Text: arh. Cristina Dumitrescu
Editor: arh. Monica Popescu, arh. Viorica Popescu
Fotografii: arh. Diana Dona, fotograf Răzvan Pestroiu, prof. Ana-Maria Torkos
Timp de citire: 7 minute
Revenim cu povestea celui de-al treilea proces de diagnostic și design participativ al spațiului derulat de „My School Can Be Cool” (MSCBC) în școli, care a ajuns la final în 2024. Suntem recunoscători ING Bank România care ne-a sprijinit pe tot parcursul anului prin programul de granturi „Adoptă un proiect”. Inițiat de De-a Arhitectura în anul 2016 (și denumit „De-a arhitectura în școala mea” până în 2021), programul „My School Can Be Cool” se adresează elevilor, profesorilor și arhitecților pentru care spațiul școlii este important în procesul educațional. Ghidați de o echipă formată din profesor și arhitect îndrumător elevii analizează spațiul în care învață și devin mai conștienți de relația dintre mediul construit și starea de bine la școală. Ulterior, aplicând cunoștințele dobândite la diverse materii, inițiază și implementează o mică amenajare cu impact în comunitatea școlii.
Echipa BrancussChOOL, formată din 25 de liceeni ai Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila, Hunedoara, a finalizat participarea la programul „My School Can Be Cool” cu implementarea proiectului de amenajare a curții, „Oxigen Space Oxi_Gen[…]”.
Ideea proiectului lor este de a încuraja petrecerea pauzelor în aer liber, fiind cunoscut faptul că spațiile verzi contribuie la starea generală de bine și la diminuarea stresului, totodată crescând puterea de concentrare, creativitatea și implicit performanțele școlare. În plus, au considerat participanții, spațiul amenajat al curții va dezvolta sentimentul de apartenență al elevilor la școala lor și va stimula mândria acestora față de instituția ai cărei elevi sunt.
Diana Dona, arhitectul îndrumător al grupului de elevi, spune că „amenajarea curții este văzută […] ca o declarație de intenție (statement) a acestei generații – caracterizată printr-un interes crescut pentru mediul natural, sustenabilitate, echilibru și dorința de a contribui la o schimbare în bine. Este nevoie de un alt fel de mediu de învățare, iar activitățile în aer liber ar trebui să fie mai multe și mai diverse, să medieze interacțiunea și colaborarea.”
„Programul «My School Can Be Cool» a fost […] o ocazie unică de a descoperi o altă fațetă a educației, diferită de învățământul tradițional. Am învățat să fim voluntari, să colaborăm eficient și să aducem o schimbare pozitivă în mediul care ne înconjoară. Am acumulat cunoștințe valoroase de la doamna arhitect, care ne-a oferit o perspectivă nouă asupra modului în care putem transforma spațiul din jurul nostru. Fiecare etapă a programului a reprezentat o provocare, însă toate aceste provocări ne-au ajutat să ne dezvoltăm și să creăm lucruri constructive”, spune profesoara elevilor de liceu, Ana Maria Torkos, și mai adaugă că: „Unul dintre cele mai prețioase lucruri pe care le-am învățat este că, dacă ne dorim cu adevărat și muncim pentru asta, putem crea frumusețe și armonie în jurul nostru”.
Prima etapă a cursului „My School Can Be Cool” a presupus investigarea, urmărind criteriile vitruviene Firmitas-Utilitas-Venustas (Siguranță-Utilitate-Frumusețe), a tuturor spațiilor școlii – de la săli de clasă, laboratoare, holuri, grupuri sanitare, și până la curtea întregului ansamblu.
Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” își desfășoară activitatea în trei corpuri de clădire: școala veche, construită la începutul anilor ’60, școala nouă, construită la începutul anilor 2000, și sala de sport. Observând și inventariind problemele principale ale diferitelor categorii de spații, participanții au concluzionat că lipsesc spațiile interioare de depozitare (copiii schimbă clasa de curs și nu au unde să-și lase lucrurile între ore), dar holurile înguste și aglomerate ale clădirii nu permit amenajarea de astfel de locuri. De asemenea, nu există niciun spațiu pentru luat masa, niciun loc unde să-și poată petrece pauzele iar curtea nu este amenajată deși ar fi un beneficiu mare pentru elevi.
Cercetarea nu s-a limitat însă doar la investigarea funcțională a școlii. Iar dacă din punct de vedere al siguranței spațiilor lucrurile au fost mai ușor de exprimat (au ajutat și experimentele practice legate de alcătuirea structurilor), nu același lucru se poate spune despre analiza esteticii spațiilor. Pentru că, în afară de a observa culoarea, lumina, materialele, vegetația, sunetele, echipa de îndrumători, arhitect și profesor, le-a solicitat copiilor să evalueze spațiile și din punct de vedere al stărilor și emoțiilor trăite acolo. O investigare mai subiectivă, deci, bazată pe percepțiile fiecăruia, și care a evidențiat stări ca siguranță, confort sau nostalgie.
Mai departe, după o dezbatere cu argumente pro și contra a locului și a variantelor de proiect, a bugetelor aferente și după consultarea între elevii liceului, echipa a concluzionat că cel mai potrivit loc pentru o intervenție de îmbunătățire a mediului de învățare în liceul lor este curtea. La momentul respectiv nefolosită, dar cu o mare suprafață verde, curtea putea fi transformată într-un spațiu de socializare și relaxare atât de necesar, printr-un proiect atent calibrat la cerințele elevilor și la potențialul locului.
Documentarea, parte esențială în orice proiect, a avut la bază o privire spre viitorul școlii. Copiii au căutat exemple de amenajare a spațiilor în școli din diferite părți ale lumii având în gând o abordare sustenabilă: „ar fi o mare onoare dacă ni s-ar oferi șansa să lăsăm ceva în urma noastră, ceva de care să beneficieze și viitorii elevi și profesori”, au notat participanții în aplicația pentru finanțare.
Cu acest deziderat în minte au încercat să-i implice în activitățile lor și pe ceilalți elevi ai școlii. În urma atelierelor de fundraising din cadrul cursului „My School Can Be Cool”, îndrumate de Corina Croitoru, arhitect fondator al De-a Arhitectura, au organizat în luna mai, la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petroșani, festivalul Balul Verii. La acest eveniment s-au bucurat de implicarea colegilor lor din toate grupele de vârsta ale colegiului, atrași de faptul că fondurile vizate de eveniment se adresau amenajării unui spațiu de care urmau a beneficia toți elevii și profesorii colegiului.
În sesiunea de finanțare la care toate echipele din școli au participat în luna mai, copiii și-au susținut proiectul cu toate fazele sale. Ajunși la finalul cursului, erau deja conștienți de importanța fiecăreia dintre etapele parcurse – lucru pe care juriul l-a apreciat, iar echipa a obținut cel mai mare punctaj din partea juriului și una dintre finanțările oferite de Asociația De-a Arhitectura, cu sprijinul ING Bank România, finanțatorul din acest an al programului „My School Can Be Cool” prin programul de granturi „Adoptă un proiect”.
„Pentru mine acest proiect a însemnat, la început, un program prin care puteam contribui la reamenajarea liceului nostru. […] Am învățat diverse lucruri despre arhitectură precum amenajarea, estetică și sistemele clădirilor, am învățat cum să ne organizăm și cum să ne prezentăm ideile. Consider că acest proiect a devenit pe parcurs un lucru mult mai important decât o mișcare de a schimba ceva în liceu, a strâns oameni cu aceleași viziuni și a legat prietenii. Eu personal mă bucur enorm că am participat în acest program și consider că am devenit o persoană matură și implicată datorită acestui proiect”, a spus Miriam Capota, elevă.
Intervenția s-a desfășurat pe suprafața de teren dintre cele trei clădiri ale liceului, cea mai accesibilă zonă în pauzele dintre ore, iar „amenajarea propusă a fost creată cu intenția de a reda curtea elevilor, prin reinventarea spațiului asemeni unui parc” – ne-a clarificat arh. Diana Dona. Împărțită în zone cu caractere distincte organizate în jurul unor arbori și arbuști din specii diferite, rezistente la condițiile climatice specifice locului, curtea-parc propune zone de stat, zone umbrite, zone mai retrase sau mai expuse. Aleile cu pietriș, dar și pergolele și spalierele pentru plante cățărătoare dau continuitate ansamblului zonelor de stat. Cea mai generoasă dintre ele, delimitată și coborâtă față de cota generală a curții, este dedicată întâlnirilor în grupuri mai mari. În centrul ei se află castanul, specie pe care elevii au asociat-o cu joaca – despre „bătaia cu castane” au povestit în cadrul întâlnirii de jurizare.
Trebuie menționat că ideea de intervenție a fost aleasă dintre alte variante nu doar pentru impactul mare în viața comunității școlii, cât și pentru posibilitatea de realizare cu implicarea elevilor. În prima parte a șantierului, copiii au participat la descărcarea materialelor și a plantelor, la săpături, la plantarea speciilor mici, la montajul banchetelor. Și chiar dacă vremea le-a încurcat puțin planurile și a dus la decalarea unor faze de execuție, curtea Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila a căpătat un alt farmec. Împreună cu arhitecta, copiii și profesoara lor au reușit să pună bazele spațiului exterior amenajat conform temei de proiectare stabilită de ei.
Vom reveni cu imagini la primăvară, când plantele sădite acum vor înverzi și vor transforma acest loc într-un spațiu plin de viață.
Mulțumim ING Bank România, finanțatorul din acest an al programului „My School Can Be Cool” prin programul de granturi „Adoptă un proiect”.
Mulțumim, de asemenea, Ordinului Arhitecților din România (OAR) pentru că sprijină o parte a programelor Asociației De-a Arhitectura din „Timbrul de arhitectură”.
Despre Adoptă un Proiect
„Adoptă un proiect” este un program inițiat de ING Bank România în anul 2013 pentru a sprijini organizațiile non-profit și implicarea angajaților în cauze sociale. Până în prezent, banca a încurajat 77 de proiecte, cu o finanțare totală de peste 1,2 milioane de euro, exclusiv în baza susținerii, jurizării și votului echipei sale. În 2023, 7 proiecte au fost finanțate cu un total de 330.000 de euro prin acest mecanism, redefinit sub tema „Adoptă un proiect pentru școli sustenabile”.
Despre ING Bank România
ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice. ING Bank România este singura bancă cu o creștere organică din top 10 bănci locale după active, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,7 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri & Mid-Corporate și Wholesale Banking. Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri.
Societatea este în tranziție către o economie cu emisii de carbon reduse. La fel și clienții noștri, la fel și ING. Finanțăm deja multe activități sustenabile, dar în continuare finanțăm mai multe care nu sunt. Vezi progresul nostru de până acum pe ing.com/climate.