Cum se formează îndrumătorii De-a arhitectura

25/09/15 | voluntari

Anul acesta peste 2800 de elevi din 104 clase din toată țara vor parcurge practic şi inovativ noţiuni de arhitectură și mediul construit prin cursul opțional „De-a arhitectura în orașul meu” dedicat elevilor din clasele a III-a și a IV-a, cu asistenţa Asociaţiei De-a Arhitectura.
Așa cum ne-am obișnuit de câțiva ani, septembrie înseamnă pentru Asociația De-a arhitectura unul dintre cele mai importante momente ale activității educative desfășurate: debutul unui nou an școlar în care copiii se pregătesc să își însușească noțiuni elementare de arhitectură și mediu construit şi să devină participanți activi la viața urbei. Acest lucru nu ar fi posibil fără ajutorul arhitecților voluntari și al învățătorilor dedicaţi care, timp de un an școlar sau chiar doi în unele cazuri, o oră pe săptămână, îi vor ghida pe cei mici în lumea arhitecturii prin expediții, jocuri, prezentări și, în final, îi vor îndruma în realizarea unei machete a unui orășel. Pentru a primi asistenţa Asociaţiei De-a Arhitectura în desfășurarea cursului, cadrele didactice s-au înscris în program încă de anul trecut, la fel şi arhitecții care cred că meseria pe care o practică conține și o foarte importantă componentă de educare a societății. Astfel, alături de cele 33 de clase cu 860 de elevi ce continuă cursul al doilea an,  anul acesta cursul va începe şi în alte 71 de clase noi, pentru un număr de 1952 de elevi ce vor afla tainele locurilor construite de oameni.

Componenta de formare, condusă în cadrul Asociației De-a Arhitectura de arh. Claudia Pamfil, a pregătit îndrumătorii elevilor încă din timpul verii, mai întâi la distanță, când aceştia, ghidați de coordonatorii locali ai asociaţiei, s-au familiarizat cu programa aprobată de Ministerul Educației şi cu ghidul îndrumătorului și resursele didactice puse la dispoziţie prin asistenţa Asociației De-a Arhitectura, iar mai apoi, la atelierele de formare desfășurate în centre din întreaga țară, învăţătorii au făcut cunoștință cu arhitecţii voluntari ce îi vor sprijini în pregătirea şi susţinerea activităţilor cursului „De-a arhitectura în orașul meu”. Uniunea Arhitecților din România (UAR) a făcut posibil și în acest an, prin proiectul  Asociaţiei De-a Arhitectura „Formarea îndrumătorilor 2015” finanțat din Fondul „Timbrul Arhitecturii”, ca echipele de îndrumători cadru didactic-arhitect să fie pregătite pentru a colabora pe parcursul anului școlar. La atelierele de formare cei doi membri ai echipei au stabilit și clarificat rolul fiecăruia în predarea la clasă, au simulat lecții și au învățat cum să utilizeze instrumentele de învățare puse la dispoziție de curs.

Aproximativ 150 participanți, arhitecți și învățători, au luat parte la începutul lunii septembrie la cele 8 ateliere regionale de formare ce s-au desfășurat, sub coordonarea logistică a responsabililor regionali ai asociaţiei De-a Arhitectura – arh. Ioana Rizea şi arh. Monica Popescu, prof. Felicia Popovici, arh. Anca Bordean, arh. Veronica Iosip, arh. Deea Ursachi, arh. Corina Croitoru şi arh. Florin Bodnar:

  • La Brașov, profesori şi arhitecţi voluntari din Brașov, Făgăraș și Cristian au beneficiat de îndrumarea formatorilor De-a arhitectura, prof. Carmina Vakulovski și arh. Deea Ursachi.
  • La București, arh. Miruna Grigorescu, arh. Vera Marin și arh. Claudia Pamfil au susținut două ateliere, cu participanți din București, Câmpulung Muscel, Pitești și Ploiești.
  • În Cluj-Napoca atelierul a fost susținut de arh. Iulia Pătru și prof. Gianina Vanca, tot o echipă veterană de formatori. La training au participat cadre didactice și arhitecți din Cluj-Napoca, Dej, Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare.
  • În Constanța atelierul a fost susținut de arh. Corina Croitoru și prof. Carmina Vakulovski, pentru îndrumătorii claselor din Brăila şi Constanţa.
  • La Iași atelierul condus de arh. Claudia Pamfil a întrunit arhitecți voluntari și cadre didactice din Iași, Miroslava, Schitu Duca și Săbăoani, județul Neamț.
  • În Sibiu, alături de participanţii din Sibiu şi Râmnicu Vâlcea au fost arh. Iulia Nistor şi prof. Elena Săliştean.
  • La Timișoara, arh. Oana Simionescu şi prof. Felicia Popovici au susţinut atelierul de formare pentru participanţi din Timişoara şi Arad.

DSC_0892 DSC_1008 2015.09.05, Constanta (25) 2015.09.05, Constanta (117) (1) DSC_0008 DSC_0017

Proiectul susținut de UAR a mai beneficiat și de sprijin local prin punerea la dispoziție a diverselor locații pentru training: Brașov – OAR filiala BV-CV-HR care a pus la dispoziție sediul OAR prin spațiul din Turnul Porții Ecaterina, București – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Arhitectură de Interior, Cluj-Napoca – Primăria Municipiului Cluj-Napoca care a pus la dispoziție Bastionul Croitorilor, Iași – OAR Iași prin sediul filialei, Sibiu – Biblioteca Astra (cu sprijinul UAR Sibiu), Timişoara – Universitatea Politehnică din Timişoara – Facultatea de Arhitectură. Pe parcursul atelierelor a fost subliniată contribuția definitorie a Uniunii Arhitecților din România, prin finanțarea acordată din Fondul „Timbrul Arhitecturii” Asociaţiei De-a Arhitectura pentru „Formarea îndrumătorilor 2015”, în pregătirea celor care îi vor ghida pe elevi să observe şi să analizeze mediul construit din jurul lor şi din lume, apoi să construiască şi să prezinte părinţilor şi publicului ce îşi imaginează pentru viitor.

Dorim tuturor un an școlar cu multe „construcţii” frumoase şi durabile!

Echipa „De-a arhitectura”