2015, a povestit alături de arh. int Mădălina Bold, coordonator proiect #DeaArhitecturaAcasa, despre activitățile online ale asociației din timpul pandemiei, provocările #DeaArhitecturaAcasa și proiectul „De-a arhitectura în camera mea IV – curs de vară online”.

2020 a fost și primul an în care am luat parte la mișcarea internațională #GivingTuesday, în luna decembrie, desfășurând o serie de activități care să celebreze bunătatea, implicarea și reîntoarcerea la comunitate prin comunitate.

Pe 11 decembrie 2020 membrii Asociației De-a Arhitectura au avut bucuria de a se reuni preț de câteva ore, fiecare din colțișorul lui, în cadrul Adunării Generale care a avut loc în online, prin intermediul platformei Zoom.

Din 2016 De-a Arhitectura este proiect cultural prioritar al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) și dezvoltarea și implementarea programelor educaționale ale asociației este finanţată parțial de Ordinul Arhitecților din România din fondul Taxa „Timbrul Arhitecturii”.

„Avem deja 8 ani de activitate, timp în care am dezvoltat produse specifice de educație de arhitectură și mediu construit și am creat utilizatori. Pasul următor ar fi ca produsele să devină accesibile tuturor, în formate digitale mai atractive, să ajungă și la alte grupe de vârstă, chiar spre adulți. Iar aceste produse «open source» să susțină comunitatea de utilizatori care va crește. În 2021 ne dorim să creăm un program de formare continuă prin care voluntarii să își exerseze abilitatea de a comunica cu publicul larg.” – ne transmitea Mina Sava, președintele Asociației si membru fondator De-a Arhitectura, în deschiderea Adunării Generale de la finalul lui 2020.

În loc de concuzie, dorim să mulțumim cu această ocazie oamenilor pasionați și entuziaști care au transformat și redefinit ora De-a arhitectura de la distanță, găsind metode ingenioase de a se conecta și a transforma această perioadă mai dificilă într-una memorabilă, presărată cu activități mai speciale. Mulțumim partenerilor și sponsorilor care ne-au rămas aproape și ne-au sprijinit să aducem educația de arhitectură în casele sau în școlile micilor utilizatori.

Mulţumim Ordinului Arhitecţilor din România pentru susţinerea şi finanţarea prin „Timbrul de Arhitectură” a programului cultural De-a arhitectura în 2020.

Și, nu în ultimul rând, mulțumim copiilor care au rămas la fel de curioși și entuziaști într-o perioadă plină de provocări și schimbări!