Educație la îndemână: platforma web De-a arhitectura

21/02/22 | OAR, Parteneri, Rețea

Text: arh. Mina Sava, antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: print screen-uri „portal.de-a-arhitectura”; fotografii din arhiva De-a Arhitectura
Timp de citire: 3 minute


În contextul ultimilor ani, în care o simplă lecție la școală, un atelier de weekend, o întâlnire față în față deveneau motive de stres și incertitudine, s-a cristalizat o motivație suplimentară pentru a ne asigura că activitățile educaționale din portofoliul De-a Arhitectura pot continua prin mediul digital și ajunge la clasele din programele noastre. Digitalizarea în aceste vremuri poate contribui nu doar la accesibilizare, ci și la îmbunătățirea calității produselor culturale oferite unor grupuri-țintă variate, fiecare categorie cu propriile sale aşteptări și competențe, dar și unor categorii noi de public. Digitalizarea poate susține personalizarea experiențelor de consum cultural, îmbunătățirea interacțiunii cu utilizatorii, colaborarea cu alte organizații ce oferă produse digitale compatibile și de interes pentru public.

Am dorit să venim în întâmpinarea rețelei De-a arhitectura, răspândită pe tot teritoriul țării și formată din profesori și specialiști ai mediului construit, să ținem cont de nevoile educaționale în schimbare ale beneficiarilor și de creșterea organică din ultimii zece ani, astfel, a venit firesc ideea unui portal web, o investiție pe termen lung, necesară unei mai bune organizări a asociației și a resurselor dezvoltate de aceasta.

La final de 2021, cu sprijinul partenerilor Holcim RomâniaSiniat RomâniaDigital SpiritHANSEN ergonomics studio și Qualtecha și cu susținerea partenerului strategic Ordinul Arhitecților din România (prin finanțarea din „Timbrul de Arhitectură” a programului cultural De-a arhitectura), am lansat varianta beta ce cuprinde o serie de funcționalități ce au ca scop simplificarea și ușurarea procesului de înscriere la cursurile și evenimentele organizației (ateliere de Club, provocările #DeaArhitecturaAcasa), precum și automatizarea unor procese administrative care, în momentul actual, ocupă destul de mult din timpul coordonatorilor locali ai voluntarilor și școlilor partenere. Timpul câștigat prin simplificarea unor procese administrative este o resursă prețioasă ce va putea fi folosită ulterior în dezvoltarea unor noi activități educaționale și în creșterea calității procesului de implementare.

Paleta de programe De-a arhitectura s-a extins în ultimii ani, voluntarii noștri, creatori de conținut, contribuind din plin la diversificarea și îmbogățirea acesteia. Pentru a identifica mai ușor programele oferite și a vă putea bucura de ele, platforma găzduiește o secțiune de Evenimente în cadrul căreia găsiți calendarul și informațiile despre desfășurarea activităților (ateliere de Club pentru copii) care se pot desfășura în școli, la muzee sau în locațiile partenerilor noștri, fizice sau online, conferințe sau webinar-ii, precum și challenge-urile #DeaArhitecturaAcasa.

Vă invităm să îi poftiți pe cei mici să exploreze lumea arhitecturii și a mediului construit înscriindu-i la unul dintre evenimentele De-a arhitectura. E nevoie doar să vă creați un cont personal, în baza unei adrese de email, și să vă rezervați locul la activitățile noastre, fie la cele gratuite, fie la cele contra cost. Contul se poate folosi și pe viitor ori de câte ori doriți să luați parte la activitățile propuse de asociație.

Secțiunea Comunitate le este dedicată participanților în programele educaționale de un an școlar (sau doi) ale asociației: profesori și arhitecți voluntari. Prin intermediul acesteia ne dorim să reducem procesul birocratic, să încurajăm munca în echipă și comunicarea dintre voluntarii asociației. După ce selectează programul în care doresc să participe și își creează contul personal, vor găsi în acest spațiu documentele administrative și resursele didactice specifice programului ales, își vor putea alege partenerul de lucru, vor putea trimite și primi mesaje și vor posta feedback-ul activității lor de la clasă. Pe lângă cele de mai sus, secțiunea Comunitate va oferi coordonatorilor locali și de proiect din asociație un tablou la zi al activității și situației participanților în programele educaționale, ușurând procesul de monitorizare.

Platforma web „portal.de-a-arhitectura” va cuprinde, pe lângă cele două secțiuni Comunitate și Evenimente, și secțiunile Programe – un portofoliu al tuturor programelor și proiectelor dezvoltate de asociație – și Biblioteca baukultur – o zonă dedicată publicului de orice vârstă, în care acesta va găsi materiale despre arhitectură și mediu construit, sub forma unor conținuturi derivate din cursurile De-a arhitectura (filme scurte animate/DIY, prezentări, activități interactive).

După finalizarea platformei web „portal.de-a-arhitectura” care va fi inclusă în site-ul De-a arhitectura la fel ca și celelalte componente ce aparțin fiecărui curs în parte (Ghidul online „My School Can Be Cool”, galeria de proiecte ȘCOALA MEA, Ghidul online „De-a arhitectura mini”), asociația își va actualiza și simplifica site-ul în decursul anului 2022 pentru a oferi resurse îmbunătățite și ușor de accesat.

Mulțumim echipei Soft Design care a realizat dezvoltarea software a portalului și care ne-a provocat să regândim și să ordonăm procesele noastre organizaționale pentru a putea fi traduse în linii de cod.

Reamintim că lansarea platformei web în decembrie 2021 a marcat și deschiderea procesului de înscriere la programele asociației. Așadar, până pe 21 aprilie 2022, invităm profesorii din ciclul primar, gimnazial şi liceal să își înscrie clasa, pe portal.de-a-arhitectura, la unul dintre cursurile de educație de arhitectură și mediu construit din anul școlar 2022-2023.