Poveştile de la Aleşd / a patra

07/05/14 | Uncategorized

Cu sprijinul Holcim Romania am organizat un atelier de-a arhitectura HandsOn! la Aleşd, în judeţul Bihor. Şi cum puteam face asta doar pentru o singură clasă, i-am provocat pe copiii de-a III-a şi a IV-a să ne trimită poveştile lor despre locul preferat din oraş. Le-am trimis câteva fotografii cu locurile noastre preferate şi o temă prietenoasă (clară şi cu sfaturi despre cum ne imaginăm noi că ar arăta o poveste scrisă de o clasă despre un loc), am ales un juriu format din arhitecţi care cunosc copiii (adică dintre noi, de-a arhitectura), am discutat criterii şi… am aşteptat ca pe pâinea caldă cele 7 poveşti care ne-au sosit din Aleşd.

Atelierul a fost organizat la Aleşd cu copiii care au scris povestea aleasă de juriu, cei din clasa a IV-a B de la Liceul Teoretic Constantin Şerban, pe care o puteţi citi aici. Iar zilele acestea publicăm toate poveştile, primite de la Aleşd şi Câmpulung, urmăriţi-ne.

Astăzi cea mai scurtă poveste primită, care descrie Cetatea Şoimul: ea reprezintă clasa a III-a B de la Liceul Teoretic Constantin Şerban din Aleşd, îndrumată de doamna profesoară Maria Barbura.

Cetatea Soimul

         Cetatea Soimul este situata in localitatea Pestis, pe Valea de Sinteu. Un loc usor accesibil, de o frumusete rara. O drumetie la cetate te transpune intr-un loc de poveste. Ajungand acolo putem vizita ruinele cetatii de acum 800 de ani..

Eu am vizitat prima oara acest loc de poveste intr-o zi de toamna insorita, impreuna cu parintii mei. Razele soarelui luminau cetatea veche. Sub picioarele noastre fosnea covorul de frunze ruginii. Printre ele, brandusele de toamna isi faceau loc.

Urcand spre cetate m-a cuprins o fericire de nedescris. Eram curioasa ce urma sa descopar. Pasarelele ma insoteau pe drumul spre cetate. Nu a fost usor de urcat dar am ajuns cu bine. De sus se vedea o priveliste minunata, parca era un tablou pictat in culorii ruginii.

Acest loc este special pentru ca este legat de prima atestare documentara a orasului Alesd.

Imi imaginez ce frumoasa este cetatea si in celelalte anotimpuri: primavara, cand natura se trezeste la viata, vara, cand la umbra pomilor poti sa te racoresti iar susurul Vaii de Sinteu te inveseleste si iarna cand zapada imaculata straluceste ca un diamant in razele soarelui.

Oricine poate sa ajunga acolo daca vrea sa scape de agitatie si sa se relaxeze in natura. Amintirile ar fi de neuitat, peisajele de acolo sunt unice. Cetatea Soimul este un loc in care te poti bucura cu adevarat de natura.

A fost o zi pe care n-am sa o uit niciodata!

                                                                         Motoca Sorana Lara

                                                                             clasa a III-a B,

                                                                   Liceul Teoretic Constantin Serban Alesd