Proiectul De-a arhitectura „Şcolari în siguranţă” şi-a deschis înscrierile pentru 2018-2019

Pe 30 octombrie 2018 se împlinesc 3 ani de la tragedia care a avut loc la Colectiv. Născut în urma unei întâlniri din noiembrie 2015, în care voluntari De-a arhitectura şi-au dorit să îşi canalizeze trăirile generate de tragedie în ceva concret şi benefic, proiectul „Şcolari în siguranţă” îşi deschide înscrierile pentru anul şcolar 2018-2019.

Între 10 septembrie şi 30 noiembrie 2018, 50 de clase a VI-a, a VII-a şi a VIII-a se pot înscrie în proiectul ce va fi implementat timp de trei luni între 1 februarie şi 30 aprilie 2019. Pachetele educative „Şcolari în siguranţă” vor fi accesibile în şcoli în acest an şcolar cu sprijinul On Semiconductor. Dezvoltarea materialului şi producerea kit-ului în 2016 a fost posibilă cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) Filiala Teritorială Bucureşti, cu ajutorul resurselor mobilizate la Swimathon-ul Bucureşti 2016 și cu sprijinul Siniat, Danfoss, Asociaţia KNX, Scat Sistem şi Simbio.

„Obiectivul proiectului este acela de a acoperi, prin mijloace educaţionale, nevoia societăţii de a fi mai conştientă în privinţa pregătirii pentru siguranţă în caz de dezastre (incendiu, cutremur). Ne dorim să avem încredere în ceilalţi şi în instituţii, dar dincolo de asta este o datorie personală aceea de a avea grijă de noi. E nevoie ca fiecare dintre membrii societăţii să aibă informaţiile de bază pentru propria siguranţă, precum şi pentru siguranţa celor din jur. În şcolile noastre nu se învaţă toate lucrurile astea. În şcolile noastre nu se fac simulări de comportament în caz de dezastre. Doar izolat, cu contribuţia unor profesori mai energici.” – arh. Miruna Grigorescu, membru fondator De-a Arhitectura.

Profesorii claselor doritoare să intre în posesia materialului didactic sunt invitaţi să parcurgă condiţiile şi să se înscrie aici. Astfel, vă puteţi alătura celor 76 de clase care au implementat deja pachetele educative „Şcolari în siguranţă”, iar elevii pe care îi educaţi se vor alătura celor peste 1600 de copii care au devenit mai conştienţi în privinţa pregătirii pentru siguranţă în caz de dezastre (incendiu, cutremur).

Clasele a VI-a, a VII-a sau a VIII-a vor fi înscrise de profesorul diriginte sau de alt profesor. Fiecare clasă înscrisă va primi în mod gratuit materialul didactic original dezvoltat de Asociaţia De-a Arhitectura şi produs cu ajutorul financiar al sponsorilor proiectului. Este necesar pentru înscriere şi implementare să existe un părinte cu o profesie relevantă (arhitect, inginer, urbanist) care se angajează să susţină lecţiile în clasă însoţit de diriginte sau materialul va fi predat de către un profesor al şcolii (profesor de matematică, fizică, chimie, tehnologie). Mai multe detalii despre acest proiect găsiţi aici.

Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu