La jumătatea drumului, întâlnirea îndrumătorilor De-a arhitectura

Luna aceasta au avut loc două întâlniri ale îndrumătorilor De-a arhitectura din Bucureşti şi împrejurimi, aflați la jumătatea drumului în acest an școlar cu cursurile pentru clasele primare: „De-a arhitectura Mini” şi „De-a arhitectura în orașul meu”.

Au participat în total 45 cadre didactice (16) și  arhitecți voluntari (29), mulți veniți în echipa completă în care predau.

A fost pentru toți reconfortant să ascultăm experiențele plăcute de la ore și să vedem la lucru energia cu care toată lumea a contribuit cu câte o idee la soluționarea celor câteva probleme ridicate. Mai toate echipele s-au reglat într-un echilibru găsit în funcție de personalitatea și disponibilitatea fiecărui membru, și mai toate au venit cu poveștile activităților noi pe care le inventează la fiecare oră, în funcție de vârsta copiilor, de curs și de anul de studiu. Este mare diferență de abordare între cei care și-au propus predarea cursului în doi (sau chiar trei) ani școlari și cei care predau într-un singur an. Au fost împărtășite diferite modele de programare săptămânală a orei de arhitectură – de la prima oră luni de dimineață până la ultima oră din orar vinerea, cu două ore consecutive sau cu doar 50 de minute.

Pentru noi, echipa De-a arhitectura, a fost o ocazie minunată de a primi din nou reacții la materialele dezvoltate de noi și idei pentru viitor. Aproape unanimă, opinia celor prezenți a susținut valoarea prezenței la clasă a persoanei resursă, chiar și din două în două săptămâni, dacă mai des nu e posibil.

Ne-am bucurat să aflăm în premieră opinii ale îndrumătorilor care anul acesta, la clasa a III-a, se află într-o perioadă de tranziție între cele două cursuri: au finalizat cu copiii Mini la sfarșitul clasei a II-a și au început „De-a arhitectura în oraşul meu”, pe baza programei aprobate de Ministerul Educației. Ritmul natural al copiilor le-a dictat parcursul, fiind nevoie aici, la clasa a III-a, de o abordare mai ludică, de mai mult timp dedicat machetelor decât într-o clasă a IV-a.

Ne-am despărțit optimiști și cu zâmbetul pe buze, hotarâți să continuăm, cu lecții pentru perioada următoare, motivați de energia pe care ne-o transmit copiii, de bucuria schimbării pe care o vedem și de încrederea că orice oră dedicată educației are efect benefic ce se va simți în orașele noastre.

Mulțumim gazdelor de la Simbio și C’MON, mulțumim încă o dată doamnelor învățătoare curajoase și dedicate, voluntarilor arhitecți, precum și arh. Ioana Rizea, coordonatorul De-a arhitectura al regiunii de sud, care a organizat aceste întâlniri.

Text: arh. Miruna Grigorescu