Vara De-a arhitectura: Caietul de schiţe color

Caietul de schiţe COLOR încheie seria atelierelor de vacanţă ale Asociaţiei „De-a arhitectura”, din perioada 8 iulie – 11 septembrie 2015. Atelierul le-a readus copiilor bucuria de a desena şi picta în spaţiul de la etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană.

În prima zi de lucru, am ales ca spațiu-gazdă etajul 1 al muzeului, unde au privit cu atenție tablouri și am vorbit despre grafică, culoare în  pictură. Culori calde versus culori reci, pasteluri. Ne-am împărțit în două echipe și, după preferințe, copiii au reprezentat în manieră proprie, dar respectând codul de culoare, trei lucrări: „Biserica Cotroceni”  de Horia Pastina,  „Spaţiu interior” de Ion Dumitriu  și „Lemnul lui Hristos” de Constantin Flondor. Echipa fetelor a lucrat în culori calde cu acuarelă, iar echipa băieților + Mara – cu ceracolor și creioane colorate.

2.

1

A doua zi au învățat câteva noţiuni de perspectivă exterioară reprezentând întâi în desen, 2 case-machete împrumutate de colega noastră arh. Cristina Constantin – ‘Abrupt Arhitectura”. Prima linie trasă pe planşă a fost „linia de orizont”.  Când „construcția” perspectivei a fost gata au ales diferite modalităţi de a aplica culoare. Unii au reprezentat casele în grafica alb-negru și anturajul (vegetaţia) cu acuarele, iar ceilalți au studiat lumina, umbra pe volume folosind valoraţie din ceracolor și creioane colorate.

6

5.

4

3

În ultima zi, copiii au finalizat lucrările, am vorbit despre materiale și texturi și mai ales despre posibile reprezentări ale acestora. Andrei Ivănescu, colegul nostru, a venit cu trusa lui magică de acuarele și le-a arătat cum obţinem degradeuri, cum reprezentăm orice volum prin lumini și umbre din culoare.

    7

8
Primul atelier „Caietul de schite COLOR” încheie seria atelierelor .vara-toamna la MNAC.

9

10

11

12

A lucrat cu drag:  arh. Oana Popescu

1