Iată cine suntem acum: Ciprian Șimon

11/11/24 | Interviuri, voluntari

j

Text: o serie coordonată de arh. Monica Popescu

l

Editor: arh. Monica Popescu

Fotografie: arh. Eliza Jurca

h

Timp de citire: 2 minute

Răspunsuri primite în iunie 2022

An de an, voluntari din toate colțurile țării aleg să-și dedice timpul și energia pentru a sprijini și educa generațiile viitoare despre arhitectură și mediu construit. Ei nu sunt supereroi, ci oameni obișnuiți, cu job-uri, familii și provocări proprii. În ciuda acestor lucruri, ne minunăm de fiecare dată când aleg să se implice și să ofere din timpul și cunoștințele lor pentru a influența pozitiv viețile copiilor și tinerilor.

Voluntariatul este o expresie profundă a convingerii noastre comune că educația este cheia transformării sociale și că fiecare mic gest de învățare poate sădii semințe care vor crește în viitor. Voluntarii noștri sunt mentori, modele și ghizi, dar mai presus de toate, sunt adevărați însoțitori în călătoria copiilor și a tinerilor noștri către un viitor mai bun.

La marcarea bornei de zece ani de De-a Arhitectura, de programe de educație de mediu construit, am revizitat seria de interviuri „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc”, lansată în septembrie 2016, și am luat pulsul voluntarilor care ne-au fost alături încă de la început. Revizitați interviurile inițiale și cunoașteți voluntarii De-a arhitectura și parcurgeți seria nouă ca să vedeți unde sunt acum aceștia.

De-a Arhitectura (DAA): Ce faci, cu ce te ocupi acum/în acest moment? Unde ești?

Ciprian Șimon (CȘ): Sunt arhitect în continuare, la biroul meu din Cluj-Napoca.

DAA: Cum vezi acum experiența De-a arhitectura (spune-ne câți ani au trecut de când te-ai implicat prima oară/ultima oară)? Ce ai învățat din această experiență?

CȘ: Am început această aventură în urmă cu cinci ani [n.r. în 2022], timp în care am vrut să merg în fiecare an la altă școală. Am vrut să construim împreună cu copiii ceva la propriu, și am reușit asta în două școli. Am învățat că întotdeauna există timp să faci lucrurile care contează. Important este să te ridici de pe scaun și să acționezi, restul vine de la sine.

DAA: I-ai recomanda unui coleg profesionist al mediului construit să se implice în proiectele De-a arhitectura? Dacă da/nu, de ce?

CȘ: Evident. Îi încurajez pe cât mai mulți deoarece câștigul este enorm de ambele părți. Ca arhitect obții claritate în exprimare, integritate, punctualitate, sinceritate, câștiguri pe care le duci cu tine apoi în viața profesională și personală.

DAA: De ce ar alege cineva să fie voluntar, să își dea din timpul prețios unui ONG ca De-a Arhitectura?

CȘ: Din două motive:

  1. copiii pe care îi va învăța vor fi viitorii utilizatori de arhitectură, și este în interesul tuturor să fie utilizatori de calitate;
  2. voluntarul are ocazia să iasă din rutină, să dea în loc să ceară, iar asta îi dă o stare psihică foarte bună. Copiii au o energie sănătoasă de care voluntarul va deveni dependent.

DAA: Spune-ne ceva despre educația de arhitectură și mediu construit care poate să ne surprindă.

CȘ: Vreau ca educația de arhitectură de tipul De-a arhitectura să devină „o modă” printre absolvenții de arhitectură. Vreau ca voluntariatul în educație să poată fi convertit în stagiu, așa încât cât mai mulți stagiari să înceapă prin a fi voluntari De-a arhitectura. Voi susține această propunere în Conferința Națională OAR din 2-3 iulie 2022 de la București.

Interviul inițial cu Ciprian din seria „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc” poate fi citit aici.