Text: arh. Monica Popescu, arh. Simona Șerban
Editor: arh. urb. Vera Marin
Fotografii: arh. Mina Sava, arh. Simona Șerban
Timp de citire: 3 minute
Primul modul din programul „Arhitrainer”, organizat de Asociația De-a Arhitectura în aprilie 2024, a fost o oportunitate captivantă pentru profesioniștii mediului construit să-și arate interesul față de programele noastre.
Prima întâlnire față în față, găzduită cu generozitate de Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România (OARB) pe 6 aprilie, a deschis ușa spre cunoașterea și implicarea în activitățile asociației, încurajând astfel înțelegerea și promovarea valorilor mediului construit în comunitățile din care fac parte participanții. Prezentările interactive și sesiunile de discuții au adus în prim-plan teme importante precum rolul educației în arhitectură și urbanism, modalitățile practice de sprijinire a înțelegerii valorilor mediului construit și impactul acestora în comunități. Vera Marin, coordonatoarea programului „Arhitrainer” și vicepreședinte al asociației, împreună cu Ruxandra Mocanu au fost gazdele întâlnirii. Mina Sava, membru fondator și președinte De-a Arhitectura, alături de Vera Marin a prezentat pe scurt ce înseamnă De-a Arhitectura (DAA) în trecut/prezent/viitor și rolul Comunității DAA.
Invitații de inspirație din această ediție pilot a modulului M – Arhitrainer care ne-au împărtășit din experiențele lor în comunitatea De-a arhitectura au fost colegi cu implicare activă și de lungă durată în diverse programe educaționale:
- arh. int. Mădălina Bold (coordonator #DeAArhitecturaAcasa),
- arh. Lucian Călugărescu (contributor în programe educaționale legate de eficiență energetică și protecția patrimoniului, membru asociat De-a Arhitectura),
- arh. Corina Croitoru (membru fondator, coordonator Club De-a arhitectura și coordonator Fundraising),
- arh. Cristina Dumitrescu (coordonator local De-a Arhitectura Sud și coordonator „Interdisciplinaritate (re)construită”),
- arh. Viorica Popescu (membru în consiliul director și coordonator program „My School Can Be Cool”),
- arh. Ioana Rizea (Manager Programe Școli).
Prin prezentările emoționante ale invitaților de inspirație, participanții au avut ocazia să afle ce i-a motivat să se implice și de ce au continuat să fie îndrumători pentru elevii de diverse vârste, designeri de materiale educaționale, coordonatori de proiecte în cadrul Asociației De-a Arhitectura.
La finalul întâlnirii, participanții care s-au înscris ca potențiali noi membri ai rețelei au primit și o temă pentru acasă: pentru că doresc să se alăture activităților asociației, au avut de vizitat și de analizat atent conținutul website-ului De-a Arhitectura în ideea de a alege modalități concrete de implicare care să li se potrivească fiecăruia în funcție de grupa de vârstă cu care preferă să lucreze și respectiv tematică specifică.
Întâlnirea fizică a fost apoi urmată, la două săptămâni distanță, de una online desfășurată pe platforma Zoom, în cadrul căreia participanții au venit cu opțiunile lor de implicare în programele existente.
Cele două întâlniri din modulul M au subliniat importanța colaborării între diversele categorii de profesioniști și academicieni pentru a promova înțelegerea și transformarea mediului construit în orașele noastre. Participanții au avut oportunitatea să înțeleagă mai bine ce rol ar putea să aibe în cadrul Asociației De-a Arhitectura, dacă aleg să ia parte la acest proces, și să identifice modalități concrete de implicare în activitățile ulterioare ale asociației.
Vera Marin, coordonatoarea programului „Arhitrainer” și vicepreședinte al asociației, a subliniat importanța acestui eveniment motivațional, evidențiind că informațiile furnizate au scopul să transforme interesul inițial al participanților într-o motivație reală pentru implicare activă în proiectele De-a arhitectura. Cu sprijinul unei echipe dedicate și a partenerilor implicați, asociația continuă să ofere o platformă valoroasă pentru dezvoltarea personală și profesională a celor pasionați de arhitectură și educație.
Programul „Arhitrainer” este conceput pentru absolvenți sau studenți din diverse domenii relevante educației de mediu construit, cum ar fi arhitectură, urbanism, design interior, dar și pentru specialiști din domenii conexe precum antropologie, sociologie sau economie. Această inițiativă se adresează celor interesați să contribuie la îmbunătățirea înțelegerii și transformării mediului construit în comunitățile lor.
Modulul M – Motivațional, desfășurat la sediul OAR București, a fost primul dintr-o serie de trei module planificate pentru acest nou program. Cele trei module: Motivație, Schimburi de experiență și Creație de conținut – vor oferi participanților oportunitatea de a învăța, de a împărtăși idei și experiențe și astfel de a contribui la dezvoltarea continuă a comunității De-a Arhitectura.
Mulțumim tuturor participanților, iar dacă programul v-a trezit interesul, stați cu ochii pe noi pentru viitoarele ediții de „Arhitrainer”!
Program educațional susținut de Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul Arhitecturii”.