În cadrul săptămânii „Școala Altfel” 2017-2018, elevii clasei pregătitoare A din Şcoala Gimnazială „Tudor Arghezi”, București, au participat pe 26 martie 2018 la atelierul „Turul lui Turtă Dulce prin cartier” organizat de Asociația De-a Arhitectura.
Arh. Viorica Popescu și arh. Aurelia Axente-Stan ne-au povestit cu detalii cum a decurs atelierul.
Fiindcă unii copii credeau că Turtă Dulce este o „turtă dulce cu picioare”, au fost uimiți și bucuroși să afle că, de fapt, el este un motan foarte curios, căruia îi plac foarte mult plimbările prin cartier. Au fost invitați să se alăture grupului de prieteni ai lui Turtă Dulce și, ca să intre mai ușor în rol, au gustat cu toții câte o bucată de turtă dulce în timp ce ascultau melodia „Everybody wants to be a cat” [n.r. „Toată lumea vrea să fie pisică”], din filmul „Aristocats”.
Se pare că turta dulce a avut efect, iar dovezile nu au întârziat să apară. Prietenii lui au decis, printr-un mieunat în grup, că e timpul să pornească împreună la drum, să descopere personajele, poveștile și toate secretele care se află în spatele ferestrelor clădirilor cartierului, dar și pe terase, balcoane sau acoperișuri.
Porniți la drum, au observat că unii oameni locuiesc la casă, iar alții la bloc. Au găsit asemănări și diferențe între locuința individuală și cea colectivă. Au văzut că unele blocuri au la parter magazine cu vitrine mari și au enumerat și alte spaţii pe care le-au observat ei în decursul timpului, precum frizerii, bănci, petshop-uri, cofetării sau restaurante.
Au fost foarte uimiți să afle că locuitorii unui sat mai mic, Charlottenburg, s-ar putea muta aproape toți într-un bloc de 10 etaje, dacă ar dori acest lucru.
Copiii au observat și au tras cu ochiul, asemeni lui Turtă Dulce, ca să vadă ce se întamplă dincolo de ferestrele apartamentelor sau ale caselor, în special când luminile se aprindeau pe înserat. Și au descoperit camere de zi, bucătării sau dormitoare, tablouri, oglinzi, dulapuri sau pisici care stăteau pe balcoane. Așa că au decis că e timpul să îi facă o surpriză lui Turtă Dulce, invitându-l în cartierul imaginat de ei.
S-au apucat de treabă și au imaginat tot felul de spații și povești potrivite clădirilor din cartierul lor, fie ele case sau blocuri. Au desenat totul pe benzi de carton, pe care le-au montat apoi în spatele ferestrelor fiecărui nivel al clădirii.
La parterul clădirilor cu mai multe etaje și-au imaginat librării, cofetării cu terase largi, restaurante, magazine unde poți găsi genți, rechizite și chiar mobilier. Nici cei care aveau casă nu s-au lăsat mai prejos și au propus la parter o şcoală de muzică, unde puteai lua în special lecții de pian. Pe terasele unor case au fost amenajate scări pentru pisici, pentru a ușura accesul lui Turtă Dulce pe acoperiș. Prevăzători însă, au propus și burlane speciale, astfel încât Turtă Dulce să poată face duș pe terasa casei atunci când plouă. A fost adăugat chiar și un rezervor cu apă, util pentru perioadele când nu plouă. Una dintre mansardele blocurilor a fost amenajată ca spațiu de depozitare, fiind plină de lăzi. Fiecare familie din clădiri avea fie pisici, fie broaște țestoase sau iepuri. Și toate se perindau pe la ferestre, trecând dintr-o cameră în alta, iar uneori chiar de la un etaj la altul.
Când toate clădirile au fost gata, Turtă Dulce a început turul prin cartierul prietenilor săi. Se pare că i-au plăcut foarte mult apartamentele și casele imaginate de ei pentru că puteai să îl vezi la multe dintre ferestrele clădirilor din cartier.
Copiii au lucrat cu drag pe toată durata atelierului, au desenat în cele mai mici detalii, au colorat, au decorat atât faţada casei, cât şi ceea ce se întâmpla în interior sau pe terase şi balcoane, iar la sfârşit fiecare şi-a prezentat povestea și personajele din spatele fiecărei ferestre.
„Turul lui Turta Dulce prin cartier” este un atelier dedicat copiilor cărora le plac poveştile, care îşi imaginează şi desenează la rândul lor poveşti. Şi, de ce nu, un atelier potrivit arhitecţilor care sunt curioşi să afle poveştile din spatele ferestrelor cartierului şi dornici să retrăiască, alături de cei mici, emoţia copilăriei.
Text: arh. Aurelia Axente-Stan
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Foto: arh. Viorica Popescu, arh. Aurelia Axente-Stan
Voluntar: arh. Viorica Popescu