Text: arh. Claudia Bingöl, arh. Ioana Rizea
Editor: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografii: părinții copiilor care au participat la Challenge 10 #DeaArhitecturaAcasa: Benzi desenate cu personaje umflate… ah, și dezumflate
Timp de citire: 6 minute
În perioada 15 ianuarie – 12 februarie 2021 am lansat cel de-al zecelea challenge #DeaArhitecturaAcasa, „Benzi desenate cu personaje umflate… ah, și dezumflate”, pentru cei care se visează creatori de benzi desenate și pentru cei care sunt curioși să afle secretele naturii care îi înconjoară! Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani au fost invitați să creeze o bandă desenată și să descopere secretele pe care natura ni le arată la orice pas.
„Ți-ar plăcea să fii creator de benzi desenate? Imaginează-ți că personajele tale vor fi eroii unor povești cu tâlc pe care o vei inventa chiar tu. Te provocăm să creezi o bandă desenată cu 3 personaje de proporții diferite care discută despre… Șirul lui Fibonacci! Imaginează-ți conversația dintre cele 3 personaje, dar și cum folosesc obiectele din jurul lor. Dacă te-am făcut curios/curioasă, hai să vezi ce ți-am pregătit!”
Creatoarele provocării, arh. Claudia Bingöl și arh. Ioana Rizea, ne-au povestit în cele ce urmează despre personajele magice pe care le-au descoperit, despre discuțiile lor amuzante, dar revelatoare și despre minunatul Șir al lui Fibonacci ascuns acolo unde te-ai fi așteptat mai puțin. „Benzi desenate cu personaje umflate… ah, și dezumflate” este un atelier online/challenge #DeaArhitecturaAcasa adaptat de arh. Claudia Bingöl și arh. Ioana Rizea, cu grafică de arh. Veronica Sava, din cursurile „De-a arhitectura mini” și „De-a arhitectura în orașul meu”.
Am primit 18 benzi desenate cu personaje de toate felurile, atent măsurate și dimensionate, cu proporții care respectă raportul de aur. Cu mare curiozitate am citit poveștile imaginate de copii și ne-am bucurat să descoperim cum au folosit informațiile din provocarea noastră.
Așa cum ne-au obișnuit deja, copiii ne-au depășit, din nou, orice așteptări. Iată că subiectul „Șirului lui Fibonacci” a strâns opinii ale multor animăluțe foarte simpatice și înțelepte. Cele trei bufnițe atât de frumos desenate au știut foarte bine și la matematică! Motanul nu s-a lăsat mai prejos și s-a pus și el la curent cu subiectul „Fibonacci”. Am avut și pești de diverse proporții și culori, am avut și dinozauri, am avut șoricei, arici, pisici, găini și cocoși și parcă toți se bucurau de diversitatea naturii. Toți participanții au prins acel „aha moment” spre care te îndeamnă acest minunat Șir al lui Fibonacci, contemplând natura cu adevărat și înțelegând valoarea faptului de a fi diferit. De acum încolo știm că ei se vor uita cu mai multă băgare de seamă la o floare sau la un copac, la un melc sau la un elefant, la o caracatiță, dar și la un val sau chiar la o galaxie. Știu ei de ce!
Vă invităm să descoperiți proiectele primite și să căutați și voi numărul de aur în poveștile celor mici!
Andrei Mircea Chelaru a desenat o poveste cu dinozauri deștepți. Iată că și dinozaurii au teme și numai după ce le fac ies afară la joacă! Mamele lor sunt foarte mândre de ei pentru că azi au învățat Șirul lui Fibonacci!
Andra Bulgaru și-a imaginat petrecerea lui John. John este bucuros să găzduiască o petrecere pentru prietenii lui. Fatty analizează tot ce îi iese în cale, observă spirala de aur în forma scoicii, îi reamintește lui John care este Șirul lui Fibonacci. Torpedo, însă, are nevoie de ajutor pentru a intra în casa lui John. V-ați dat seama de ce, nu?
Am avut și o lecție de etică, prin care am înțeles de la Mihai-Alexandru Răduță că frumusețea vine de la interior. O bandă desenată cu… tâlc.
„Nooldles este un urs foarte ciudat, înalt și foarte slab. Este atât de ușor, că până și o pală de vânt l-ar putea răsturna. Este o fire veselă și prietenoasă. Mr. Awesome este un urs perfect… și știe și el foarte bine asta. Perfecțiunea lui e principalul subiect de conversație. Donut este un urs rotofei, ba chiar rotund, pentru că îi place să mănânce. Se trezește când i se face foame și mănâncă până i se face somn. Motto-ul lui e «mănâncă, dormi, mănâncă». Mr. Awesome, Noodles și Donut au convenit să se întâlnească în pădure, să mănânce mure din tufișul său preferat.
«Sunt minunat, corpul meu e perfect proporționat. La crearea lui s-a folosit numărul de aur. Orice turist care mă vede îmi postează pe internet imaginea.»
Mr. Awesome s-a lăudat continuu. Ceilalți doi, plictisiți, au hotărât să plece acasă când, deodată… o pală bruscă de vânt l-a răsturnat pe Noodles și l-a rostogolit pe Donut, fără să îi facă nimic lui Mr. Awesome. Dacă ești perfect nu înseamnă că trebuie să te lauzi și să fii îngâmfat!”
Teodora Mateescu a desenat 3 Owls, o piesă absolut fermecătoare cu 3 prietene… bufnițe, desigur: OWLIMP, OWLETT și OWLNOTE. Cele 2 prietene vor să îi facă o surpriză prietenei lor, dar au ele parte de o surpriză când vor să intre pe ușă. O poveste care pleacă de la Șirul lui Fibonacci ca să ajungă să vorbească despre prietenia care se leagă în ciuda diferențelor dintre noi sau, poate, mai ales datorită lor.
Alexia-Maria Rizea ne-a încântat cu ziua Mirabelei și comorile din pod.
„Este ziua lui Mirabel. I-a invitat pe prietenii săi, Billy și Eduard, la petrecerea sa. Din cauza înălțimii Eduard a dat cu capul de tavan iar Billy nu putea ajunge la farfurii. Pentru că Eduard a atins tavanul cu capul, din tavan s-a deschis o trapă. În pod se aflau ziare, cărți, oglinzi, jocuri, un tv și multe altele. După ce Billy a plecat, fetița și Eduard au început să spună ce au găsit. La final, Mirabel a despachetat cadourile.”
Ilinca Dăiciulescu ne-a trimis banda ei desenată cu tema „Prieteni pe măsură”. Fibo, Stick și Bezea, personajele ei, discutau următoarele:
„-Să-mi invit prietenii acasă la mine! Vreți să veniți la mine acasă?
-Desigur!
-Nu pot intra! Sunt prea înalt!
-Nici eu nu pot intra!
Șirul lui Fibonacci!
-Eu intru pentru că mă potrivesc cu firul lui Fibonacci! Tu ești prea înalt, iar tu…
-Am mâncat prea multe bezele!”
Ilinca Vasilescu ne-a făcut cunoștință cu cei 3 prieteni – Pufoșel, Măricel și Gogoașă – și vizita lor la căsuța din pădure:
„Pufoșel, veverița, i-a invitat la ei acasă pe prietenii lui, Măricel și Gogoașă, ca să discute despre Firul lui Fibonacci. Deși ușa era cam mică pentru cei doi, după o oră, au reușit să intre și s-au așezat pe scaune epuizați, dar Gogoașă îl rupe din greșeală pe al lui așa că este nevoit să stea pe jos. După puțin timp lui Gogoașă i s-a făcut foame așa că s-au dus în bucătărie ca să ia o gustare. După ce au terminat de mâncat Pufoșel nu i-a poftit în sufragerie, ci într-o cameră care avea multe iluzii optice. În mijlocul acesteia erau două oglinzi.
– Este un cadou pentru fiecare în această cameră, le-a spus gazda prietenilor săi. Apropiați-vă de oglinzile din mijloc.
Când s-au uitat în oglinzile din mijloc au realizat că arătau perfect acum. Înainte să plece i-au mulțumit lui Pufoșel pentru invitații și cadouri, apoi i-au promis că o să vină în curând să îl viziteze.
0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89 etc… După acest șir se formează spirala de aur. Aceasta poate fi găsită des în natură și în corpul uman. Urechea omului se încadrează perfect!”
Ioana Delia Jigănaru ne-a povestit despre cei 3 prieteni ursuleți:
„Trei ursuleți se întâlnesc și discută despre proporții, despre Șirul lui Fibonacci și spirala de aur. Unul este normal proporționat, dar prietenii lui sunt deformați: unul înalt și slăbuț, altul scund și grăsuț. Amândoi au probleme când intră pe ușă: cel înalt trebuie să aplece capul, cel gras să intre prin lateral. Cel înalt se lovește la cap de corpul de iluminat, cel grăsuț nu încape pe scaun și se așează pe o saltea. Ei sunt preocupați de proporții și descoperă că totul în natură este proporție.”
Cu lucrarea „O zi cu Don Quijote” ne-a delectat Maria-Teodora Olariu: Don Quijote și Sancho Panza, tot timpul în căutare de noi aventuri, au ajuns în vizită tocmai în Grecia, la Partenonul cel impunător. Șirul lui Fibonacci face înconjurul lumii! (verticala)
Mulțumim tuturor copiilor care au participat alături de noi la cea de-a zecea provocare #DeaArhitecturaAcasa și adulților care i-au ajutat pe cei mici să ne trimită rezultatele creațiilor lor! Dacă v-au binedispus și pe voi lucrările ingenioase ale celor mici vă invităm să le explorați cu atenție în galeria publicată pe pagina noastră de Facebook, aici.
Dacă ați ratat înscrierea, dar doriți să acceptați provocarea noastră, primim în continuare cu drag personaje umflate și dezumflate pe adresa: challenge@de-a-arhitectura.ro, chiar dacă perioada de înscriere s-a încheiat.