Text: prof. Veronica Șandor, arh. Bianca Bărbieru
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: Marloes Brouwer
Timp de citire: 4 minute
În toamna lui 2019, dornici să reimagineze spațiul școlii în care învață, elevii claselor a VI-a și a VIII-a A de la Școala Gimnazială „Teleki Domokos” Gornești, jud. Mureș (De-a arhitectura în Școala „Teleki Domokos” Gornești), s-au înscris în programul „My School Can be Cool” (fost „De-a arhitectura în şcoala mea).
Prin intermediul finanțării oferite de Digital Spirit și ACO România echipa, aflată sub îndrumarea dirigintei Veronica Şandor, profesor de limba şi literatura română, şi arh. Bianca Bărbieru, și-a propus să amenajeze un spațiu multifuncțional în curtea școlii. Cum a început activitatea lor și cum a decurs întregul proces de investigare, documentare, analiză și implementare, v-am povestit pe larg aici și aici.
Pe 17 mai 2021, pentru a celebra un an și jumătate de entuziasm, muncă și implicare, a avut loc inaugurarea proiectului lor. Bucuria a fost și mai mare când, la câteva zile distanță, „Spațiul vesel” (cum se numește proiectul elevilor din Gornești) a fost premiat de reprezentanți ai Ministerului Educației în cadrul conferinței naționale „Creatori de Educație” – ediția a II-a.
Evenimentul, organizat în proiectul „Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți” – CRED, a avut loc între 18 și 20 mai 2021 la Rin Grand Hotel din București și a fost dedicat câștigătorilor selecției naționale de bune practici „Creatori de Educație” din anul 2020.
Participanții s-au bucurat „de recunoașterea publică, dar și în rândul colegilor, a activităților inovatoare și creative care i-au adus în acest punct, modelele lor de bune practici fiind surse de inspirație și de colaborare pentru toate cadrele didactice din învățământul primar și gimnazial românesc” – au transmis organizatorii.
Despre modul în care a decurs marea inaugurare a proiectului premiat, așteptată cu nerăbdare de către toți cei implicați, dar mai ales de către micii marii voluntari, despre bucuria lucrului realizat, despre lecții învățate și despre cum e să construiești cu inima, ne-au povestit mai departe cele două îndrumătoare.
Veronica Şandor ne spune:
Unele zile pot fi atât de pline de magie și, totuși, atât de ancorate în realitate. La Gornești, în 17 mai 2021 am așezat ultima piesă a unui puzzle care se conturase deja de ceva vreme. Vă întrebați care o fi fost ultima piesă? Noi, noi cu zâmbetul pe buze, urcați pe gradena viu colorată sau încercând cu picioarele jocurile vopsite pe asfaltul turnat în vara trecută, pe locul unui spațiu de depozitare învechit și neutilizat.
Atunci când copiii se joacă împreună se dezvoltă un spirit de „fair play” și aceștia devin mai puțin egocentriști. Jucându-ne, am împărțit bucuria inaugurării cu ceilalți copii din curtea școlii, am păstrat spațiul pentru noi doar pentru fotografii, niște fotografii pline de emoție și sens. Ne-am bucurat să-i avem aproape și pe cei care în acest an sunt în clasa a IX-a. A fost o zi despre „Uite ce-ați făcut!”, dar de data aceasta a fost de bine. Am sărbătorit cu pizza și ne-am bucurat să vedem că spațiul construit de noi își respectă scopul. Că profesorii țin ore în aer liber, iar elevii își mănâncă acolo gustările în pauze.
Am acceptat cu toții că nu ceea ce am învățat, ci modul în care am utilizat ceea ce am învățat a dat sens acestui proiect și a dezvoltat abilități. Cei mari au afirmat că acest proiect, în loc să suplimenteze educația, este – educație, că sunt și în acest an implicați în proiecte și că le-a dat curaj.
Cei mici, deja mari și ei, au învățat că efortul contează mai mult decât abilitatea luată separat, că am devenit o echipă mai unită și că mușchii tăriei lor de caracter pot fi exersați treptat, atunci când primesc sarcini pe care consideră că merită să le facă.
Inaugurarea a fost un moment așteptat și am sărbătorit în familie, alături de cei care ne-au fost aproape în tot acest timp. Am mulțumit directorului, domnului Antal Levente, pentru că a avut încredere în noi și ne-a sprijinit ideile, muncitorilor din școală, femeilor de serviciu și, nu în ultimul rând, părinților.
Cu multă dibăcie și căldură, doamna arhitect Bianca Bărbieru ne-a asigurat încă de la început că în acest proiect nu va exista niciun eșec, ci doar învățare din încercare și eroare. Așa a și fost!
Acest proiect mi-a dat o idee despre posibilitățile – pe care le avem și pe care le are învățarea – de care alminteri nu aș fi aflat, iar ziua inaugurării a fost ziua în care le-am zis elevilor, pentru nu a știu câta oară, că le mulțumesc.
Bianca ne-a transmis la rândul ei câteva gânduri de la evenimentul la care a participat alături de întreaga echipă, bucuroasă și mândră de cum a ieșit:
De cum am ajuns la inaugurare am fost tare fericită să văd că proiectul și-a atins scopul: elevii mici săreau șotron sau se jucau pe partea de asfalt, iar cei mai mari socializau sau își mâncau sandvișul pe gradene. Cea mai satisfăcătoare parte a unui proiect educațional e aceea în care participantul își dă seama cât de mult contează contribuția lui la implementarea și finalizarea acestuia. Mai departe urmează munca din pură plăcere, entuziasm și implicare.
Inaugurarea, asemeni întregului proiect, am făcut-o în familie, cu toți cei care au participat la realizarea lui și cărora le mulțumim: elevii clasei a VII-a, elevii care anul acesta sunt deja la liceu, clasa a IX-a, însă au dorit să vină pentru a se bucura împreună cu colegii lor mai mici de roadele muncii lor, angajații școlii și ai primăriei fără de care nu am fi putut construi proiectul nostru, profesorii din școală și domnul director.
Mulțumim atât pentru finanțare, fără de care nimic nu ar fi fost posibil, dar și pentru munca fizică, entuziasm sau gânduri bune! Pentru că fiecare alegem, literalmente, prin felul în care percepem lucrurile, în ce univers vrem să trăim, noi astăzi am ales să ne amintim cu drag de tot ce ne-a adus împreună!
Împreună adresăm mulțumiri sponsorilor Digital Spirit și ACO România pentru că au fost părtași la acest proiect, un proiect tratat cu seriozitatea unui curriculum la decizia școlii, unul la care a muncit o școală întreagă. Mulțumim Marloes Brouwer pentru fotografii! Marloes este câștigătoarea celei de-a treia ediții a concursului De-a arhitectura de Ziua Internaţională a Fotografiei 2020. Ne bucurăm să vedem că pasiunea continuă!
Noi mai felicităm încă o dată cele două îndrumătoare, elevii hotărâți și dedicați și toată comunitatea care le-a fost alături!