Caietul de schiţe COLOR încheie seria atelierelor de vacanţă ale Asociaţiei „De-a arhitectura”, din perioada 8 iulie – 11 septembrie 2015. Atelierul le-a readus copiilor bucuria de a desena şi picta în spaţiul de la etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană.
În prima zi de lucru, am ales ca spațiu-gazdă etajul 1 al muzeului, unde au privit cu atenție tablouri și am vorbit despre grafică, culoare în pictură. Culori calde versus culori reci, pasteluri. Ne-am împărțit în două echipe și, după preferințe, copiii au reprezentat în manieră proprie, dar respectând codul de culoare, trei lucrări: „Biserica Cotroceni” de Horia Pastina, „Spaţiu interior” de Ion Dumitriu și „Lemnul lui Hristos” de Constantin Flondor. Echipa fetelor a lucrat în culori calde cu acuarelă, iar echipa băieților + Mara – cu ceracolor și creioane colorate.
A doua zi au învățat câteva noţiuni de perspectivă exterioară reprezentând întâi în desen, 2 case-machete împrumutate de colega noastră arh. Cristina Constantin – ‘Abrupt Arhitectura”. Prima linie trasă pe planşă a fost „linia de orizont”. Când „construcția” perspectivei a fost gata au ales diferite modalităţi de a aplica culoare. Unii au reprezentat casele în grafica alb-negru și anturajul (vegetaţia) cu acuarele, iar ceilalți au studiat lumina, umbra pe volume folosind valoraţie din ceracolor și creioane colorate.
În ultima zi, copiii au finalizat lucrările, am vorbit despre materiale și texturi și mai ales despre posibile reprezentări ale acestora. Andrei Ivănescu, colegul nostru, a venit cu trusa lui magică de acuarele și le-a arătat cum obţinem degradeuri, cum reprezentăm orice volum prin lumini și umbre din culoare.
Primul atelier „Caietul de schite COLOR” încheie seria atelierelor .vara-toamna la MNAC.
A lucrat cu drag: arh. Oana Popescu